Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed με τις αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσε την τέλεια καταιγίδα: «Βροχή» κόκκινων δανείων και βαθιά ύφεση – Η ιδιωτική αγορά χρέους 1,5 τρισ. δολ.

Η Fed με τις αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσε την τέλεια καταιγίδα: «Βροχή» κόκκινων δανείων και βαθιά ύφεση – Η ιδιωτική αγορά χρέους 1,5 τρισ. δολ.
Ο Moody που αξιολογεί την πιστολήπτική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποίησε ότι η ιδιωτική αγορά χρέους των ΗΠΑ ενδέχεται να καταρρεύσει εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων και της πτώσης της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας
Σχετικά Άρθρα
Σε περιδίνηση βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ, η οποία όχι μόνο χάνει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία αλλά παρουσιάζει σημάδια σημαντικής δημοσιονομικής αναξιοπιστίας...
Οι πρώτες ενδείξεις έχουν ήδη αποτυπρωθεί στην αφορά χρέους... 
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει «πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed καθώς βασική της αποστολή (mandate) είναι ο έλεγχος του ρυθμού αυξησης των τιμών.
Η περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολούθησε η Fed εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό πυροδότησε εμπράγματους φόβους για μια μεγάλη οικονομική ύφεση ειτε, εάν συνδυαστεί με μία «τέλεια καταιγίδα» που θα πυροδοτηθεί από άλλους παράγοντες, θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση.
Ο οίκος Moody's που αξιολογεί την αγορά χρέους των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η ιδιωτική αγορά χρέους των ΗΠΑ ενδέχεται να καταρρεύσει εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων και της πτώσης της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ιδιώτες αγοραστές κρατικού χρέους, δηλαδή ο μη τραπεζικός δανεισμός κυρίως σε ιδιωτικά hedge funds, μεσαίες και μικρές εταιρείες που δεν διαπραγματεύονται στη αγορά, έχει εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία σε αποτίμηση 1,4 - 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με την εν λόγω αγορά να προσεγγίζει το μέγεθος της αγοράς ομολόγων στη κατηγορία Junk των ΗΠΑ ενώ προβλεπόταν  να φτάσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Αλλά η Moody's επισημαίνει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα την «πρώτη σοβαρή πρόκληση», με δάνεια κυρίως υψηλού κινδύνου αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκαν το 2021, όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν, αντιμετωπίζοντας πλέον την προοπτική να μην εξυπηρετούνται με αιτία το αυξανόμενο κόστος των τόκων που επιφέρει η αύξηση των επιτοκίων της Fed.
«Αυτή η αλλαγή στις μακροοικονομικές συνθήκες και τις συνθήκες της αγοράς χρέους θα σηματοδοτήσει το πρώτο stress test σε ολόκληρο τον τομέα της ικανότητας του ιδιωτικού τομέα που είναι δανειστής του αμερικανικού δημοσίου να αντιμετωπίσει  το νέο περιβάλλον εν μέσω της ύφεσης και της αύξησης των δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε η αναλύτρια της Moody’s Christina Padgett.
Η Moody's επισήμανε ότι οι ιδώτες πιστωτικοί γίγαντες Owl Rock και Ares είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, με τους δείκτες κάλυψης επιτοκίων για τα δάνειά τους (δηλαδή η υπάρχουσα ρευστότητα για την αποπληρωμή τόκων) να πέφτουν κατά 50%.
Ο οίκος αξιολόγησης δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων ή των πιστωτικών προοπτικών των ιδιωτών επενδυτών στο αμερικανικό χρέος.

Χρηματοπιστωτική κρίση

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη φρενίτιδα αύξησης των επιτοκίων της Fed έγιναν φανεροί αυτή την άνοιξη, καθώς οδήγησαν σε κατάρευση τρεις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ, με τη μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και να καταστρέφει τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse προτού εξαγοραστεί από την UBS.
Η μεταβλητότητα που σχετίζεται με τα επιτόκια έχει επίσης επηρεάσει την κατάσταση του δολαρίου ως το de facto παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με τον πάροχο δεδομένων ροής κεφαλαίων και κατανομής περιουσιακών στοιχείων EPFR Global να αποκαλύπτει τον περασμένο μήνα ότι οι επενδυτές αναδυόμενων αγορών απομακρύνονται από το χρέος και τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Charles Schwab επισήμανε σε επιχειρηματικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τις πληθωριστικές πιέσεις ανεξάρτητα από την πολιτική της Fed, καθώς η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια αποκαλούμενη «ύφεση από χαρτόνι», μια αναφορά στη μείωση της ζήτησης των ΗΠΑ για χαρτόνι, τα κουτιά συσκευασίας– ένας παραγνωρισμένος δείκτης των πραγματικών επιπέδων οικονομικής δραστηριότητας.
The Fed is Hiking at the Most Aggressive Pace Ever (And What it Means for  Housing) - MishTalk
MPC votes 7-2 to hike interest rates to 5%: Who are the dissenters?
Τα δημοσιονομικά εργαλεία


Την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομολόγος dr Linwood Tauheed επισήμανε στο Sputnik ότι η Fed δεν θα είναι σε θέση να διορθώσει τα βαθύτερα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής με το να πειράξει τα επιτόκια
«Η Federal Reserve έχει μόνο ένα εργαλείο.
Αυτό είναι να αυξήσει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Αλλά η οικονομία στο σύνολό της έχει πολλά εργαλεία, όχι μόνο τη νομισματική πολιτική, την οποία έχει η Fed, αλλά και αυτό που ονομάζεται δημοσιονομική πολιτική, ομοσπονδιακές δαπάνες» επισήμανε ο Tauheed, προσθέτοντας ότι τα «προβλήματα» που σχετίζονται με την πρόσφατη τραπεζική κατάρρευση «δεν έχουν εξαφανιστεί».
Η Fed ξεκίνησε μια στρατηγική σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, μετά την εκδήλωση από τη Ρωσία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρηση στην Ουκρανία, ωθώντας τις ΗΠΑ να περιορίσουν την αγορά ρωσικής ενέργειας και να πυροδοτήσουν μια έκρηξη στον πληθωρισμό, τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί από σχεδόν μηδέν στο 5-5,25%, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και μιάμιση δεκαετία.
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής αυτή την εβδομάδα, ο Powell ανέφερε ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές» και ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στον στόχο του 2%.
Η αναπληρώτριά του, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο,Mary Daly , είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή  23 Ιουνίου 2023 ότι «δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος» θα ήταν μια «πολύ λογική πρόβλεψη» και ότι ο κίνδυνος  από τη μικρότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι χειρότερος από αυτόν της υπερβολικής συφιξης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η φρενίτιδα κατά του πληθωρισμού της Fed μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ στον «πρώτο γνήσιο κύκλο μιας πλήρους ανόδου και πτώσης που καθοδηγείται από τη νομισματική πολιτική» εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης