Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος σε ΗΠΑ - ΝΑTO από τα γεγονότα στη Ρωσία με την εξέγερση Wagner - Η αμηχανία και ο φόβος για το πυρηνικό οπλοστάσιο

Σοκ και δέος σε ΗΠΑ - ΝΑTO από τα γεγονότα στη Ρωσία με την εξέγερση Wagner  - Η αμηχανία και ο φόβος για το πυρηνικό οπλοστάσιο
Η προειδοποίηση Medvedev για τα πυρηνικά και η στρατηγική… αφωνία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας
Το ΝΑΤΟ εμβρόντητo και φοβισμένο παρακολούθησε τις θυελλώδεις εξελίξεις στη Ρωσία με την εξέγερση της ομάδας Wagner ενάντια στο Κρεμλίνο και εμφανίστηκα να φοβάται το σενάριο για την επικράτηση χάους στη Ρωσία εν μέσω πολεμικής σύγρουσης.
Αξιωματούχοι σε όλο το ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει σε δημισίευμά του το Politico, προσπάθησαν  να κατανοήσουν τα γρήγορα εξελισσόμενα γεγονότα μέσα στη Ρωσία, καθώς οι μισθοφόροι του Ομίλου Wagner καταλάμβαναν περισσότερο έδαφος πραγματοποιώντας μια πορεία προς βορράν, προς τη Μόσχα.

Το .. κουμπί με τα πυρηνικά

Βασικό στοιχείο της αγωνίας που επικράτησε ήταν το σενάριο απόλυτης καταστροφής για την απώλεια ελέγχου του μεγαλύτερου πυρηνικου οπλοστασίου από τον Putin και αυτό να περιέλθει στα χέρια μιας ... μισθοφορικής ομάδας.
Η προειδοποίηση απο τη Ρωσία ήταν συγκεκριμένη: Οι ρωσικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να εξελιχθούν τα γεγονότα σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Medvedev το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.
«Κατανοούμε τις συνέπειες ενός πραξικοπήματος στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπήρξε ποτέ το ενδεχόμενο το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων να ελεγχθεί από συμμορίες.
Μια τέτοια κρίση προφανώς δεν θα περιοριστεί στο πλαίσιο μιας χώρας
Ο κόσμος θα φτάσει στο χείλος της καταστροφής», δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση της κατάστασης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθούν τα γεγονότα σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο.
Ανεξάρτητα από το πόσο θα ήθελαν οι τρελοί εγκληματίες και οι θαυμαστές τους», πρόσθεσε ο Medvedev.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην ανταρσία της Wagner να εξελιχθεί σε πραξικόπημα ή σε παγκόσμια κρίση», τόνισε

Οι διαβουλεύσεις και η Ουκρανία 

Πολλοί ανώτεροι ευρωπαίοι πολιτικοί εξέδωσαν προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις ότι παρακολουθούν την κατάσταση και διαβουλεύονται με τους συμμάχους.
Ωστόσο, ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν ότι βλέπουν τις εξελίξεις στη Ρωσία ως πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού.
«Το καθεστώς του Κρεμλίνου θερίζει ό,τι σπέρνει.
Όλη η βία που στρέφεται στην Ουκρανία απέτυχε», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα, η χώρα του οποίου θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.
Το POLITICO μίλησε με επτά αξιωματούχους από χώρες του ΝΑΤΟ, σε όλους τους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν με ειλικρίνεια για γεγονότα που εξελίσσονταν γρήγορα.
Πολλοί παρατήρησαν την ανάγκη να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην Ουκρανία, ακόμη και όταν η Ρωσία Βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεωνλ
«Περιμένουμε να κλιμακωθεί η κατάσταση εκεί, αλλά η κύρια εστίασή μας παραμένει να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε τη νίκη της», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας ότι δεν έχουν καμία ένδειξη για κινήσεις της Ρωσίας που απειλούν τους γείτονές της.
Η συγκλονιστική κατάληψη της πόλης Ροστόφ της νότιας Ρωσίας νωρίς το Σάββατο 24 Μαρτίου 2023 από τους μαχητες  Wagner του Yevgeny Prigozhin δημιούργησε το έδαφος για μια μεγαλύτερη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεών του και του ρωσικού στρατού, πριν η κατάσταση οδηγηθεί σε εκτόνωση.
Ρωσικά ελικόπτερα το Σάββατο φάνηκαν να βομβαρδίζουν τη νότια πόλη Voronezh σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα στρατεύματα του Prigozhin που πιέζουν βόρεια προς τη Μόσχα, στην πιο σημαντική απειλή για την σχεδόν 25ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Vladimir Putin
Wagner chief rejects Putin's accusations of treason | Russia-Ukraine war  News | Al Jazeera
Russia-Ukraine war live: Wagner troops advance towards Moscow | Russia-Ukraine  war News | Al Jazeera
Είναι πολύ νώρις….δεν έχουμε στοιχεία

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε ήταν ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δεν ήταν διατεθειμένος να προσφέρει μια βαθιά αξιολόγηση της κρίσης, καθώς οι πρώτες συναντήσεις γίνονταν όλο το Σάββατο για να μοιραστούν πληροφορίες και να σχεδιάσουν τυχόν απαντήσεις.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήώσε απλώς «παρακολουθούμε την κατάσταση», σαν να μην επρόκειται για μια εξέλιση στο σημαντικότερο σημείο γεωπολιτικής συγρουσης του πλανήτη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του χάους στη Ρωσία, ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε». Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι απαιτείται περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση πριν γίνει μια οριστική αξιολόγηση.
Ένας δεύτερος ανώτερος διπλωμάτης από την ανατολική Ευρώπη δήλωσε ότι «πιστεύουν ότι είναι πιο ξεκάθαρο τώρα ότι κοιτάμε σε μια εσωτερική κόντρα που αποδυναμώνει το καθεστώς στη Μόσχα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».
Οι Ουκρανοί, πρόσθεσε αυτός ο διπλωμάτης, «πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι έτοιμοι να κάνουν - στην αντεπίθεση».
«Οποιοδήποτε πρόσθετο εξωτερικό ή εσωτερικό δίλημμα για τη Ρωσία είναι βοήθεια για την Ουκρανία», είπε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο στρατηγός Valeriy Zaluzhnyy, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των κοινών αρχηγών των όπλων των ΗΠΑ, στρατηγό Mark Milley.
«Συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή», ανάρτησε ο Zaluzhnyy στο Facebook.
«Του είπα για ενέργειες των μονάδων μας. ‘
Τον ενημέρωσα ότι η επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.
«Του είπα επίσης για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε ορισμένους τύπους όπλων και αποναρκοθέτησης», πρόσθεσε. «Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε επαφή και να συνεργαστούμε ενεργά».
Live Updates: Putin accuses Wagner Group of a treasonous 'military  uprising' in Russia | NPR
Σοβαρή η κατάσταση…

Ο Λιθουανός πρόεδρος, σημείωσε ότι οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτοι καθώς η κατάσταση εξελίσσεται.
«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα αξιολογήσει τις νέες συνθήκες», έγραψε ο Λιθουανός ηγέτης, προσθέτοντας ότι «η περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας απαιτεί πρόσθετα μέτρα» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο!».
Άλλοι στην περιοχή ήταν επίσης άκομψοι σχετικά με πιθανές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο.
«Μετά τη σύντομη ομιλία του Putin, φαίνεται να είναι ξεκάθαρο, ότι η κατάσταση είναι σοβαρή για το Κρεμλίνο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Χάνο Πέβκουρ.
Ένας δυτικός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζει το θέμα είπε ότι οι εξελίξεις ήταν μια έκπληξη γιατί «κανείς δεν σκέφτηκε ότι [Prigozhi] θα εμπλακεί στην πραγματικότητα με τον ρωσικό στρατό στο ρωσικό έδαφος», προσθέτοντας ότι η κίνηση συνιστά «προδοσία».
Πρέπει λοιπόν να ρίξει τη μεγάλη ζαριά
. Και δεν φαίνεται αρκετά δυνατός για αυτό».
Το διακύβευμα είναι μεγάλο όχι μόνο για τον Ρutin και το καθεστώς του, αλλά και για τον ίδιο τον επικεφαλής της Wagner που πιθανότατα σχεδίαζε αυτήν την επιχείρηση για κάποιο χρονικό διάστημα, και τώρα είναι πλήρως αφοσιωμένος.
Χιλιάδες μαχητές του έχουν απελευθερωθεί από την πολύμηνη μάχη τους στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, και έχουν ξεκουραστεί μετά από τις βάναυσες μάχες στην κατεστραμμένη πλέον πόλη που βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.
«Πρέπει τώρα να καταλάβει και να κρατήσει το ρωσικό έδαφος», είπε ο δυτικός αξιωματούχος.
«Είτε είναι η Μόσχα είτε μπορεί να τρυπώσει στο Ροστόφ, είτε πρέπει να φύγει.
Η προσωπική του επιβίωση διακυβεύεται τώρα», συμφωνα με το δημοσίευμα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης