Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα στο ρεύμα η Morgan Stanley... πόνταρε στα ουκρανικά ομόλογα και πήρε απόδοση 47% σε 3 μήνες

Κόντρα στο ρεύμα η Morgan Stanley... πόνταρε στα ουκρανικά ομόλογα και πήρε απόδοση 47% σε 3 μήνες
Τα ομόλογα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων του Αυγούστου 2041, των οποίων οι πληρωμές συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη, έκαναν άλμα στα 40 σεντς του δολαρίου αυτή την εβδομάδα από 27 σεντς στα τέλη Μαρτίου
Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η Morgan Stanley, κάνοντας το αδιανόητο στοίχημα σε ουκρανικά χρεόγραφα, αποκτώντας μάλιστα μερικές από τις μεγαλύτερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές μέσα σε τρεις μήνες.
Μια βραχύβια ανταρσία στη Ρωσία ώθησε τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, με βάση τα στοιχήματα ότι η όποια αταξία μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ρωσίας θα μπορούσε να ωφελήσει τις προσπάθειες του προέδρου Volodymyr Zelenskiy να στηρίξει την οικονομία και να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση.
Αυτή η άνοδος των τιμών περιελάμβανε τα warrants του ΑΕΠ - που γεννήθηκαν αρχικά από την αναδιάρθρωση του χρέους το 2015 - τα οποία κατέχει η Morgan Stanley.
Τα ομόλογα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων του Αυγούστου 2041, των οποίων οι πληρωμές συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη, έκαναν άλμα στα 40 σεντς του δολαρίου αυτή την εβδομάδα από 27 σεντς στα τέλη Μαρτίου.
Τα ομόλογα διαπραγματεύονταν στα 38 σεντς την Τρίτη.
Η Morgan Stanley αγόρασε κάποια από τα ομόλογα σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία ιδιοκτησίας στο Bloomberg με ημερομηνία 31 Μαρτίου.
Τα κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας σε δολάρια κέρδισαν άλλες αναδυόμενες αγορές και στο σύνολό τους έχουν αποδώσει πάνω από 30% αυτό το τρίμηνο, με τα περισσότερα κέρδη να καταγράφονται τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τα εταιρικά ομόλογα παρήγαγαν επίσης τις καλύτερες αποδόσεις στην κατηγορία τους.
Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια των αναδυόμενων αγορών απέδωσαν 1,8% την ίδια περίοδο.

Οικονομικές προοπτικές

Ακόμη και πέρα από τις επιπτώσεις της εξέγερσης στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, οι οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να φαίνονται ελαφρώς λιγότερο δυσοίωνες από ό,τι πριν από μερικούς μήνες.
Ενώ οι συναλλαγές στις αγορές της Ουκρανίας δεν ήταν ρευστές μετά το πάγωμα από την κυβέρνηση των πληρωμών σε ξένα ομόλογα για το χρέος της ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2024, τα ομόλογα έχουν υποστηριχθεί από την προοπτική για περισσότερη δυτική χρηματοδότηση, καθώς και από μια πρωτοβουλία για τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης.
"Όλα αυτά τα σημεία έχουν επιφυλάξεις που οι επενδυτές γνωρίζουν, αλλά είναι θετικά", δήλωσε ο Fedir Bagnenko, διευθύνων σύμβουλος για συναλλαγές σταθερού εισοδήματος στην Dragon Capital στο Κίεβο.
"Τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Ρωσία αύξησαν την αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα".
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τον Μάιο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ουκρανίας το 2023 σε έως και 3%, από ένα προηγούμενο εύρος που προέβλεπε ανάπτυξη 1% στην καλύτερη περίπτωση ή συρρίκνωση.
Η Goldman Sachs προχώρησε ακόμη περισσότερο, αναβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 5,5% σε έκθεση της 9ης Ιουνίου.

Συνθήκες πληρωμών

Αυτό έχει επιπτώσεις για τους κατόχους των δικαιωμάτων επί του ΑΕΠ, των οποίων οι πληρωμές συνδέονταν με συγκεκριμένα επίπεδα ονομαστικού ΑΕΠ καθώς και με τον όρο ότι η πραγματική ανάπτυξη πρέπει να είναι 3% ή υψηλότερη.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ουκρανίας θα έκαναν ξαφνικό άλμα κατά τη διάρκεια μιας πιθανής ανοικοδόμησης, με ισχυρά αποτελέσματα βάσης μετά τις καταστροφές από τις επιθέσεις.
"Εάν αυτές οι προβλέψεις είναι σωστές, αυτό θα προκαλέσει σημαντικές αποδόσεις", δήλωσε ο Bagnenko σχετικά με τις προβλέψεις για ανάπτυξη έως και 5,5%.
Μια ξεχωριστή έκθεση των στρατηγικών αναλυτών της Morgan Stanley, με έδρα το Λονδίνο, James Lord και Neville Mandimika, τη Δευτέρα, κατέγραφε την Ουκρανία μεταξύ των πιστώσεων που αρέσουν στην τράπεζα, αναφέροντας θετικό ρίσκο απόδοσης για τις τιμές ανάκαμψης και τις προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας και του χρέους της.
"Η Ουκρανία υπογραμμίζει την ανάγκη να κρατήσει τον ιδιωτικό τομέα στο πλευρό της λόγω της ανάγκης για νέα χρηματοδότηση", έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές σχετικά με τις παραδοχές πίσω από τις συστάσεις τους, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Η άλλη πλευρά είναι ότι η δυνητικά μεγάλη πληρωμή για τους επενδυτές αποτελεί επίσης κίνδυνο για την ταμειακά ταλαιπωρημένη κυβέρνηση της Ουκρανίας, γι' αυτό και η συμφωνία του περασμένου έτους με τους πιστωτές περιόρισε και ανέβαλε ορισμένες από τις πληρωμές.
"Εκτός από τον τρομακτικό ανθρωπιστικό φόρο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία", αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
"Παρόλα αυτά, η ουκρανική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης