Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των επενδυτών

ΔΝΤ: Τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των επενδυτών
Fed και ΕΚΤ έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες
Σχετικά Άρθρα
Τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα και για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που αναμένουν οι επενδυτές, ζητά το ΔΝΤ.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει αρκετά πράγματα... Αλλά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τη σύσφιξη και κυρίως ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό», δήλωσε στο CNBC η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ. «Τώρα αυτό είναι αντίθετο, για παράδειγμα, από αυτό που περιμένουν αρκετές αγορές, δηλαδή ότι τα πράγματα θα μειωθούν πολύ γρήγορα όσον αφορά τα επιτόκια. Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουν σε αναμονή για πολύ περισσότερο καιρό», δήλωσε η ίδια.
Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το -0,5% στο 3,5%. Εν τω μεταξύ, η Fed ξεκίνησε έναν κύκλο αυξήσεων τον Μάρτιο του 2022, αλλά επέλεξε να διακόψει αυτόν τον μήνα, αποκλίνοντας από την Ευρώπη.
Μια έρευνα μεταξύ Αμερικανών οικονομολόγων στα τέλη Μαΐου έδειξε ότι είχαν μεταθέσει τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων από τη Fed από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ωστόσο, για το ΔΝΤ είναι σαφές ότι η μείωση του πληθωρισμού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. «Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του, που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διακινδυνεύσουμε μια ασθενέστερη ανάπτυξη ή πολύ μεγαλύτερη ψύξη στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Gopinath και οεριέγραψε την τρέχουσα μακροοικονομική εικόνα ως «πολύ αβέβαιη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης