Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς είδαν οι επενδυτές τις εξελίξεις στη Ρωσία - Ποια assets θα επωφεληθούν

Πώς είδαν οι επενδυτές τις εξελίξεις στη Ρωσία - Ποια assets θα επωφεληθούν
Οι κινήσεις που ετοιμάζουν οι επενδυτές στις 26 Ιουνίου
Τις προεκτάσεις επιπτώσεις από την αποτυχημένη ανταρσία στη Ρωσία προσπαθούν να εκτιμήσουν τα τελευταία 24ωρα οι επενδυτές, ενώ ορισμένοι ανέμεναν μια κίνηση προς ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και το δολάριο, όταν οι αγορές ανοίξουν στις 26 Ιουνίου.
Οι βαριά οπλισμένοι Ρώσοι μισθοφόροι με επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin, πρώην σύμμαχο του προέδρου Vladimir Putin και ιδρυτή του στρατού Wagner, προχώρησαν προς τη Μόσχα μετά την κατάληψη της πόλης Ροστόφ, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν, αποκλιμακώνοντας μια σημαντική πρόκληση.
Οι μισθοφόροι αποχώρησαν από το Ροστόφ μέσα σε μια νύχτα.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν συχνά ασταθείς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία προκάλεσε ρήγματα στις αγορές και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τράπεζες και οι επενδυτές έσπευσαν να μειώσουν την έκθεσή τους.
Μετά τα γεγονότα του Σαββάτου ορισμένοι επενδυτές δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν στις πιθανές επιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, και στις τιμές των εμπορευμάτων, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής ενέργειας και σιτηρών.
"Σίγουρα μένει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μία ή δύο ημέρες, αλλά αν παραμείνει η αβεβαιότητα σχετικά με την ηγεσία στη Ρωσία, οι επενδυτές μπορεί να συρρεύσουν σε ασφαλή καταφύγια", δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην TD Securities στη Νέα Υόρκη.

Σε επιφυλακή οι επενδυτές

Η ενέργεια προκάλεσε την προσοχή παγκοσμίως και αναζωπύρωσε έναν παλιό φόβο στην Ουάσινγκτον σχετικά με το τι θα συμβεί στο πυρηνικό απόθεμα της Ρωσίας σε περίπτωση εσωτερικής αναταραχής.
"Οι αγορές συνήθως δεν ανταποκρίνονται καλά σε γεγονότα που εκτυλίσσονται και είναι αβέβαια", ιδίως όσον αφορά τον Putin και τη Ρωσία, δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.
"Αν η αβεβαιότητα κλιμακωθεί, θα δείτε τα κρατικά ομόλογα να δέχονται εισροές, ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν τείνουν, επίσης, να κερδίζουν σε τέτοιες καταστάσεις", δήλωσε ο Krosby, αναφέροντας τα τυπικά περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια και τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν όταν αυξάνονται οι κίνδυνοι.
Ο Alastair Winter, Global Investment Strategist στην Argyll Europe, δήλωσε ότι ενώ η αποκλιμάκωση σημαίνει ότι οι αγορές μπορεί τώρα να μην αντιδράσουν έντονα, "ο Putin έχει σαφώς αποδυναμωθεί και θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις".
Ο Erik Myersson, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της SEB, δήλωσε ότι οι αγορές εμπορευμάτων, που αποτελούν τον κύριο δίαυλο μετάδοσης των ρωσικών πολιτικών κραδασμών στις παγκόσμιες αγορές, θα είναι ευαίσθητες στις μελλοντικές εξελίξεις.
"Θα μπορούσαμε να δούμε μια κίνηση στα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας και στις χώρες των αναδυόμενων αγορών που εξαρτώνται πολύ από τα ρωσικά σιτηρά ή θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές ορυκτών καυσίμων", πρόσθεσε.

Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες

Οι μετοχές βρίσκονται σε μια κυρίως ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, γεγονός που κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσε να τις καταστήσει στη συνέχεια πιο ευάλωτες σε ένα sell off.
Από την αρχή του έτους ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 13%, αν και έχει χάσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell έδωσε κατάθεση την περασμένη εβδομάδα, στην οποία σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μπροστά μας.
Ο Rich Steinberg, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Colony Group, προέβλεψε ότι "οι αγορές θα το αντιμετωπίσουν κατά κάποιο τρόπο ως έναν ακόμη γεωπολιτικό κίνδυνο".
Η Tina Fordham, ιδρύτρια της Fordham Global Foresight, δήλωσε ότι αναμένει ελάχιστες άμεσες επιπτώσεις.
"Αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και επίγνωση από τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι αυτή η αύξηση της εσωτερικής έντασης στη Ρωσία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα γεγονός για τις αγορές - θα υπάρξει κάποια προσεκτική παρακολούθηση", δήλωσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης