Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάγγελμα Putin για πραξικόπημα Wagner: Μαχαίρωσαν πισώπλατα τη Ρωσία, είναι θανάσιμη απειλή - Οι προδότες θα τιμωρηθούν

Διάγγελμα Putin για πραξικόπημα Wagner: Μαχαίρωσαν πισώπλατα τη Ρωσία, είναι θανάσιμη απειλή - Οι προδότες θα τιμωρηθούν
Η υπερβολική φιλοδοξία και τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν σε προδοσία, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης στο διάγγελμά του, χαρακτηρίζοντας τους Wagner θανάσιμη απειλή
Σχετικά Άρθρα
«Η ένοπλη εξέγερση, που οργανώθηκε από τον επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin, είναι το αποτέλεσμα «υπερβολικών φιλοδοξιών» που οδήγησαν σε προδοσία», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το πρωί του Σαββάτου 24 Ιουνίου, προς τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας το στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και σε αυτούς «που παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια με δόλο ή απειλές, στο δρόμο ενός σοβαρού εγκλήματος, μετά την εξέγερση του Yevgeni Prighozin και της μισθοφορικής ομάδας του, της Wagner.
«Ως Πρόεδρος της Ρωσίας και Ανώτατος Ανώτατος Διοικητής, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τις ζωές, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών», ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, υπογραμμίζοντας πως δεν «θα επιτρέψει» να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» και στάθηκε στο ότι χρειάζεται «ενότητα» δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.
Ακολούθως κάλεσε τους πολίτες όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, την οποία χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά στο στρατό και στη Ρωσία.
Για το λόγο αυτό όπως είπε οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και ότι επί του παρόντος εισάγονται πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ανέφερε εμφατικά στην ομιλία του ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αυτή τη στιγμή διεξάγει έναν σκληρό αγώνα για το μέλλον της, ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον της.

Ο πρόεδρος Putin αναγνώρισε πως οι μαχητές της Wagner είναι οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Donbass αλλά ο ιδρυτής της Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin, επιχείρησε μια «ένοπλη ανταρσία» διανέμοντας ένα βίντεο σχετικά με μια υποτιθέμενη επίθεση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στα μετόπισθεν του PMC, πράξη την οποία το υπουργείο Άμυνας διέψευσε, ενώ πρόσθεσε εμφατικά, «απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες».
Η εξέγερση της Wagner του Prighozin –που λέει πως διαθέτει 25.000 άνδρες– αποτελεί πλέον «θανάσιμη απειλή» για το ρωσικό κράτος, προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος.
Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή και όλοι όσοι πήραν μέρος στην «ένοπλη ανταρσία» θα τιμωρηθούν, για την «πισώπλατη μαχαιριά» και την «προδοσία», με «αναπόφευκτη τιμωρία», οι εγκέφαλοι τηα «ανταρσίας» θα «εξουδετερωθούν», υπογραμμίζοντας πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση και θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Rostov, την οποία χαρακτήρισε πολύ δύσκολη.
«Παραμένει δύσκολο, το έργο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.
Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας και πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές.

"Ας υπερασπιστούμε τόσο τον λαό μας όσο και το κράτος μας έναντι όλων των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας, και αυτό που συναντήσαμε είναι ακριβώς αυτή η προδοσία.
Η υπερβολική φιλοδοξία και τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν σε προδοσία, προδοσία της χώρας μας, του λαού μας και της αιτίας για την οποία οι μαχητές και οι διοικητές της Ομάδας Wagner πολέμησαν και πέθαναν δίπλα-δίπλα με τις άλλες μονάδες και στρατιώτες μας», είπε ο Putin.
«Κάνω έκκληση στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις ειδικές υπηρεσίες, στους μαχητές και διοικητές που τώρα πολεμούν στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις επιθέσεις του εχθρού και το κάνουν ηρωικά να συνεχίσουν να το κάνουν.
Σήμερα μίλησα ξανά με τους διοικητές όλων των γραμμών και απευθύνω έκκληση σε όσους, μέσω εξαπάτησης ή απειλών, παρασύρθηκαν σε αυτήν την εγκληματική περιπέτεια και έσπρωξαν τον δρόμο του σοβαρού εγκλήματος της ένοπλης εξέγερσης να το ξανασκεφτούν», είπε ο Putin στην ομιλία του.

«Όλοι όσοι σκόπιμα πήραν το δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, που πήραν το δρόμο της εξέγερσης και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν στο νόμο και στον λαό μας», είπε ο Putin, προαναγγέλοντας ποινική δίωξη κατά του ηγέτη της Wagner Prighozin.
«Σε βάρος του Prighozin κινήθηκε ποινική διαδικασία, βάσει του άρθρου 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για "Ένοπλη εξέγερση"», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας, «η Γενική Εισαγγελία θα αξιολογήσει νομικά τις ενέργειες του στρατιώτη Prighozin και θα αποφασίσει»
(Με αυτή τη διαδικασία ο ηγέτης της Wagner μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από 12 έως 20 χρόνια).

Σημεία της ομιλίας του Ρώσου προέδρου

Προδοσία λόγω προσωπικής φιλοδοξίας και αποσταθεροποίησης.


Τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν πλέον ηρωικά ενάντια στους «νεοναζί και τα αφεντικά τους», εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας «κατευθύνεται ουσιαστικά ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική, πληροφοριακή μηχανή της Δύσης».
Η χώρα αγωνίζεται «για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να είμαστε και να παραμείνουμε Ρωσία - ένα κράτος με χιλιόχρονη ιστορία».
«Η μοίρα» του ρωσικού λαού «αποφασίζει», και ως εκ τούτου «ό,τι αδυνατίζει πρέπει να απορριφθεί», συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης που θα χρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς.

Είναι σαν προδοσία

Η διάσπαση της ενότητας είναι «ουσιαστικά αποστασία από τους δικούς μας ανθρώπους, από συμπολεμιστές που τώρα πολεμούν στο μέτωπο, αυτό είναι πισώπλατη».
Το ίδιο πλήγμα δόθηκε το 1917, όταν η νίκη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κλάπηκε από τη Ρωσία και η ίδια η χώρα, όπως και ο στρατός της, καταστράφηκαν.
«Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί ξανά».
«Υπερβολικές φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία» - τόσο «στη χώρα, και στον λαό μας, και στον σκοπό για τον οποίο, δίπλα-δίπλα με τις άλλες μονάδες και υπομονάδες μας, οι μαχητές και οι διοικητές της ομάδας Wagner πολέμησαν και πέθαναν».
Οι διοργανωτές της εξέγερσης ωθούν τη Ρωσία «στην αναρχία και την αδελφοκτονία, στην ήττα, στο τέλος, και στη συνθηκολόγηση».

Η αντίδραση θα είναι σκληρή

«Η αντίδραση θα είναι σκληρή, οι επαναστάτες θα τιμωρηθούν».
«Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και το κράτος μας από οποιεσδήποτε απειλές, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές».
«Πρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα» έχουν εισαχθεί στη Μόσχα, στην Περιφέρεια της Μόσχας και σε πολλές άλλες περιοχές.
"Θα ληφθούν επίσης αποφασιστικές ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Rostov επί του Don.
Παραμένει δύσκολο.
Στην πραγματικότητα, το έργο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών είναι σε αδιέξοδο».
Αυτοί που «σήκωσαν τα όπλα εναντίον των συντρόφων τους πρόδωσαν τη Ρωσία και θα λογοδοτήσουν γι' αυτήν».
«Θα σώσουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς και μαζί με την Πατρίδα μας θα νικήσουμε τις όποιες δοκιμασίες, θα γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί».

Παρακολουθήστε ζωντανά το διάγγελμα



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης