Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επέκταση των BRICS θα σφραγίσει την κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της κυριαρχίας του δολαρίου

Η επέκταση των BRICS θα σφραγίσει την κατάρρευση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της κυριαρχίας του δολαρίου
Οι ΗΠΑ «διέπραξαν παγκόσμια λεηλασία για να αποκομίσουν οφέλη με όπλο το νόμισμά τους και χρησιμοποίησαν το δολάριο ως μέσο για την πραγματοποίηση των πολιτικών τους σκοπών, επισημαίνει ανάλυση του Κορεατικού Πρακτορείου
Η επέκταση των BRICS, στην οποία πολλές χώρες είναι πρόθυμες να ενταχθούν, σφραγίζει το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου ως κύριου παγκόσμιου νομίσματος και, κατά συνέπεια, της ηγεμονίας των ΗΠΑ, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Jong Il Hyon, Βορειοκορεάτης αναλυτής διεθνών υποθέσεων στο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
Το πρακτορείο επεσήμανε ότι από την καθιέρωση του συστήματος του Bretton Woods, οι ΗΠΑ «διέπραξαν παγκόσμια λεηλασία για να αποκομίσουν νομισματικά και οικονομικά οφέλη με όπλο την κυρίαρχη θέση του δολαρίου και το χρησιμοποίησαν ως μέσο για την πραγματοποίηση των πολιτικών τους σκοπών, επισημαίνει ανάλυση του Κορεατικού Πρακτορείου».
«Είναι γνωστό ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο αποτελεί τον έναν από τους δύο πυλώνες που στηρίζουν την κυριαρχία των ΗΠΑ στον κόσμο, με τον δεύτερο να είναι τα στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο Jong Il Hyon.

Κατά τη γνώμη του, για σχεδόν έναν αιώνα, «οι ΗΠΑ έχουν καταφύγει σε κάθε μέσο και μέθοδο για να διατηρήσουν την υπεροχή του δολαρίου ως βασικού νομίσματος», ιδίως διαπράττοντας  «απεχθείς πράξεις», όπως η επιβολή κυρώσεων σε χώρες που δεν αρέσουν στις ΗΠΑ.
Ο Βορειοκορεάτης δημοσιογράφος-αναλυτής επισημαίνει ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας πολιτικής ήταν οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτή
η πολιτική «αμερικάνικου τσεκουριού απλά πετσοκόβει τα πόδια των ίδιων των ΗΠΑ».
«Η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το δολάριο εισάγοντας το εθνικό της νόμισμα αντί για το δολάριο στις συναλλαγές με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, και τα κράτη μέλη των BRICS έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέου διεθνούς νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ στο αμοιβαίο εμπόριο», επεσήμανε ο Jong Il Hyon.
«Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι οι υψηλές και αυθαίρετες πρακτικές των ΗΠΑ που προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια υπεροχή τους που επιτάχυναν τις παγκόσμιες κινήσεις για μποϊκοτάρισμα του δολαρίου, ώθησαν την εγκαθίδρυση ενός νέου νομισματικού συστήματος και ενθάρρυναν πολλές χώρες να προσχωρήσουν στις BRICS», είπε ο δημοσιογράφος.

«Οι άνευ προηγουμένου διεθνείς κινήσεις περιορισμού της χρήσης του δολαρίου και η τάση πολλών χωρών να ενταχθούν στις BRICS επιταχύνουν το τέλος του δολαρίου ως βασικού νομίσματος και το τέλος του ηγεμονισμού των ΗΠΑ σύμφωνα με αυτό», κατέληξε ο Jong Il Hyon.
Η Νότια Αφρική ανέλαβε την προεδρία του BRICS την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η Ρωσία θα αναλάβει την προεδρία του οργανισμού το 2024.
Η Αλγερία, η Αργεντινή και το Ιράν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στην ομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Αίγυπτο επίσης να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ένταξη το.
Σύμφωνα με τον βοηθό του Κρεμλίνου Yuri Ushakov, οι BRICS κατακλύζονται από αιτήσεις από άλλες χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε κοινές εργασίες, αλλά το θέμα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε στο TASS ότι ο αριθμός των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS αυξάνεται και έχει ήδη φτάσει σχεδόν τις δύο δωδεκάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης