Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Γνώριζε ο Ρώσος στρατηγός Surovikin τα σχέδια Prigozhin – Ρωσία: Εικασίες

Αποκάλυψη: Γνώριζε ο Ρώσος στρατηγός Surovikin τα σχέδια Prigozhin – Ρωσία: Εικασίες
Ο Surovikin είχε οριστεί ανώτατος διοικητής στην Ουκρανία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2023
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στην αποκάλυψη ότι ο Ρώσος στρατηγός και αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, Sergey Surovikin γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin σχετικά με την ανταρσία του κατά των επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας προχωρούν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Αμερικάνων αξιωματούχων που φέρονται να έχουν ενημέρωση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα, αν και επισημαίνεται πως αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μάθουν εάν ο στρατηγός Surovikin, ο πρώην ανώτατος διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε κάποιο ρόλο και εάν συνέδραμε στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των ενεργειών του Prigozhin το περασμένο Σάββατο.

Κρεμλίνο: Εικασίες

Εικασίες χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov το δημοσίευμα των New York Times ότι ο Ρώσος στρατηγός Sergey Surovikin γνώριζε εκ των προτέρων για την ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin.
«Θα υπάρξουν πολλές εικασίες, κουτσομπολιά και διάφορα σχετικά με αυτά τα γεγονότα.
Νομίζω ότι αυτό το δημοσίευμα είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα» είπε ο Peskov, ο οποίος επανέλαβε πως ο στρατός και ο λαός ήταν με το πλευρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.

Μήνυμα Surovikin

Σύμφωνα με τους New York Times, στην έναρξη της εξέγερσης ο Surovikin ήταν ανάμεσα στους πρώτους στρατηγούς που κυκλοφόρησαν ένα βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν να κρατά ένα υποπολυβόλο και να ζητά από τις δυνάμεις της Wagner να σταματήσουν τις κινήσεις τους και να υποχωρήσουν.
Ο Sergey Surovikin είναι διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, οι οποίες είναι και αυτές που μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασαν 13 στρατιώτες κατά τη διάρκεια των πρώτων μαχών με τις δυνάμεις του Prigozhin.
Άλλωστε αυτούς τους Ρώσους στρατιώτες μνημόνευσε χθες και τους απέτισε φόρο τιμής ο πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος υποστήριξε πως χάρη σε αυτούς αλλά και στις άμεσες και στοχευμένες ενέργειες του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας κατέστη εφικτό να αποτραπεί η αιματοχυσία και ο εμφύλιος πόλεμος.

Στήριξη Ρώσων στρατηγών

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο ο Surovikin που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγγεδών» είχε τεθεί επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2023 ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu διόρισε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Valery Gerasimov να επιβλέπει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, διατηρώντας τον Surovikin ως αναπληρωτή του.
Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί και άλλοι Ρώσοι στρατηγοί να γνώριζαν τα σχέδια του Prigozhin, και ενδεχομένως να τον στήριξαν.
Πρόκειται πάντως για πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες της εξέγερσης του Prigozhin, δεν φάνηκε κανείς Ρώσος στρατηγός να σπεύδει στο πλευρό του επικεφαλής της Wagner.

Απέναντι οι Τσετσένοι Akhmat

Ακόμα και οι τσετσενικές δυναμεις Akhmat είχαν στηθεί απέναντι στις δυνάμεις της Wagner στο Rostov on Don παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ο επικεφαλής τους, Ramzan Kadyrov είχε και αυτός διατυπώσει ενστάσεις και είχε εξαπολύσει πυρά κατά της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο, σε αυτήν την ανταρσία από την πρώτη στιγμή ο Kadyrov στάθηκε ξεκάθαρα και ανοιχτά απέναντι στον Prigozhin.
Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υποστήριξε πως ο στρατός και ο λαός της Ρωσίας δεν ήταν με το μέρος της Wagner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης