Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ και ανατ. Ευρώπη τρέμουν Prigozhin, Wagner στη Λευκορωσία: Θα έχουμε μπελάδες

ΝΑΤΟ και ανατ. Ευρώπη τρέμουν Prigozhin, Wagner στη Λευκορωσία: Θα έχουμε μπελάδες
Ο Stoltenberg έσπευσε να προειδοποιήσει πως η Συμμαχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή
Την ανησυχία τους για την παρουσία του Yevgeny Prigozhin και δυνάμεων της Wagner στη Λευκορωσία διατυπώνουν το ΝΑΤΟ και τα Βαλτικά κράτη, υποστηρίζοντας πως αυξάνεται η περιφερειακή αστάθεια στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg έσπευσε να προειδοποιήσει πως η Συμμαχία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, διαμηνύοντας πως οι συμμαχικές δυνάμεις θα προστατεύσουν κάθε εκατοστό εδάφους των κρατών – μελών του.

Μήνυμα Stoltenberg

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικό συμπέρασμα για τις συνέπειες της εγκατάστασης του Prigozhin στη Λευκορωσία και για την πολύ πιθανή παρουσία επίσης στη Λευκορωσία μέρους των δυνάμεών του.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι στείλαμε σαφές μήνυμα στη Μόσχα και στο Μινσκ: το NATO είναι εδώ για να προστατεύσει κάθε σύμμαχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του.
Δεν υπάρχει επομένως κανένας χώρος για παρεξηγήσεις στη Μόσχα ή στο Μινσκ όσον αφορά τη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας έναντι οποιασδήποτε δυνητικής απειλής» υπογράμμισε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία».

Φόβοι σε Βαλτική, Πολωνία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda υποστήριξε ότι εάν η Wagner αναπτύξει «τους δολοφόνους» της στη Λευκορωσία, τότε όλα τα γειτονικά της κράτη είναι αντιμέτωπα με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αστάθειας.
«Είναι κάτι πολύ σοβαρό και ανησυχητικό.
Πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρές αποφάσεις.
Απαιτεί μια πολύ, πολύ δύσκολη απόφαση από το ΝΑΤΟ» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda.
Υπενθυμίζεται πως η Λευκορωσία επιβεβαίωσε χθες Τρίτη 27/6 πως ο Prigozhin, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Μόσχα που έβαλε τέλος στην ανταρσία του στη Ρωσία το περασμένο Σάββατο, βρίσκεται πλέον στο έδαφος της και τελεί υπό αμνηστία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης