Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα στον τραπεζικό δανεισμό της Ευρωζώνης, λόγω των ακριβών επιτοκίων

Νέο πλήγμα στον τραπεζικό δανεισμό της Ευρωζώνης, λόγω των ακριβών επιτοκίων
Η αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών υποχώρησε στο 4,0% τον Μάιο από 4,6%
Ο τραπεζικός δανεισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Μάιο, καθώς μια σειρά ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπερνά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν και τα στοιχεία είναι απίθανο να αποτρέψουν τους αξιωματούχους από την περαιτέρω σύσφιξη.
Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο έτος για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό, αποδυναμώνοντας τη ζήτηση για τραπεζικές πιστώσεις και επιβραδύνοντας τα πάντα, από την αγορά ακινήτων μέχρι τις κατασκευές και τις καταναλωτικές δαπάνες, σημειώνει το Reuters.
Η αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών υποχώρησε στο 4,0% τον Μάιο από 4,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αύξηση των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε στο 2,1% από 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με την ελπίδα να επιβραδύνει τη ζήτηση αρκετά ώστε να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές και να μειώσει τον πληθωρισμό από πάνω από 6% πίσω στον στόχο του 2%.
Η μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στα τραπεζικά επιτόκια ήταν γρήγορη και ο δανεισμός επηρεάστηκε σαφώς, αλλά το πλήγμα στη συνολική ζήτηση ήταν πιο υποτονικό, οδηγώντας ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής να αναρωτηθούν αν οι αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν.
Προς το παρόν, τα αδύναμα στοιχεία για τον δανεισμό δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και ενδεχομένως και μετά, δήλωσαν οι οικονομολόγοι.
"Οι αυξήσεις των επιτοκίων με γρήγορο ρυθμό θα εξακολουθήσουν να έχουν περαιτέρω επιβαρυντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς η νομισματική μετάδοση συνεχίζει να λειτουργεί μέσω του συστήματος", δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Bert Colijn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης