Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (ΕΚΤ): Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο

Guindos (ΕΚΤ): Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου (27/7)
Σχετικά Άρθρα
Όλα τα ανοιχτά φαίνεται πως είναι τα ενδεχόμενο όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, καθώς όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου, Luis de Guindos, το αποτέλεσμα των επόμενων συνεδριάσεων δεν είναι ξεκάθαρο και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα έρθουν στο ενδιάμεσο.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Guindos δήλωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμένεται σήμερα, καθώς η έντονη τουριστική περίοδος του καλοκαιριού είναι πιθανό να αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών. «Νομίζω ότι ο Ιούλιος είναι τελειωμένη υπόθεση» ανέφερε ο Guindos μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία. «Για τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι είναι ανοικτό ακόμα», πρόσθεσε.
Η συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με το πότε θα διακόψουν την άνευ προηγουμένου σειρά αυξήσεων των επιτοκίων τους αναθερμαίνεται. Ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι μια καλή στιγμή για απολογισμό θα μπορούσε να έρθει μετά την απόφαση του Ιουλίου, αν και άλλοι -με το βλέμμα στον δομικό πληθωρισμό- λένε ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη το φθινόπωρο.

Ενδείξεις αδυναμίας στην ανάπτυξη της ευρωζώνης

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις αδυναμίας στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, που ενδέχεται να έχει σταματήσει τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, αγωνίζεται να βγει από τη χειμερινή ύφεση.
Ο Guindos δήλωσε ότι η επιβράδυνση της Ευρώπης είναι πιθανό να συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Νομίζω ότι ορισμένοι από αυτούς τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί», δήλωσε και συμπλήρωσε «τα στοιχεία που λαμβάνουμε σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης