Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδολαριοποίηση: Στο 28% οι συναλλαγές της Αργεντινής σε κινέζικο γιουάν - Στο χορό και η αμερικανική Whirlpool

Αποδολαριοποίηση: Στο 28% οι συναλλαγές της Αργεντινής σε κινέζικο γιουάν - Στο χορό και η αμερικανική Whirlpool
Η άνοδος των συναλλαγών σε γιουάν της Αργεντινής οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες από 500 εταιρείες - ανάμεσά τους και η αμερικανική Whirlpool - θέλουν να πληρώσουν για τις εισαγωγές τους και δεν έχουν άλλη λύση  πέρα από το κινέζικο νόμισμα
Σχετικά Άρθρα
Τα αμερικανικά δολάρια είναι είδος εν ανεπαρκεία στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα τη στροφή των νομισματικών αρχών στο κινεζικό γιουάν.
Τα αποθέματα δολαρίου της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016, εν μέρει και λόγω της ξηρασίας που κατέστρεψε μεγάλες καλλιέργειες σιτηρών στερώντας τη χώρα από εξαγωγικά έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Η σπάνις δολαρίων αποτελεί όμως πρόβλημα για το διεθνές εμπόριο της Αργεντινής, δεδομένου ότι το δολάριο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στις παγκόσμιες συναλλαγές.
Έτσι, υιοθετείται η λύση της αντικατάστασής του από το γιουάν το οποιο άλλωστε η Κίνα προσπαθεί να διεθνοποιήσει ως εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Από το 2009 Αργεντινή και Κίνα είχαν υπογράψει μια διμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων. 
Πρόσφατα, οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Αργεντινής ανανέωσαν αυτή τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 130 δισεκατομμυρίων γιουάν /4,5 τρισεκατομμυρίων πέσο Αργεντινής /18,2 δισεκατομμυρίων  δολαρίων, και η Κίνα επέτρεψε στην Αργεντινή να χρησμοποιήσει πάνω από το ήμισυ της γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων.

Πενταπλασιάστηκαν οι συναλλαγές σε γιουάν στην αγορά συναλλάγματος μέσα σε ένα μήνα

Έτσι οι συναλλαγές σε γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφτασαν τα 285 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών του Ιουνίου, σε επίπεδα διπλάσια από όπτι ολόκληρο τον μήνα Μάιο.
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των ημερήσιων συναλλαγών σε γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφτασε πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό 28%, έναντι μόλις 5% που ήταν το Μάιο.
Η άνοδος των συναλλαγών σε γιουάν οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες από 500 εταιρείες στην Αργεντινή θέλουν να πληρώσουν για τις εισαγωγές τους και δεν έχουν εναλλακτικές πλύσεις πέρα από το κινέζικο νόμισμα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Και σύντομα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους η αμερικανική βιομηχανία πλυντηρίων και άλλων λευκών συσκευών Whirlpool.
Η Whirlpool πραγματοποίησε επένδυση ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευάσει  ένα νέο εργοστάσιο στην Αργεντινή τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η έλλειψη δολαρίων έχει διαταράξει τη δραστηριότητά της καθώς δεν μπορεί να κάνει τις ειααγωγές που χρειάζεται για την ολοκλήρωσή του.
«Αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε το εργοστάσιο και αυτό δεν είναι καλό για την επιχείρηση, την παραγωγικότητα ή την ποιότητα», δήλωσε στο Bloomberg ο Juan Carlos Puente, πρόεδρος της Whirlpool Latin America.
Από την άλλη μεριά ωστόσο η Αργεντινή δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρει δολάρια. 
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας δολαριακή βοήθεια.
Και επί του παρόντος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την πλήρη ανατροπή της παρούσας κατάστασης, καθώς ο θεωρούμενος  ως φαβορί υποψήφιος για την προεδρία της χώρας κατεβαινει στις εκλογές προτείνοντας την κατάργηση του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής, του πέσο, και την πλήρη υιοθέτηση του δολαρίου ως τοπικού νομίσματος της Αργεντινής προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός που προσεγγίζει το 100%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης