Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πραξικόπημα στη Ρωσία: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» δηλώνουν οι χώρες της Δύσης κι εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες

Πραξικόπημα στη Ρωσία: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» δηλώνουν οι χώρες της Δύσης κι εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες
Να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία επί του  παρόντος συνέστησε το βρετανικό ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνήσεις της Δύσης σπεύδουν η μια μετά την άλλη τις τελευταίες ώρες να βγάλουν ανακοινωθέντα στα οποία αναφέρουν ότι παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Ρωσία, όπου έχει εκδηλωθεί πραξικόπημα του Prighozin και των ανδρών της Wagner, με στόχο τον Υπουργό Άμυνα Shoigu, το οποίο πλήττει όμως τη Ρωσία και την πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία και τις εξελίξεις γύρω από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner και θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ για τις εξελίξεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Adam Hotz.
Η Ουάσιγκτον θα παραμείνει «σε στενό συντονισμό» με τους συμμάχους της στην Ομάδα των G7  εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης στη Ρωσία, όπου οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner πραγματοποίησαν ανταρσία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller τόνισε σε δήλωσή του ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία «δεν θα αλλάξει».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επισήμανε, επίσης, ότι μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους καθώς η κατάσταση εξελίσσεται», έγραψε ο Blinken στο Twitter.

Γερμανία

Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz, παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπός της.
Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία", σημείωσε.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Γερμανούς τουρίστες να αποφύγουν την πόλη του Rostov και τη γύρω περιοχή, όπως επίσης και τις μετακινήσεις τους, στο κέντρο της Μόσχας, μέχρι νεοτέρας. .
«Στη Μόσχα, πρέπει να αποφύγετε τις μετακινήσεις σε κρατικές και ειδικότερα, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πρέπει επίσης, να αποφεύγονται μετακινήσεις προς το κέντρο της πόλης, μέχρι νεοτέρας. Οι οδηγίες των ρωσικών αρχών ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται με κάθε τρόπο», ανέφερε μία ταξιδιωτική οδηγία που αναβαθμίστηκε επί τη βάσει των τελευταίων εξελίξεων.

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
"Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία", προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Πολωνία

Ο Πολωνός πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για την κατάσταση στη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση.
"Σε σχέση με την κατάσταση στη Ρωσία, σήμερα το πρωί είχαμε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας, όπως και με συμμάχους", αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Andrei Dunda.
"Η πορεία των γεγονότων πέραν των ανατολικών μας συνόρων παρακολουθείται σε συνεχή βάση", σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Εσθονία

Η Εσθονία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορά της, ενώ παροτρύνει τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν προς οποιαδήποτε περιοχή της γειτονικής Ρωσίας, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.
«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της χώρας μας», ανέφερε στο Twitter
.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία.
Ειδικότερα, ο κ. Michel ανέφερε με ανάρτησή του στο twitterς:
«Eίχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, 26/6 συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».

Βρετανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία, σε ενημέρωση των ταξιδιωτικών του οδηγιών ύστερα από τις κινήσεις των δυνάμεων της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.
«Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Rostov και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, συνιστώντας στην παρούσα φάση, να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.
Αργότερα έγινε γνωστό από το BBC ότι η  κυβέρνηση Shunak θα συγκαλέσει την επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης που φέρει την κωδική ονομασία Cobra για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Ιταλία

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni ανέφερε ότι η ανταρσία του Yevyeni Prighozin δείχνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γυρίζει μπούμερανγκ στο Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Η Meloni «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν πως η επιθετικότητά της Μόσχας κατά της Ουκρανίας προκαλεί αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε  ανακοίνωσή του το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ρουμανία, Τσεχία

Η Ρουμανία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στη Ρωσία και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συμμάχους της, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας.
«Οι ρουμανικές αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία», ανέφερε ο Klaus Yohanis σε μία ανάρτησή του στο Twitter.
«Ενημερώνομαι συνεχώς σχετικά με τις εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνίας με τους συμμάχους μας».
Ανάλογες δηλώσεις έκανε για λογαριασμό της Τσεχίας ο Τσέχος υπουργός των Εξωτερικών Yan Lipansky.
“Σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και την πιθανή απειλή διάβρωσης της κατάστασης ασφάλειας στη χώρα, ειδικότερα για τους πολίτες της ΕΕ και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ισχύει η ισχυρή προειδοποίησή μας κατά των ταξιδιών στη Ρωσική Ομοσπονδία”, πρόσθεσε.

ΝΑΤΟ


Τέλος, και η εκπρόσωπος του NATO δήλωσε πως η Ατλαντική Συμμαχία «παρακολουθεί την κατάσταση» στη Ρωσία, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης