Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 24 ώρες ο πιο επιτυχημένος ιδιωτικός στρατός στον κόσμο οι Wagner τελείωσαν στη Ρωσία – Ποιο ήταν το λάθος Prigozhin…

Σε 24 ώρες ο πιο επιτυχημένος ιδιωτικός στρατός στον κόσμο οι Wagner τελείωσαν στη Ρωσία – Ποιο ήταν το λάθος Prigozhin…
Το Wagner PMC δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί στη ρωσική επικράτεια.
Σχετικά Άρθρα
Οι Wagner είναι συνώνυμο με την μαχητικότητα, την αποτελεσματικότητα και την πειθαρχία, είναι παγκοσμίως πλέον αναγνωρισμένος ως ο πιο επιτυχημένος ιδιωτικός στρατός…
Όλοι διερωτούνται τι συνέβη… και ο Prigozhin ο επικεφαλής των Wagner επιχείρησε πραξικόπημα στις 24 Ιουνίου 2023 το οποίο διήρκησε σχεδόν 30 ώρες…

Τι συνέβη;

Συλλέγοντας πολλά στοιχεία το συμπέρασμα είναι το εξής
Όντως οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν σκόπιμα και σκότωσαν 30 Wagner αλλά ο βασικότερος λόγος ήταν η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που ζήτησε όλοι οι ιδιωτικοί – μισθοφορικοί στρατοί να υπαχθούν στον τακτικό στρατό…
Επί της ουσίας οι Wagner δεν θα υπάρχουν την 1η Ιουλίου 2023.
O Prigozhin αποκλείεται να έκανε κίνηση για να ανατρέψει τον Putin ο οποίος είναι πανίσχυρος στο Κρεμλίνο.
Ήθελε να αποτρέψει το υπουργείο Άμυνας να εξαφανίσει τους Wagner και προέβη σε αψυχολόγητες ενέργειες…
Οι αναφορές ότι ήξεραν στην CIA τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες… μπορεί να είναι αληθείς αλλά είναι 100% σίγουρο ότι δεν υπήρξε επαφή του Prigozhin…
Η CIA είχε ενημέρωση από παρακολουθήσεις και ρώσους ή Ουκρανούς που λειτουργούν ως μυστικοί πράκτορες…
Επίσης δεν θεωρούμε σοβαρά τα επιχειρήματα ότι η κόρη του Prigozhin διεκδικούσε σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αγία Πετρούπολη και επειδή το κράτος εναντιώθηκε… ξεκίνησε την στάση…
Η κίνηση του Prigozhin συνδέεται ξεκάθαρα με την τύχη των Wagner…
Η αλήθεια είναι ότι ο Prigozhin αναζήτησε συμμάχους εντός του ρωσικού στρατού… αλλά η ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισε ο Putin την όλη κατάσταση είναι απόδειξη ηγέτη, πατριώτη….
Ο Putin είναι εθνικιστής και όχι κομουνιστής… για όσους δεν γνωρίζουν.

Ο Prigozhin στη Λευκορωσία

Ορισμένες δυνάμεις του Ομίλου Wagner ενδέχεται να ακολουθήσουν τον Prigozhin στη Λευκορωσία.
Οι αρχές της Λευκορωσίας κατασκευάζουν πολλά νέα στρατόπεδα για να στεγάσουν τους μαχητές του Ομίλου Wagner στη Λευκορωσία και ότι η κατασκευή βάσης 24.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για 8.000 μαχητές του Ομίλου Wagner βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Asipovich της περιφέρειας Mogilev.
Η τοποθεσία μιας βάσης του Ομίλου Wagner στο Asipovichy δεν αποτελεί άμεση απειλή κατά της Ουκρανίας.
Το Asipovichi απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία και η δημιουργία νέων βάσεων του Ομίλου Wagner στις περιφέρειες Gomel ή Brest στα σύνορα με την Ουκρανία θα ήταν πολύ πιο ανησυχητική εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τους μαχητές της ομάδας Prigozhin και Wagner….

Τι υποστηρίζουν Putin και Prigozhin

Στις 26 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Putin και ο Yevgeny Prigozhin, ο ιδρυτής του Wagner PMC, σχολίασαν τη λεγόμενη Πορεία Δικαιοσύνης και όχι πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2023, την οποία το Κρεμλίνο εκτίμησε ως ανταρσία.

Σύμφωνα με τον Prigozhin, ο κύριος στόχος των ενεργειών του στις 24 Ιουνίου ήταν να αποτρέψει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του Wagner αφού οι αρχές ζήτησαν από όλους τους μαχητές να υπογράψουν συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας.
«Στόχος της εκστρατείας είναι να αποτραπεί η καταστροφή του PMC «Wagner» και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι έκαναν τόσα λάθη κατά τη διάρκεια της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης».
«Δεν είχαμε στόχο να ανατρέψουμε το υπάρχον καθεστώς και τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές».

Όσα μέλη των Wagner ήθελαν να υπογράψουν συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας το έκαναν, αλλά δεν ξεπερνούν το 1-2%. Σύμφωνα με τον Prigozhin, η ηγεσία των Wagner έκανε προσπάθειες να μπει σε άλλες δομές αντί του υπουργείου Άμυνας, αλλά ήταν ανεπιτυχείς.
Η απόφαση για την Πορεία της Δικαιοσύνης ελήφθη μετά από φερόμενο χτύπημα του Υπουργείου Άμυνας στο στρατόπεδο των PMC Wagner.
Ο Prigozhin ισχυρίζεται ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι Wagner είναι «η πιο έμπειρη και έτοιμη για μάχη μονάδα στη Ρωσία, η οποία έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα στην Ουκρανία».

«Ως αποτέλεσμα δολοπλοκιών και άστοχων αποφάσεων, το PMC έπρεπε να πάψει να υπάρχει την 1η Ιουλίου.
Οι περισσότεροι από τους μαχητές αρνήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας, συνειδητοποιώντας ότι θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή για κανόνια.
Όσοι ήθελαν να πάνε στο υπουργείο Άμυνας, το έκαναν, αλλά αυτό είναι 1-2%.
Επρόκειτο να φύγουμε στις 30 Ιουνίου και να παραδώσουμε τον εξοπλισμό κοντά στο αρχηγείο της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης.
Δεν δείξαμε επιθετικότητα, αλλά χτυπηθήκαμε από πυραυλικό χτύπημα, σκοτώθηκαν περίπου 30 μαχητές.
Αυτό ήταν το έναυσμα - αποφασίσαμε να φύγουμε αμέσως. Είπα ότι δεν πρόκειται να δείξουμε επιθετικότητα, αλλά αν μας χτυπήσουν, θα απαντήσουμε»…

Ο ιδρυτής των Wagner δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κίνησης των Wagner «δεν σκοτώθηκε ούτε ένας στρατιώτης του Υπουργείου Άμυνας στο έδαφος».
Ωστόσο οι μισθοφόροι «αναγκάστηκαν να χτυπήσουν τα αεροσκάφη» του στρατού, οι οποίοι «έριξαν βόμβες και βλήματα».
Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, συνολικά οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έχασαν έως και 7 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων έξι ελικοπτέρων και ενός στρατιωτικού αεροσκάφους ελέγχου και αναμετάδοσης Il-22 με 10 πιλότους, που δεν προκάλεσαν κανένα πλήγμα στις στήλες των Wagner PMC. αλλά καταρρίφθηκαν κατά λάθος από το ADS των Wagner.
Ο Prigozhin υποσχέθηκε να πληρώσει 50 εκατομμύρια ρούβλια στις οικογένειες των θυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, δύο Ρώσοι στρατιωτικοί που υποστήριζαν τους Wagner σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Prigozhin.
Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Η πορεία του Wagner PMC διήρκεσε 24 ώρες.
Η μία από τις στήλες πήγε στο Rostof οn Don, η άλλη κατευθύνθηκε προς τη Μόσχα, αλλά οι Wagner σταμάτησαν περίπου 200 χλμ. πριν την πρωτεύουσα.
«Σταματήσαμε τη στιγμή που η πρώτη ομάδα εφόδου που πλησίασε τη Μόσχα ανέπτυξε πυροβολικό, έκανε αναγνώριση της περιοχής.
Ήταν φανερό ότι θα χυνόταν πολύ αίμα.
Νιώσαμε ότι η επίδειξη αυτού που θα κάναμε ήταν επαρκής», είπε ο ιδρυτής του PMC.
«Θέλαμε να διαδηλώσουμε, όχι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση στη χώρα», πρόσθεσε.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας εντός της Ρωσίας

Ο επικεφαλής των Wagner Prigozhin είπε ότι «η πορεία αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας σε όλη τη Ρωσία».
«Η πορεία μας αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας σε όλη τη χώρα – αποκλείσαμε όλα τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές μονάδες.
Σε 24 ώρες είχαμε διανύσει την απόσταση που αντιστοιχεί στην απόσταση από το σημείο έναρξης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι το Κίεβο και από το ίδιο σημείο στο Uzhgorod.
Αν από την αρχή τα στρατιωτικά καθήκοντα εκτελούνταν τους Wagner ίσως η «ειδική επιχείρηση» να διαρκούσε μια μέρα»,

Τι υποστηρίζει ο Putin;

Με τη σειρά του, ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος κέρδισε και αποδείχθηκε πολύ ισχυρός.
Ευχαρίστησε τον κόσμο για την ενότητα και την υποστήριξή του και κατέστησε σαφές ότι από την πλευρά της πολιτείας επρόκειτο για ένοπλη εξέγερση και δεν θα υπάρξει αναθεώρηση αυτής της θέσης.
Το Wagner PMC δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί στη ρωσική επικράτεια.
Στους μισθοφόρους προσφέρεται να υπογράψουν τη σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή να πάνε σπίτι τους στους συγγενείς τους.
Μπορούν επίσης να ακολουθήσουν τον Prigozhin και να μετακομίσουν στη Λευκορωσία.
Οι Wagner θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις μετά τη μετακίνησή της στη Λευκορωσία.
Επίσης, δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι οι επαγγελματίες μαχητές Wagner θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην ουκρανική πρώτη γραμμή ή θα συνεχίσουν να εκτελούν στρατιωτικά καθήκοντα σε άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης