Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η CIA γνώριζε πως ο Prigozhin ετοίμαζε πραξικόπημα κατά του Putin και τήρησε σιγή ιχθύος

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η CIA γνώριζε πως ο Prigozhin ετοίμαζε πραξικόπημα κατά του Putin και τήρησε σιγή ιχθύος
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Prigozhin σχεδίαζε κάτι και είχαν ενημερώσει το Κογκρέσο
Σχετικά Άρθρα
Ένα 24ωρο μετά την «ανταρσία Prigozhin» όπως θα μείνει στην ιστορία το παρολίγον πραξικόπημα του ηγέτη της μισθοφορικής ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin, η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουνίου, πως ετοίμαζε πραξικόπημα (στρατιωτική δράση όπως αναφέρουν κατά του υπουργού Άμυνας Shoigu) και ενημέρωσαν αντιστοίχως τους ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν το διαθέσιμο υλικό για την σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί στη Ρωσία, παρόμοια με τον τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Vladimir Putin σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον κ. Putin από την εισβολή, οι υπηρεσίες πληροφοριών διατήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με τα σχέδια Prigozhin, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τον Ρώσο πρόεδρο για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.
Και βέβαια ήταν σαφές ότι δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να βοηθήσουν τον Putin να αποφύγει μια μεγάλη, ταπεινωτική διάσπαση της υποστήριξης στο πρόσωπο του.
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ΝΥΤ η πληροφορία ότι η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Prigozhin, ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη, και των Ρώσων αξιωματούχων της άμυνας επρόκειτο να εξελιχθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε σίγουρη και ανησυχητική.

Η διαμάχη Prigozhin - Shoigu

Για χρόνια, ο Prigozhin μισούσε τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και το συναίσθημα ήταν αμοιβαίο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αλλά χρειάστηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως είπαν αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος, για να διαρρεύσει η εχθρότητα, που συχνά εκφράζεται από τον Prigozhin σε άσχημες αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολούθησαν την αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ του και των ηγετών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αφιέρωσαν αρκετό χρόνο αναλύοντάς την.
Το συμπέρασμα των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ότι ήταν ένα σαφές σημάδι των εσωτερικών εντάσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προϊόν του αγώνα της Ρωσίας να τροφοδοτήσει επαρκώς τα στρατεύματά της.
Ήταν μια ένδειξη, εκτίμησε ένας αξιωματούχος, για το πώς ο πόλεμος πήγαινε άσχημα τόσο για τους Wagner όσο και για τον τακτικό στρατό.
Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ως μέρος των διαρροών του Discord αποκάλυπταν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποκλέψει τις επικοινωνίες μεταξύ ανώτερων Ρώσων στρατιωτικών ηγετών που συζητούσαν πώς να χειριστούν τις συνεχείς απαιτήσεις του Prigozhin για περισσότερα πυρομαχικά.

Οι ελλείψεις και οι υποκλοπές

Σε συνεντεύξεις πριν από την τρέχουσα κρίση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν ήταν μόνο οι δυνάμεις Wagner που αντιμετώπισαν ελλείψεις εφοδιασμού, αλλά ολόκληρος ο ρωσικός στρατός.

Αυτά τα προβλήματα ταλανίζουν τον ρωσικό στρατό εδώ και μήνες, αλλά ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το CNN επίσης μετέδωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για τις ανησυχίες τους ότι ο Prigozhin ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και κυρίως τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu.
Ο Prigozhin είναι γνωστός για τη βαναυσότητα του και αν κατάφερνε να εκδιώξει τους αξιωματούχους, πιθανότατα θα ήταν ένας απρόβλεπτος ηγέτης.
Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών πραγματοποίησαν την Τετάρτη ενημερώσεις με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας.
Την Πέμπτη, καθώς ήρθε πρόσθετη επιβεβαίωση των γεγονότων, οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν μια στενή ομάδα ηγετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνώριζαν τις ενημερώσεις και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημοσίως.
Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο Prigozhin είχε κλιμακώσει δραματικά τη διαμάχη του, ξεκινώντας μια πορεία προς τη Μόσχα, την οποία η ρωσική κυβέρνηση περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος. Το Σάββατο, ανακάλεσε τους μαχητές του και συμφώνησε να διαφύγει στη Λευκορωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης