Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλειωσε η εποχή των «ταύρων» - Καθήλωση του S&P στα χαμηλά για 10 χρόνια βλέπουν Pimco, Charles Schwab και Invesco

Τέλειωσε η εποχή των «ταύρων» - Καθήλωση του S&P στα χαμηλά για 10 χρόνια βλέπουν Pimco, Charles Schwab και Invesco
Οι επενδυτές ας ξεχάσουν τις υψηλές αποδόσεις των προηγούμενων χρόνων
Σχετικά Άρθρα
Aπογοητευτικές προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό και τα κέρδη διατυπώνει η αμερικανική ερευνητική εταιρεία Research Affiliates, ανακοινώνοντας ότι κατά την εκτίμησή της ο δείκτης S&P 500 θα έχει πραγματικές αποδόσεις μόλις 2% ετησίως για την επόμενη δεκαετία - δηλαδή ενα ελάχιστο κλάσμα των ετήσιων αποδόσεων που είχε τα τελευταία 10 χρόνια.
Η Research Affiliates είναι μια εταιρεία που σχεδιάζει επενδυτικές στρατηγικές για διαχειριστές όπως η Pimco, ο Charles Schwab και η Invesco που  διαχειρίζονται 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια και ETF.

Το πρότυπο της Research Affiliates και τι δουλειά κάνει

Η Research Affiliates έχει δημιουργήσει λοιπόν ένα πρότυπο που ονομάζεται «ευρετηρίαση θεμελιωδών» το οποίοι σταθμίζει τις μετοχές όχι με βάση την αξία τους σε δολάρια, αλλά με βάση τις ταμειακές ροές, τις πωλήσεις και τα μερίσματα.
Στόχος του συγκεκριμένου προτύπου είναι να βοηθά τους επενδυτές να αποφεύγουν τις τοποθετήσεις όλο και μεγαλύτερου τμήματος των κεφαλαιών τους στις πιο ακριβές μετοχές, ένα μεγάλο πρόβλημα για τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε δείκτες και ETF.
Ο ιδρυτής της RA Rob Arnott είναι ο πρώην αρχισυντάκτης του Financial Analysts Journal και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών στοχαστών στη διαχείριση χαρτοφυλακίου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος επενδύσεων της RA, Chris Brightman, είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες της επιστημονικά βασισμένης ανάλυσης δεδομένων στον επενδυτικό κλάδο.
Ο ιστότοπος της RA διαθέτει έναν χάρτη «Asset Allocation Interactive» που δείχνει τις προβλέψεις για τις συνολική απόδοση της κάθε εταιρείας σε βάθος 10 ετών για τρεις ντουζίνες επενδυτικές κατηγορίες, από τις αναδυόμενες αγορές έως τις REIT, από τις TIPS έως τα εμπορεύματα.

Αύξηση 2,5% στα πραγματικά κέρδη ανά μετοχή την επόμενη δεκαετία

Για τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, η RA προβλέπει ότι για τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν, κατά μέσο όρο, στο 5,4% ετησίως έως το 2033.
Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 2,5% «πραγματικά» κέρδη, αφού η RA προβλέπει μέσο ετήσιο πληθωρισμό 2,9%, αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Αυτό το ποσοστό αύξησης κερδών 2,5% ακούγεται σοκαριστικά χαμηλό σε σύγκριση με την περίοδο από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2023, όταν τα κέρδη ξεπερνούσαν τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 5,2% αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά καλό με βάση τα ιστορικά πρότυπα.
Αντίθετα, οι αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι οι μετοχές του S&P 500 θα έχουν εκπληκτκές αποδόσεις που θα φτάσουν το 29% από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έως το τέλος του 2024 μόνο, επιτυγχάνοντας πάνω από το 40% της 10ετούς πρόβλεψης της RA σε μόλις επτά τρίμηνα.

Στις 6000 μονάδες ο δείκτης S&P 500 το 2033, με άνοδο μόλις 37%

Πού εκτιμά όμως το πρότυπο της Research Affiliates ότι θα είναι ο δείκτης S&P 500 10 χρόνια μετά;
Αν ληφθεί υπόψη πως δίνει καθαρή ετήσια αύξηση 3,2% στις τιμές των μετοχών, συνεπάγεται πως η πρόβλεψή του είναι ότι ο S&P 500 τον Ιούνιο του 2033 θα είναι στις 6.000 μονάδες, μόλις 37% πάνω από το κλείσιμο των 4.381 μονάδων της 22ης Ιουνίου.
Η πρόβλεψη φαίνεται ιδιαίτερα κακή σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία
Από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2023, ο S&P 500 είχε συνολική, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό ετήσια απόδοση 10,1%.
Δηλαδή πέντε φορές υψηλότερη από αυτήν που το πρότυπο της Research Affiliates θεωρεί πιθανή για την επόμενη δεκαετία.
Και μια τελευταία παρατήρηση.
Μεμονωμένοι επενδυτές και funds μπορούσαν να αγοράσουν τον δείκτη S&P 500 το δεύτερο τρίμηνο του 2013 με P/E 17,6.
Δηλαδή 30% φθηνότερα από ότι σήμερα.
Οι τιμές ευκαιρίας του παρλεθόντος άνοιξαν το δρόμο για τις υψηλές αποδόσεις.
Στο μέλλον η δυναμική θα λειτουργήσει αντίρροπα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.
Οι περίοδοι χαμηλών αποδόσεων ακολουθούν επεισόδια μεγάλων κερδών.
Έτσι βρίσκει την ισορροπία της η αγορά.
Αλλά έχουμε μπροστά μας την ισχυρή πιθανότητα η ζοφερή δυναμική να κυριαρχήσει για τα επόμενα 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης