Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερσύγχρονη σύγκρουση: Τα UAS γράφουν ιστορία ξεπερνώντας τα επανδρωμένα μαχητικά - Οι πιο «ακριβείς εκτελεστές»

Υπερσύγχρονη σύγκρουση: Τα UAS γράφουν ιστορία ξεπερνώντας τα επανδρωμένα μαχητικά - Οι πιο «ακριβείς εκτελεστές»
Ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προαναγγέλλουν ένα μέλλον στο οποίο οι περισσότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις διαχειρίζονται εξ αποστάσεως
Ο εναέριος πόλεμος εξελίσσεται συνεχώς λόγω των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS). Τα UAS, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, είναι πιο ακριβή από τα επανδρωμένα αεροσκάφη, επιτρέποντας ελάχιστη τριβή ενώ διατηρούν τους πιλότους ασφαλείς.
Τα UAS επικρίνονται ότι είναι ανήθικα και συχνά σκοτώνουν αθώους στη μάχη...
Ωστόσο, καθώς γίνονται γρηγορότερα και πιο ανθεκτικά, χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο στο πεδίο της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα μια υπερσύγχρονη μάχη όπου αυτά είναι απαραίτητα για εργασίες μάχης, επιτήρησης και αναγνώρισης.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας έχει δημιουργήσει αυτή την πρόκληση για τους παγκόσμιους στρατιωτικούς αναλυτές.
Παρατηρείται επίσης ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να προαναγγέλλουν ένα μέλλον στο οποίο οι περισσότερες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις διαχειρίζονται εξ αποστάσεως, πιθανώς ακόμη και από την τεχνητή νοημοσύνη.

Χρήση UAS

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία UAS για να εκτελέσουν διάφορες εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Νοημοσύνη, επιτήρηση και αναγνώριση: Αυτό αναφέρεται στη συλλογή και τη διάδοση πληροφοριών πληροφοριών.
Στενή Αεροπορική Υποστήριξη: Αναφέρεται στην εξουδετέρωση των χερσαίων δυνάμεων του εχθρού κοντά στο πεδίο της μάχης.
Υποστήριξη Logistics: Για τη μεταφορά ανδρών και υλικού στο πεδίο της μάχης για υποστήριξη επιχειρήσεων.
Επικοινωνίες: Αναφέρεται στην αύξηση της συνδεσιμότητας επικοινωνίας για βελτιωμένη λειτουργική προσέγγιση.
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το UAS θα μπορούσε να αντικαταστήσει περαιτέρω τα επανδρωμένα αεροσκάφη για διάφορες αποστολές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εναέριος ανεφοδιασμός
Μάχη αέρος-αέρος
Καταστολή και Καταστροφή εχθρικής αεράμυνας
Μάχης Έρευνας και Διάσωσης
Ηλεκτρονικός Πόλεμος
Μερικά από τα επιχειρήματα που πρέπει να τεθούν αμέσως για την κατανόηση της απασχολησιμότητας και στις δύο πλατφόρμες είναι τα εξής:

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συστημάτων επανδρωμένων αεροσκαφών

Πιλότος και Έλεγχος: Τα επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν πιλότο που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Οι πιλότοι μπορούν να αξιολογήσουν το περιβάλλον και με βάση την κρίση τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε σενάρια δυναμικής μάχης.
Σύνθετες αποστολές: Τα επανδρωμένα αεροσκάφη είναι συνήθως πιο κατάλληλα για δύσκολες αποστολές που απαιτούν ανθρώπινη τεχνογνωσία, όπως μάχες αέρος, κλειστή αεροπορική υποστήριξη και εξελιγμένη αναγνώριση και εμπλοκή στόχων.
Αλληλεπίδραση πληρώματος: Τα επανδρωμένα αεροσκάφη επιτρέπουν την άμεση ανθρώπινη αλληλεπίδραση εντός του αεροσκάφους, διευκολύνοντας τον συντονισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των μελών του πληρώματος, ενισχύοντας την επίγνωση της κατάστασης και τις ικανότητές τους στη λήψη αποφάσεων.
Ψυχολογικός αντίκτυπος: Η παρουσία ανθρώπων πιλότων μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στους αντιπάλους, καθιστώντας τα επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελεσματικά για την αποτροπή και επηρεάζοντας τις αντιλήψεις στο πεδίο της μάχης.

South-Korean-drones.webp

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Απόδοση/επιμονή και αντοχή αεροσκάφους: Η ικανότητα του UAS για συνεχή διαθεσιμότητα και διαρκή αντοχή έχει το πλεονέκτημα έναντι των επανδρωμένων αεροσκαφών λόγω των επιδόσεων του.
Ανοχή κινδύνου: Η ικανότητα ανάληψης κινδύνου των UAS υπερβαίνει την κατανόηση σε σύγκριση με αεροσκάφη με πλήρωμα, καθώς είναι αναλώσιμα.
Κόστος λειτουργίας: Το συνολικό κόστος των λειτουργιών δίνει ένα πλεονέκτημα λόγω της αυτοβιωσιμότητας και της περιορισμένης υποστήριξης που απαιτείται κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Επιπτώσεις προσωπικού: Το πιο κρίσιμο πράγμα της μη εμπλοκής των πιλότων κατά τη διάρκεια των πραγματικών ιπτάμενων κυμάτων αυτής της απαίτησης όσον αφορά την ικανότητα και την τεχνογνωσία σε ευαίσθητες αποστολές.
Παρέμβαση Τεχνητής Νοημοσύνης: Η εν λόγω ανατρεπτική τεχνολογία προετοιμάζεται να αλλάξει τη φύση του πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης