Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Κόμβος η Ουγγαρία - Ιδρύεται κινεζικό κέντρο διανομής χημικών - 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, στόλος 24.000 τρένων

Αποκάλυψη: Κόμβος η Ουγγαρία - Ιδρύεται κινεζικό κέντρο διανομής χημικών - 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, στόλος 24.000 τρένων
Η εγγύτητα της Ουγγαρίας με τις ευρωπαϊκές αγορές την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα θα δημιουργήσει ένα κέντρο διανομής χημικών στην Ουγγαρία που θα διευκολύνει την προμήθεια κινεζικών χημικών προϊόντων σε εργοστάσια μπαταριών και άλλες βιομηχανικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε η ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Direkt36 στις 27 Ιουνίου, επικαλούμενη εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα.
Το έργο με την ονομασία «Ευρώπη-Κίνα Χημικό Εμπόριο και Σύστημα Διπλού Κόμβου» βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και επιβλέπεται από τον Antal Rogan, τον επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος επίσης επιβλέπει τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Η απόφαση για την ίδρυση κινεζικού κέντρου διανομής χημικών στην Ουγγαρία ελήφθη τον Μάρτιο και αναμένεται να υπογραφεί επίσημη συμφωνία στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.
Οι προγραμματισμένες τοποθεσίες περιλαμβάνουν τον διατροπικό τερματικό σταθμό BILK, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Βουδαπέστης και το Zahony, μια συνοριακή πόλη κοντά στην Ουκρανία.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Κίνα θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει έως και 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια χημικών προϊόντων στην Ευρώπη ετησίως με στόλο 24.000 τρένων.
Το έργο συνάδει με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ουγγαρία σε σημαντικό κόμβο παραγωγής μπαταριών EV και να διαφοροποιήσει την εξάρτησή της από την παραδοσιακή κατασκευή οχημάτων. Οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έχουν γίνει το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της Ουγγαρίας στην Ουγγαρία τα τελευταία 1-1,5 χρόνια και εάν τεθούν σε λειτουργία όλα τα έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών EV παγκοσμίως.

Παρόντες Samsung, SK Innovation

Δύο από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων της Νότιας Κορέας (Samsung, SK Innovation) είναι ήδη παρόντες και επεκτείνουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Η εγγύτητα της Ουγγαρίας με τις ευρωπαϊκές αγορές την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε μια σειρά επενδύσεων από Κινέζους κατασκευαστές.
Η CATL, ο κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο, δημιουργεί μια μονάδα 100 GWh στο βιομηχανικό πάρκο του Ντέμπρετσεν σε 221 εκτάρια από 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τη μεγαλύτερη επένδυση Greenfield στην Ουγγαρία.
Η κυβέρνηση έχει διαθέσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για το έργο, το οποίο κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση σε πράσινο πεδίο όχι μόνο στην Ουγγαρία αλλά και στην Ευρώπη.
Η πόλη της ανατολικής Ουγγαρίας κοντά στα ρουμανικά σύνορα θα μπορούσε να είναι το σπίτι ενός εργοστασίου μπαταριών 1 δισ. ευρώ από την κινεζική Eve Power, τον ένατο μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο, και η Sunwoda σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών στην Ουγγαρία με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου που έλαβε η Direkt36 , το κέντρο διανομής χημικών θα δημιουργηθεί από την αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία Rail Cargo Hungaria και την Acemil, ένα νεοσύστατο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο.
Με βάση τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, το Direkt36 ισχυρίζεται ότι ο Acemil συνδέεται με το περιβάλλον του Rogan.
Το γραφείο της εταιρείας ανήκει στη συμβουλευτική εταιρεία του Balazs Kertesz, δικηγόρου και έμπιστου υπουργού.
Σύμφωνα με κινεζικές πηγές ειδήσεων, ο ίδιος παρακολούθησε επίσης αυτοπροσώπως μια από τις επίσημες συναντήσεις για το έργο.
Το όνομα του Kertesz εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του αμφιλεγόμενου συστήματος χρυσής βίζας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος που διήρκεσε από το 2013 έως το 2017, περίπου 20.000 πολίτες εκτός ΕΕ έλαβαν άδειες διαμονής στην Ουγγαρία και τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 1.300 από τη Ρωσία.

Αντιδράσεις

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Gergely Karacsony είπε ότι «η τοπική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα νομικά μέσα για να σταματήσει το τρελό σχέδιο που θα μετατρέψει τη Βουδαπέστη σε αποικία Κινέζων κατασκευαστών μπαταριών, χώρο χωματερής για επικίνδυνα υλικά, με κάθε δυνατό τρόπο. νόμιμα μέσα». Θα τεθεί προς ψήφιση στη Δημοτική Συνέλευση πρόταση για μπλοκάρισμα της πρωτοβουλίας, είπε.
Το Direkt36 επισκέφτηκε την προγραμματισμένη τοποθεσία στη νότια Βουδαπέστη, όπου οι σιδηροδρομικές γραμμές εκτείνονται σε ορισμένα σημεία μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τα κτίρια κατοικιών σε μια προαστιακή περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης