Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιόδοξοι οι Σαουδάραβες για τις αγορές πετρελαίου - «Καθόλου ρόδινη» η ενεργειακή μετάβαση

Αισιόδοξοι οι Σαουδάραβες για τις αγορές πετρελαίου - «Καθόλου ρόδινη» η ενεργειακή μετάβαση
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν γενικά «υγιή» για το υπόλοιπο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Αισιόδοξος για τις αγορές πετρελαίου το υπόλοιπο του 2023, εμφανίζεται ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco, καθώς η ζήτηση από τους μεγάλους εισαγωγείς Κίνα και Ινδία αναμένεται να είναι ισχυρή παρά την αναμενόμενη παγκόσμια ύφεση.
«Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου παραμένουν γενικά υγιή για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser στο συνέδριο Energy Asia στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ. Η αισιοδοξία του έρχεται ακόμη και όταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης, προκαλώντας αρκετές μειώσεις στα βασικά επιτόκια δανεισμού της χώρας.
«Παρά τους κινδύνους ύφεσης σε αρκετές χώρες του ΟΟΣΑ, οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως της Κίνας και της Ινδίας, οδηγούν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος», δήλωσε ο Nasser.
Μόλις η ευρύτερη παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, οι ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης του κλάδου πιθανότατα θα περιοριστούν, προέβλεψε ο ίδιος. «Παρόλο που η Κίνα αντιμετωπίζει κάποιους οικονομικούς αντίξοους ανέμους, οι τομείς των μεταφορών και των πετροχημικών εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημάδια αύξησης της ζήτησης», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Καθόλου ρόδινη» η ενεργειακή μετάβαση

Ο επικεφαλής της Aramco σημείωσε επίσης ότι δεν δίνεται επαρκής έμφαση σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας.
Η Ασία χρειάζεται όλο και περισσότερη ενέργεια δεδομένης της ιδιότητάς της ως ανερχόμενης οικονομικής δύναμης και του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού, αλλά αυτή η πορεία προς την ευημερία «απειλείται όλο και περισσότερο από τις τρέχουσες πολιτικές μετάβασης», είπε.
«Ακόμη και στην άκρη της σφαίρας μετάβασης, η εικόνα δεν είναι καθόλου ρόδινη», δήλωσε ο Nasser.
Παρά τη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων κατά την τελευταία δεκαετία, ο Nasser δήλωσε ότι δεν αρκεί για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Η τιμή του πράσινου υδρογόνου εξακολουθεί να κυμαίνεται στα 400 δολάρια ανά βαρέλι, επισήμανε, συγκρίνοντας την με τις τιμές του πετρελαίου που κοστίζουν περίπου 75 δολάρια ανά βαρέλι.
«Η ζήτηση για συμβατική ενέργεια, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συνέχισε να αυξάνεται, ενώ ο άνθρακας παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης