Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο 2023 προαναγγέλλει ο Kazaks

Νέες αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο 2023 προαναγγέλλει ο Kazaks
Σε νέες αυξήσεις επιτοκίων επιμένουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, παρά τις ανησυχίες για ύφεση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, δήλωσε την Τρίτη o αξιωματούχος της ΕΚΤ Martins Kazaks.
Οι τελευταίες οικονομικές έρευνες έχουν αποτυπώσει μια επιδεινούμενη εικόνα για το ευρώ  ζώνη και την οικονομική της ατμομηχανή, τη Γερμανία, οι οποίες αρχίζουν να αισθάνονται την επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της Κίνας που είναι ασθενέστερη από ό,τι ελπίζαμε
οικονομικές επιδόσεις της Κίνας μετά το τέλος των περιορισμών της COVID.
Ωστόσο, ο Kazaks, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία της ζώνης απλά θα επιβραδυνθεί ή θα μείνει στάσιμη, παρά θα συρρικνωθεί, και αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσει την ΕΚΤ στον αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού.
"Η ηπιότητα της οικονομίας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, με ισχυρούς κινδύνους επιμονής", δήλωσε στο Reuters.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα και δήλωσε ότι η 9η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο είναι σχεδό βέβαιη, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει  πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Γεράκι ο Λετονός

 O Kazaks προσχώρησε στην ομάδα των hawkish αξιωματούχων, που προβλέπουν ότι η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα δεν θα δεν θα είναι η τελευταία, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι από το να κάνει κανείς πολύ λίγα αντισταθμίζουν εκείνους του να κάνουν πάρα πολλά.
"Κατά την άποψή μου, θα χρειαστεί ακόμη να αυξήσουμε τα επιτόκια και δεν νομίζω ότι τον Ιούλιο θα είμαστε αρκετά άνετοι ώστε να πούμε: "τελειώσαμε'".
"Νομίζω ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν και μετά τον Ιούλιο, αλλά το πότε και κατά πόσο θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα".
Η ΕΚΤ αύξησε  το επιτόκιο που καταβάλλει στις τραπεζικές καταθέσεις στο 3,5% τον Ιούνιο και αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω στο 4,0% μέχρι το τέλος του έτους προτού γυρίσει πίσω, η αγορά χρήματος
τιμές δείχνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης