Τελευταία Νέα
Διεθνή

Josep Borrell από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Αποδυναμωμένος ο Putin

Josep Borrell από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Αποδυναμωμένος ο Putin
Ο βασικός κίνδυνος τώρα προέρχεται από την εσωτερική αστάθεια λόγω της ύπαρξης πυρηνικών δήλωσε σε διάσκεψη ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συνεδρίασε σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ με το Ουκρανικό ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στο φόντο της απόπειρας ανταρσίας που επιχείρησε η Wagner στη Ρωσία. Στην σχετική συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα χαρακτήρισε τον Putin αποδυναμωμένο ενώ κατέδειξε τις εσωτερικές αντιφάσεις της Ρωσίας ως τις κύριες πηγές αποσταθεροποίησης της περιοχής. Πιο συγκεριμένα, τόνισε ότι «η κατάσταση παραμένει σύνθετη και απρόβλεπτη. Παραμένουμε σε εγρήγορση και δεσμευόμαστε στον ισχυρό συντονισμό με τους εταίρους μας, τα 27 κράτη μέλη και τις γειτονικές χώρες. Αυτά τα γεγονότα έδειξαν ότι το ρωσικό κράτος και η προσωπική αξιοπιστία του Πούτιν έχουν αποδυναμωθεί. Το πολιτικό σύστημα παρουσιάζει ρωγμές. Αντιμετωπίζαμε τη Ρωσία ως κίνδυνο γιατί ήταν απειλή, γιατί έχει τη δύναμη και την ικανότητα να εισβάλει σε ειρηνικούς γείτονες -όπως και έκανε-. Τώρα ο κίνδυνος προέρχεται από την εσωτερική πολιτική αστάθεια και τις αδυναμίες αυτής της μεγάλης πυρηνικής δύναμης. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία.»
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Dmytro Kuleba, Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενημερώνοντας τους Υπουργούς της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο έδαφος και τις στρατιωτικές προτεραιότητες και ανάγκες της Ουκρανίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι ομόλογοί του δεσμέυθηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «αντεπίθεσης» όσον αφορά τόσο τον εξοπλισμό όσο και την εκπαίδευση. Άλλωστε για την αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine) η ΕΕ είχε ήδη εκπαιδεύσει 24.000 Ουκρανούς στρατιώτες, φτάνοντας τον διακηρυγμένο στόχο των 30.000 πολύ πριν από το τέλος του 2023. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης