Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Απειλούν το υπό κατάρρευση πολιτικό status;

Το μήνυμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Απειλούν το υπό κατάρρευση πολιτικό status;
Η κεντρική πολιτική σκηνή κρίνεται στην τοπική πολιτική και αυτή τη φορά τα διδάγματα αυτού του καθιερωμένου αξιώματος στην Αμερική λαμβάνονται στη Γερμανία
Μείζον ζήτημα έχουν γίνει οι τελευταίες εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με το γερμανικό AfD να έχει γίνει το μεγάλο παράδειγμα για την υπό κατάρρευση mainstream πολιτική σκηνή.
Η κεντρική πολιτική σκηνή κρίνεται στην τοπική πολιτική και αυτή τη φορά τα διδάγματα αυτού του καθιερωμένου αξιώματος στην Αμερική λαμβάνονται στη Γερμανία.
Την Κυριακή (25/6), το πιο δεξιό κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), πέτυχε την πρώτη εκλογική του επιτυχία μετά από 10 χρόνια: Η νίκη του στην περιφέρεια Sonneberg της Θουριγγίας σηματοδότησε την πρώτη φορά που έγινε μέλος μιας τοπικής εκτελεστικής εξουσίας.
Στην Ελλάδα, τρία κόμματα, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, κινούνται ιδεολογικά πιο δεξιά από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Στην Ιταλία, η ακροδεξιά Georgia Meloni εξελέγη πρωθυπουργός καθώς το κόμμα της αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πέρυσι στις εκλογές.
Στην Αυστρία, το ομοϊδεατικό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) είναι το πιο δημοφιλές, ενώ στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός κερδίζει έδαφος.
Η ακροδεξιά είναι επίσης στην εξουσία ή συνδέεται με την εξουσία, στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και πιθανότατα θα είναι και στην Ισπανία, μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.
Η σημασία αυτών των γεγονότων δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμηθεί ούτε να υποτιμηθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η σημασία του AfD

Το AfD εξακολουθεί να θεωρείται παρίας στο γερμανικό πολιτικό σύστημα.
Είναι ένα κόμμα με το οποίο ούτε η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU ούτε τα κόμματα στα αριστερά της είναι πρόθυμα να σχηματίσουν συνασπισμό, ούτε σε ομοσπονδιακό ούτε σε επίπεδο κρατιδίων.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Γερμανίας, το ξέσπασμα του AfD έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία και φόβο στις εβραϊκές και τουρκικές οργανώσεις στη Γερμανία.
Ορισμένοι κάνουν λόγο για μια γενική κρίση της Δημοκρατίας.
Παρόλο που το AfD περιγράφεται συχνά απλά ως αντιμεταναστευτικό, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Η Θουριγγία έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό μεταναστών από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, μόλις ένα μικρό ποσοστό, το οποίο συμβαδίζει με τη συνολική εικόνα της ανατολικής Γερμανίας, αν και το ποσοστό έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια.
Και η Θουριγγία δεν είναι επίσης μια καθυστερημένη, υπανάπτυκτη περιοχή.
Το Sonneberg στα σύνορα με τη Βαυαρία, για παράδειγμα, είναι μέρος της ευρωπαϊκής μητροπολιτικής περιοχής της Νυρεμβέργης, μια επαρχία όπου οι μεγάλοι του γερμανικού πολιτισμού - ο Μπαχ, ο Σίλερ, ο Χέρντερ, ο Γκαίτε - άφησαν το στίγμα τους.

Η παρακαταθήκη της Merkel

Η Angela Merkel ήταν -τουλάχιστον στα χαρτιά- μια συντηρητική επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο υποτιθέμενος κεντροδεξιός συνασπισμός CDU/CSU, η κορυφαία δύναμη της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη στροφή της Merkel προς τα αριστερά και δεν είναι σε θέση να κατακτήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του δεξιού εκλογικού σώματος.
Το AfD συγκεντρώνει το 19% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας το κορυφαίο κυβερνητικό κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης.
Οι επικείμενες εκλογές στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας θα μπορούσαν επίσης να επιβεβαιώσουν ότι η δυσαρέσκεια με το κυρίαρχο ρεύμα καθιστά το AfD το πιο δημοφιλές κόμμα στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια - την πρώην κομμουνιστική ΓΛΔ.
Δεν υπάρχει καμία κομμουνιστική νοσταλγία σε αυτό.
Όπως έγραψε ο Timothy Garton Ash, ο οποίος έχει ταξιδέψει στη Γερμανία, πριν από 30 χρόνια, η αμερικανοποίηση της ΛΔΓ ήταν πιο εμφανώς επιτυχημένη από τη σοβιετικοποίηση της κοινωνίας της ΛΔΓ.
Η άκρα αριστερά στα ανατολικά έχει ένα προφανές ανώτατο όριο, παρά το γεγονός ότι οι μετακομμουνιστές έχουν εκδηλωθεί στο πρόσωπο του Bodo Ramelow, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Θουριγγίας.
Αν και πρόκειται για μία μόνο περιφέρεια στη Θουριγγία, η νίκη του AfD στη Γερμανία είναι το τελευταίο προειδοποιητικό σημάδι για το ευρωπαϊκό mainstream -που περιφρονεί τους απλούς πολίτες- ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης