Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασκήσεις πολέμου στα Στενά της Ταϊβάν - Αψιμαχίες μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων Κίνας και Ταϊπέι

Ασκήσεις πολέμου στα Στενά της Ταϊβάν - Αψιμαχίες μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων Κίνας και Ταϊπέι
Εδώ και 10 μήνες η Κίνα στέλνει τακτικά αεριωθούμενα αεροπλάνα στη μέση γραμμή των Στενών της Ταϊβάν, τα οποία αποτελούν το ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών
Σχετικά Άρθρα
Οκτώ κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή των Στενών της Ταϊβάν και πλησίασαν κοντά στη συνεχόμενη ζώνη του νησιού που απέχει 24 ναυτικά μίλια  από τις ακτές του το Σάββατο, 24 Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, καταγράφοντας την περαιτέρω αύξηση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η πολεμική αεροπορία της Κίνας τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιούσε τακτικά πτήσεις στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.
Από τον Αύγουστο όμως στέλνει τακτικά αεριωθούμενα αεροπλάνα στη μέση γραμμή των Στενών, που απτελούν το ανεπίσημο σύνορο.
Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng ισχυρίστηκε ότι το νησιωτικό κράτος πρέπει να είναι σε επιφυλακή μέσα στο 2023 για μια «αιφνίδια εισβολή» του κινεζικού στρατού σε περιοχές κοντά στην επικράτειά του.
Η Ταϊβάν ορίζει τη συνεχόμενη ζώνη της ως 24 ναυτικά μίλια από τις ακτές της και τον εδαφικό της χώρος στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της. 
Η Ταϊπέι δεν έχει αναφέρει πάντως μέχρι στιγμής ότι κινεζικά αεροσκάφη εισέρχονται στη συνεχόμενη ζώνη ή στον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση ότι από το πρωί του Σαββάτου 24/6 εντόπισε 19 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών J-10 και J-16.
Οκτώ από αυτά διέσχισαν τη διάμεση γραμμή και «πλησίασαν» τα 24 ναυτικά μίλια, ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι πέντε κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν αυτό που αποκάλεσε «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης».
Η Ταϊβάν έστειλε το δικό της αεροσκάφος και τα δικά της πλοία σε απάντηση και ενεργοποίησε επίγεια πυραυλικά συστήματα, είπε το υπουργείο, χρησιμοποιώντας τυπική διατύπωση για το πώς αντιδρούν οι δυνάμεις της στις κινεζικές εισβολές.
Οι αρχές της Κίνας δεν απάντησαν στι ερωτησεις του πρακτορείου Reuters, ωστόσο το Σάββατο,24/6  η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του κινεζικού στρατού, η οποία καλύπτει την Ταϊβάν, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο WeChat φωτογραφίες των μαχητικών J-16 που απογειώθηκαν σε μια εκπαιδευτική αποστολή «μακριά στη θάλασσα».
Η διοίκηση είπε ότι το αεροσκάφος πραγματοποίησε «τακτική εκπαίδευση πτήσεων μεγάλης εμβέλειας» που περιελάμβανε ανεφοδιασμό κατά την πτήση που κάλυψε «χιλιάδες χιλιόμετρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης