Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εντολή» Enria (SSM) στις ευρωπαϊκές τράπεζες: Εγκαταλείψτε τη Ρωσία

«Εντολή» Enria (SSM) στις ευρωπαϊκές τράπεζες: Εγκαταλείψτε τη Ρωσία
Η αυστριακή Raiffeisen Bank International, είναι μία από τις τράπεζες της ευρωζώνης με τους μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Nα επιταχύνουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου φήμης, νομικού και οικονομικού ρίσκου της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί, δήλωσε στις 27 Ιουνίου 2023 ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής SSM ο Andrea Enria.
(Ο SSM είναι ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών και υπάγεται στην ΕΚΤ)

Αν και ο κορυφαίος επόπτης της Ευρώπης έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διακόψουν τους δεσμούς με τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, το θέμα έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά την 24ωρη ανταρσία στις 24 Ιουνίου 2023 από τον ιδιωτικό στρατό των Wagner που υπογράμμισε την πολιτική αστάθεια της χώρας.
Ωστόσο στην Ρωσία δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια αλλά ενότητα μετά την αποτυχία των Wagner να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα... το οποίο κράτησε σχεδόν 30 ώρες.
Σε επιστολή του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Enria ανέφερε ότι η μονάδα του "προέτρεψε τις τράπεζες αυτές να επιταχύνουν τις στρατηγικές συρρίκνωσης και εξόδου υιοθετώντας σαφείς οδικούς χάρτες και υποβάλλοντας τακτικά εκθέσεις στα διοικητικά τους όργανα και στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχετικά με την εκτέλεση των σχεδίων αυτών".

Οι εκτεθειμένες τράπεζες

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International, μία από τις τράπεζες της ευρωζώνης με τους μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, έχει επιταχύνει τις κινήσεις για την παράδοση του ρωσικού της βραχίονα στους μετόχους εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων να το πράξει, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.
Ο διευθύνων σύμβουλός της Johann Strobl δήλωσε ότι εργάζεται "με πλήρη ταχύτητα" για μια λύση.
Σε έκθεση αυτής της εβδομάδας σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η JPMorgan  επισήμανε εκτός από την RBI τον όμιλο OTP της Ουγγαρίας και την ιταλική UniCredit ως έχουσες σχετικά μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης