Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία - Ο Putin έστειλε Τσετσένους να καταστείλουν την ανταρσία Wagner, που διαμηνύουν: Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο

Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία - Ο Putin έστειλε Τσετσένους να καταστείλουν την ανταρσία Wagner, που διαμηνύουν: Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο
Τσετσένοι του Ramzan Kadyrov αναλαμβάνουν  να «καταστείλουν την εξέγερση» των  Wagner
Σχετικά Άρθρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Μόσχα μετά την «ανταρσία» του Yevgeny Prigozhin και της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας του, τους Wagner, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» προς την Ρωσία στο διάγγελμά του που πυροδότησε σειρά εξελίξεων, με πρώτη την λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων στην πρωτεύουσα Μόσχα και άλλες πόλεις της Ρωσίας και την αποστολή των Τσετσένων του Ramzan Kadyrov να «καταστείλουν την εξέγερση».

Αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει τους μαχητές της Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει, επίσης, ότι οι αναφορές για χτύπημα των δυνάμεων της Wagner είναι ψευδείς.
«Όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Yevgeni Prigozhin σχετικά με το υποτιθέμενο χτύπημα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατά των ‘στρατοπέδων της Wagner’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το TASS.
Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε το σάββατο 24/6 ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, εν μέσω της ανταρσίας από τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Από τη δική του μεριά ο Σεργκέι Σουροβίκιν, αναπληρωτής διοικητής των ενωμένων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καλεί τον Πριγκόζιν να λύσει τις διαφορές του με τον ρωσικό στρατό ειρηνικά για να μη βοηθήσει τον εχθρό.

Αναλαμβάνουν οι Τσετσένοι να καταστείλουν την εξέγερση

Σε ανακοίνωσή του, ο Ramzan Kadyrov χαρακτήρισε επίσης ως «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Wagner και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών έχουν ήδη ξεκινήσει για να πάνε στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτές της Wagner.
Ο Kadyrov έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.
Ο πόλεμος «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Yevgeny Prigozhin και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες.
Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Vladimir Putin», ξεκαθάρισε ο Kadyrov.
Ο Τσετσένος ηγέτης κατέληξε απειλώντας: «Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι». Wagner σε Putin: «Έκανες λάθος επιλογή σε λίγο θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Με ένα μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram, οι μισθοφόροι τη Wagner απάντησαν στο κάλεσμα του Putin «να αφήσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες» και στην προειδοποίησή του ότι ότι «όσοι οργάνωσαν την ένοπλη εξέγερση θα λογοδοτήσουν».
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε καλέσει τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης να εγκαταλείψουν τον αρχηγό τους Prigozhin και να τον παραδώσουν στις ρωσικές αρχές.
«Ο Putin έκανε την λάθος επιλογή.
Τόσο το χειρότερο για αυτόν.
Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο» αναφέρει η παραστρατιωτική οργάνωση του Prigozhin. Στο Rostov η Wagner – Να συναντηθεί με Shoigu θέλει ο Prigozhin

Ο πρώην συνεργάτης του Putin ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov στη Rostov και προειδοποιεί ότι διαφορετικά θα προχωρήσει προς τη Μόσχα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε το Σάββατο πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Rostov– κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.
«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Yevgeni Prigozhin σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Rostov βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.
Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Valery Gerasimov, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός.
Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Βάγκνερ, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο Ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Prigozhin να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας. «Θα φτάσουμε μέχρι τέλους»

Νωρίτερα, ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων διαβεβαίωσε πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».
«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000.
Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000.
Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Υπό τον έλεγχο της Wagner οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Voronez

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Voronez, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Rostov.
Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που έχει ξεσπάσει σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή Voronez της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχης.
Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια Telegram αναφέρουν την πυρκαγιά και μοιράζονται πλάνα που δείχνουν μια στήλη μαύρου καπνού.

Δεν ήταν σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμενή καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της Wagner.
Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις «μάχης» στην περιφέρεια Voronez, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Voronez, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Alexander Gushev.
Capture_30.JPG
Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Fontanka, έγινε έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύο λεωφορεία με μέλη της Άμεσης Δράσης και της Εθνοφρουράς έκαναν επέμβαση στο κτίριο, μαζί με ανθρώπους που φορούσαν πολιτικά ρούχα.

«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία»

Σχόλιο για την ανταρσία της Wagner στη Ρωσία έκανε ο Mikhailo Pontolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής.
Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε στο μήνυμά του στο Twitter ο Mikhailo Pontolyak.
«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Prigozhin (…) είτε η ομάδα ‘αντι-Prigozhin ’», πρόσθεσε. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης