Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται λιτότητα - Περιορίστε δαπάνες, βοήθήστε την ΕΚΤ διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Έρχεται λιτότητα - Περιορίστε δαπάνες, βοήθήστε την ΕΚΤ διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν την ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίσουν τη δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος περισσότερο από ό,τι προβλέπεται σήμερα, ώστε να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει την άνοδο των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα, διαμηνύει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB) σε έκθεσή του την Τετάρτη.
Το EFB είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που έχει συσταθεί για να αξιολογεί τη δημοσιονομική πολιτική στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα ευρώ και να συμβουλεύει την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή αναμένει ότι το 2024, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μειώσουν τη δημοσιονομική στήριξη προς την οικονομία κατά 0,8% του ΑΕΠ, αλλά το EFB δήλωσε ότι η συνολική δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα παραμείνει υποστηρικτική ακόμη και με αυτή τη σύσφιξη.

Περιορίστε τη δημοσιονομική στήριξη

"Λόγω των ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, η EFB θεωρεί σκόπιμη μια περιοριστική δημοσιονομική ώθηση στη ζώνη του ευρώ το 2024", ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της.
"Επιπλέον, η μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων θα παράσχουν εν ευθέτω χρόνω μικρότερη ανακούφιση στα δημόσια οικονομικά.
Αν δεν υπάρξουν νέες αρνητικές εξελίξεις, μια βελτίωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ισοζυγίου πέραν του 0,8% του ΑΕΠ που προβλέπει η Επιτροπή φαίνεται να είναι σκόπιμη", αναφέρεται στην έκθεση.
Η EFB ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα λειτουργήσει κοντά στις δυνατόττητές της το 2024 και η αγορά εργασίας θα παραμείνει εκπληκτικά σφιχτή.
"Ως εκ τούτου, το 2024 θα μπορούσε κάλλιστα εκ των υστέρων να εμπίπτει στην κατηγορία των "οικονομικών καλών εποχών"", ανέφερε η EFB.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια από τα μέσα του 2022 για να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό και επιθυμεί να μην λειτουργήσει η δημοσιονομική πολιτική εναντίον της, σημειώνει το Reuters.
Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρόκειται να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας φέτος, αποσύροντας περίπου 1,25% του ΑΕΠ σε δημοσιονομική στήριξη.
"Μια σημαντική περιοριστική δημοσιονομική ώθηση θα βοηθούσε ην ΕΚΤ στην επιδίωξη του στόχου της για τον πληθωρισμό.
Μια υπερβολικά επεκτατική στάση δημοσιονομικής πολιτικής θα συνεπαγόταν υψηλότερα επιτόκια με πιθανή πολλαπλή επίδραση στην παραγωγή", σημείωσε η EFB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης