Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής επιχείρηση: H Europol συνέλαβε 6.500 άτομα μετά το κλείσιμο του Encrochat – Κατάσχεση 100 τόνων κοκαΐνης

Πρωτοφανής επιχείρηση: H Europol συνέλαβε 6.500 άτομα μετά το κλείσιμο του Encrochat – Κατάσχεση 100 τόνων κοκαΐνης
Το Encrochat πουλούσε τροποποιημένες συσκευές κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android έναντι περίπου 1.000 ευρώ έκαστη και χρέωνε του χρήστες με υπέρογκα ποσά συνδρομής με την υπόσχεση ότι οι επικοινωνίες τους θα παρέμεναν κρυπτογραφημένες και μυστικές
Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) ανακοίνωσε σήμερα ότι το κλείσιμο του Encrochat–ενός δικτύου επικοινωνιών και παρόχου υπηρεσιών με έδρα την Ευρώπη που προσέφερε τροποποιημένα smartphone τα οποία επέτρεπαν κρυπτογραφημένη επικοινωνία μεταξύ των συνδρομητών–οδήγησε σε περισσότερες από 6.500 συλλήψεις και σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας μεγαλύτερης από 900 εκατομμύρια ευρώ.
Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος για τον σχεδιασμό εγκληματικών δραστηριοτήτων, διέθετε περίπου 60.000 χρήστες όταν έκλεισε απότομα τον Ιούνιο του 2020 και η Europol αποκάλυψε τον επόμενο μήνα ότι αξιωματούχοι του τομέα επιβολής του νόμου υπέκλεπταν επί μήνες συνομιλίες των χρηστών.
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Europol ανέφερε για πρώτη φορά την περίληψη των αποτελεσμάτων από το κλείσιμο του δικτύου, το οποίο -όπως είπε- «προκάλεσε σοκ στις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη και αλλού». Η αστυνομία ανέλυσε περισσότερες από 115 εκατομμύρια «συνομιλίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος»- είπε η Europol, βοηθώντας έτσι να αποφευχθούν «βίαιες επιθέσεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, διαφθορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών». Σύμφωνα με την Europol, οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο του δικτύου έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει στην κατάσχεση 100 τόννων κοκαΐνης, 30 εκατομμυρίων χαπιών «χημικών ναρκωτικών», σχεδόν 1.000 οχημάτων, εκατοντάδων κατοικιών και δεκάδων σκαφών και αεροπλάνων.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν αναφέρει λεπτομέρειες για το αν συνελήφθησαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του Encrochat. Οι γαλλικές και οι ολλανδικές αρχές πρόκειται να δώσουν αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Λιλ.
Τα μερικά συμπεράσματα των ερευνών που συνδέονται με το Εncrochat είχαν ήδη ανακοινωθεί από την γαλλική, την ολλανδική και την βρετανική αστυνομία το 2020 και από την γερμανική το 2021. Το Encrochat πουλούσε τροποποιημένες συσκευές κινητών τηλεφώνων με λογισμικό Android έναντι περίπου 1.000 ευρώ έκαστη και χρέωνε του χρήστες με υπέρογκα ποσά συνδρομής με την υπόσχεση ότι οι επικοινωνίες τους θα παρέμεναν κρυπτογραφημένες και μυστικές. Έκλεισε απότομα τον Ιούνιο του 2020 όταν οι άγνωστοι διαχειριστές του προφανώς συνειδητοποίησαν ότι κινδύνευαν να αποκαλυφθούν. Η Europol είπε ότι η εταιρεία διοχέτευε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μέσω διακομιστών στη Γαλλία.
«Τελικά, κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί μια τεχνολογική συσκευή που μπορούσε να προσπεράσει την τεχνική κρυπτογράφησης και να αποκτήσει πρόσβαση στην αλληλογραφία των χρηστών», ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης