Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια επέστρεψαν - Πάνω και από την Ιαπωνία - «Θα τα καταρρίψουμε στο μέλλον», λέει το Τόκιο

Τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια επέστρεψαν - Πάνω και από την Ιαπωνία - «Θα τα καταρρίψουμε στο μέλλον», λέει το Τόκιο
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από την επικράτειά της και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να τα καταρρίψει στο μέλλον
Νέα στοιχεία για το πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών της Κίνας παρουσιάζει το BBC, σύμφωνα με το οποίο δορυφόροι έχουν καταγράψει πολλές εικόνες μπαλονιών που διασχίζουν την Ανατολική Ασία, όπως πάνω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από την επικράτειά της και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να τα καταρρίψει στο μέλλον.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας διαταράχθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ.
Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι το μπαλόνι που είδαν πάνω από τις βορειοδυτικές ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο, που χρησιμοποιήθηκε για επιστημονική έρευνα όπως η μετεωρολογία - και ότι ήταν ένα ακούσιο και μεμονωμένο γεγονός.
Ο John Culver - πρώην αναλυτής της CIA για την Ανατολική Ασία - είπε στο BBC ότι «δεν ήταν απλώς μια μεμονωμένη, αλλά μια συνεχής προσπάθεια που χρονολογείται τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν». Είπε ότι τα κινεζικά μπαλόνια ήταν «ειδικά σχεδιασμένα για αυτές τις αποστολές μεγάλης εμβέλειας» και ορισμένα είχαν «προφανώς κάνει τον γύρο του πλανήτη».
Σε συνεργασία με την Synthetaic, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που καταγράφηκαν από δορυφόρους, το BBC βρήκε πολλές εικόνες μπαλονιών που διασχίζουν την Ανατολική Ασία. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Corey Jaskolski, βρήκε στοιχεία ότι ένα μπαλόνι διέσχιζε τη βόρεια Ιαπωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για καινούργιες εικόνες που δεν έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν.
Η Ιαπωνία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις σταθμεύουν εκεί από οποιαδήποτε άλλη ξένη χώρα.
Ο Γιούκο Μουρακάμι, από το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για να παρακολουθεί την κατάσταση σε καθημερινή βάση» και ότι θα ήταν ακόμη και πρόθυμη να καταρρίψει μπαλόνια για να προστατεύσει τις «ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων στην έδαφος της Ιαπωνίας».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρεται στην εκπομπή του BBC, πιστεύει ότι τα κινεζικά μπαλόνια είναι εξοπλισμένα για τη συλλογή πληροφοριών σημάτων και ότι το αεροσκάφος που ανακάλυψε πάνω από τις ΗΠΑ είχε «πολλαπλές κεραίες, πιθανότατα ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν γεωγραφικές επικοινωνίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης