Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μείζον ζήτημα στην Ρωσία - Ο Prigozhin (Wagner) εξοργισμένος με τον Shoigu... σχεδίασε πραξικόπημα - Δηλώνει πατριώτης

Μείζον ζήτημα στην Ρωσία - Ο Prigozhin (Wagner) εξοργισμένος με τον Shoigu... σχεδίασε πραξικόπημα - Δηλώνει πατριώτης
Εδώ και πολύ καιρό μαίνεται μια σκληρότατη κόντρα μεταξύ του Prigozhin των Wagner και του επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Shoigu
(Συνεχές upd) Εκεί που η Ρωσία… πρωταγωνιστεί νικηφόρα στο μέτωπο με την Ουκρανία… ξαφνικά προέκυψε μείζονος σημασίας εσωτερικό ζήτημα στην Ρωσία… με επίκεντρο τον Yevgeny Prigozhin τον επικεφαλής των Wagner… που σχεδίαζε στάση εναντίον του ρωσικού υπουργείου άμυνας, γεγονός που οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να χαρακτηρίσει τον άλλοτε έμπιστο συνεργάτη του και την ομάδα του... «θανάσιμη απειλή» και να τον παραπέμπει στη δικαιοσύνη για «ένοπλη εξέγερση» στο διάγγελμά του προς τον Ρωσικό λαό, τους στρατιώτες αλλά και εκείνους που «παραπλανήθηκαν» από «υπερβολικές προσωπικές φιλοδοξίες» και «παρασύρθηκαν» στην «ένοπλη εξέγερση του Prigozhin».
Μάλιστα αμέσως μετά το διάγγελμά του παρατηρήθηκαν στρατιωτικές αναπτύξεις στη Μόσχα Καθώς ο αρχηγός Wagner ξεκίνησε «ένοπλη ανταρσία».

Όλα ξεκίνησαν από τις αναφορές του Prigozhin ότι ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε σκόπιμα θέσεις των Wagner κατά την διάρκεια των συγκρούσεων με τους Ουκρανούς στα μετόπισθεν αλλά και πρόσφατα όπου οι Wagner έχουν αποχωρήσει από το μέτωπο μετά το Bakhmut για να αναπληρώσουν δυνάμεις...
Μάλιστα ήταν τόσο πολύ σκληρές οι δηλώσεις που ορισμένοι θεωρούσαν ότι ο Prigozhin των Wagner καλεί τον κόσμο να ξεσηκωθεί εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας…
Εδώ και πολύ καιρό μαίνεται μια σκληρότατη κόντρα μεταξύ του Prigozhin των Wagner και του επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu... η κόντρα αυτή είχε καταστεί τοξική αφού ο Prigozhin των Wagner είχε κατηγορήσει και στο πρόσφατο παρελθόν στην προσπάθεια απελευθέρωσης του Bakhmut οι ρωσικές δυνάμεις δεν στήριζαν τις προσπάθειες των Wagner με πυροβολικό και είχαν μεγάλες απώλειες...

Διάγγελμα Putin για εξέγερση

«Η ένοπλη εξέγερση, που οργανώθηκε από τον επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin, είναι το αποτέλεσμα «υπερβολικών φιλοδοξιών» που οδήγησαν σε προδοσία»,
«Ως Πρόεδρος της Ρωσίας και Ανώτατος Ανώτατος Διοικητής, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τις ζωές, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών», ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, υπογραμμίζοντας πως δεν «θα επιτρέψει» να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» και στάθηκε στο ότι χρειάζεται «ενότητα» δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.
Η εξέγερση της Wagner του Prighozin –που λέει πως διαθέτει 25.000 άνδρες– αποτελεί πλέον «θανάσιμη απειλή» για το ρωσικό κράτος, προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος.
Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή και όλοι όσοι πήραν μέρος στην «ένοπλη ανταρσία» θα τιμωρηθούν, για την «πισώπλατη μαχαιριά» και την «προδοσία», με «αναπόφευκτη τιμωρία», οι εγκέφαλοι τηα «ανταρσίας» θα «εξουδετερωθούν», υπογραμμίζοντας πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση και θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Rostov, την οποία χαρακτήρισε πολύ δύσκολη.

Medvedev: Ο εσωτερικός εχθρός θα συντριβεί

Η αποτροπή μιας εθνικής διαίρεσης απαιτεί συσπείρωση γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, έγραψε στο Telegram ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Η συσπείρωση γύρω από τον πρόεδρό μας και τον ανώτατο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την ήττα του εξωτερικού και εσωτερικού εχθρού, που επιδιώκει να διαλύσει την Πατρίδα μας και για τη διάσωση του κράτους μας.
Ο εθνικός διχασμός και η προδοσία θα οδηγήσουν στην η μεγαλύτερη τραγωδία όλων των εποχών και μια παγκόσμια καταστροφή», επεσήμανε.
«Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί.
Ο εχθρός θα συντριβεί.

Αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα


Αμέσως μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου για την «ένοπλη ανταρσία» των Wagner, παρατηρήθηκαν στρατιωτικές αναπτύξεις στη Μόσχα.
Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο 24/6 ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, εν μέσω της ανταρσίας από τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Από τη δική του μεριά ο Sergei Surovikin, αναπληρωτής διοικητής των ενωμένων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, καλεί τον Prigozhin να λύσει τις διαφορές του με τον ρωσικό στρατό ειρηνικά για να μη βοηθήσει τον εχθρό.
Υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές και κυκλοφορούν πλάνα από πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα που αναπτύχθηκαν από μονάδες στρατιωτικής αστυνομίας σε βασικά μέρη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Μόσχας και του Rostov με το TASS να λέει ότι έχουν λάβει εντολή για την προστασία των κυβερνητικών κτιρίων, καθώς εικάζεται ότι ο Prigozhin των Wagner κάνει πραγματικές κινήσεις κατά της ρωσικής ηγεσίας απόψε.
Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει τους μαχητές της Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει, επίσης, ότι οι αναφορές για χτύπημα των δυνάμεων της Wagner είναι ψευδείς.
«Όλα τα μηνύματα και τα βίντεο που διανέμονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Yevgeni Prigozhin σχετικά με το υποτιθέμενο χτύπημα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας κατά των ‘στρατοπέδων της Wagner’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το TASS.

Αναλαμβάνουν οι Τσετσένοι να καταστείλουν την εξέγερση

Σε ανακοίνωσή του, ο Ramzan Kadyrov χαρακτήρισε επίσης ως «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Wagner και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών έχουν ήδη ξεκινήσει για να πάνε στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτές της Wagner.
Ο Kadyrov έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News.
Ο πόλεμος «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Yevgeny Prigozhin και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες.
Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Vladimir Putin», ξεκαθάρισε ο Kadyrov.
Ο Τσετσένος ηγέτης κατέληξε απειλώντας: «Η εξέγερση πρέπει να συντριβεί και αν αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα, τότε είμαστε έτοιμοι». Wagner σε Putin: «Έκανες λάθος επιλογή σε λίγο θα έχουμε νέο πρόεδρο»

Με ένα μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram, οι μισθοφόροι τη Wagner απάντησαν στο κάλεσμα του Putin «να αφήσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες» και στην προειδοποίησή του ότι ότι «όσοι οργάνωσαν την ένοπλη εξέγερση θα λογοδοτήσουν».
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε καλέσει τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης να εγκαταλείψουν τον αρχηγό τους Prigozhin και να τον παραδώσουν στις ρωσικές αρχές.
«Ο Putin έκανε την λάθος επιλογή.
Τόσο το χειρότερο για αυτόν.
Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο» αναφέρει η παραστρατιωτική οργάνωση του Prigozhin. Στο Rostov η Wagner – Να συναντηθεί με Shoigu θέλει ο Prigozhin

Ο πρώην συνεργάτης του Putin ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov στη Rostov και προειδοποιεί ότι διαφορετικά θα προχωρήσει προς τη Μόσχα.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε το Σάββατο πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Rostov– κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.
«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Yevgeni Prigozhin σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Rostov βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.
Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Valery Gerasimov, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός.
Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Βάγκνερ, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο Ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Prigozhin να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας. «Θα φτάσουμε μέχρι τέλους»

O ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin διαβεβαίωσε πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».
«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000.
Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000.
Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Υπό τον έλεγχο της Wagner οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Voronez

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Voronez, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Rostov.
Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που έχει ξεσπάσει σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή Voronez της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχης.
Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια Telegram αναφέρουν την πυρκαγιά και μοιράζονται πλάνα που δείχνουν μια στήλη μαύρου καπνού.

Δεν ήταν σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμενή καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της Wagner.
Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις «μάχης» στην περιφέρεια Voronez, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Voronez, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Alexander Gushev.
Capture_31.JPG
Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Fontanka, έγινε έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύο λεωφορεία με μέλη της Άμεσης Δράσης και της Εθνοφρουράς έκαναν επέμβαση στο κτίριο, μαζί με ανθρώπους που φορούσαν πολιτικά ρούχα.

«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία»

Σχόλιο για την ανταρσία της Wagner στη Ρωσία έκανε ο Mikhailo Pontolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής.
Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημείωσε στο μήνυμά του στο Twitter ο Mikhailo Pontolyak.
«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Prigozhin (…) είτε η ομάδα ‘αντι-Prigozhin ’», πρόσθεσε. Το ιστορικό της ανταρσίας Prigozhin

Το bankingnews που παρακολουθεί καθημερινά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε διαπιστώσει εδώ και μήνες την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των Wagner και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σε ορισμένα θέματα ο Prigozhin των Wagner δεν είχε άδικο...
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Shoigu δεν είναι τόσο καθαρός όσο φαίνεται... αλλά ενώ ο Prigozhin των Wagner μπορεί να έχει δίκιο σε ορισμένα μείζονος σημασίας θέματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και όχι με εξέγερση κατά της Ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης...
Δεν πιστεύουμε ότι ο Prigozhin των Wagner ήθελε να πλήξει τον Putin... το πρόβλημα του είναι ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας...
Επίσης δεν είναι και τόσο καθαρός ο ρόλος του Prigozhin ... οι Wagner στην Ρωσία είναι δημοφιλείς λόγω της μαχητικότητας τους αλλά ο Prigozhin είναι κερδοσκόπος και καιροσκόπος... μισθοφόρος... και η στάση του εν μέσω νικηφόρου πορείας της Ρωσίας στο Ουκρανικό... γεννά πολλές υποψίες...

Τι ανέφερε ο Prigozhin των Wagner

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Prigozhin
σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν σύμφωνα με τον Prigozhin από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu.
Ο Prigozhin φέρεται να κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.
Είπε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα.
Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Prigozhin πριν καλέσει όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».
O ιδρυτής των Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ζήτησε από όλες τις ιδιωτικές μισθοφορικές στρατιωτικές εταιρίες - είναι πάνω από 30 στην Ρωσία - να ενταχθούν υπό την εποπτεία του υπουργείου άμυνας...
Όλες οι Τσετσενικές ομάδες πειθάρχησαν αλλά ο Prigozhin είχε αντιδράσει...

Οι αποκαλύψεις Prigozhin των Wagner

Ο Prigozhin των Wagner κατηγόρησε το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και ανώνυμους ολιγάρχες ότι εξαπάτησαν τον Putin και το ρωσικό κοινό προκειμένου να ξεκινήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Ο Prigozhin των Wagner έδωσε στη δημοσιότητα μια συνέντευξη στην οποία δήλωσε ότι το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξαπάτησε σκόπιμα το ρωσικό κοινό και τον Putin  για μια επικείμενη ουκρανική επίθεση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ το 2022 και για την αύξηση της ουκρανικής επιθετικότητας πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 δεν ήταν διαφορετική από τα προηγούμενα οκτώ χρόνια εχθροπραξιών.
Ο Prigozhin των Wagner ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο αλλά ότι η ρωσική ηγεσία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. 
Ο Prigozhin των Wagner κατηγόρησε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας για αυτοπροβολή και ισχυρίστηκε ότι ο Sergey Shoigu υποστήριζε την εισβολή προκειμένου να επιτύχει υψηλότερο βαθμό και κρατικά βραβεία.
Κατηγόρησε τους ολιγάρχες της Ρωσίας ότι υποστήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία για παρόμοιους λόγους προσωπικού οφέλους. 
Ισχυρίστηκε ότι οι ολιγάρχες της Ρωσίας ήθελαν το Κρεμλίνο να εγκαταστήσει τον πρώην Ουκρανό πολιτικό και σύμμαχο του Κρεμλίνου Βίκτορ Μεντβέντσουκ ως νέο Ουκρανό πρόεδρο μετά την απομάκρυνση της ουκρανικής κυβέρνησης, έτσι ώστε ο Μεντβεντσούκ να μοιράσει τα περιουσιακά στοιχεία των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών μεταξύ των ολιγαρχών.

Παρέμβαση Surovikin προέτρεψε τους Wagner να λύσουν όλα τα προβλήματα ειρηνικά


Ο αναπληρωτής διοικητής της κοινής ομάδας ρωσικών στρατευμάτων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση S. Surovikin κάλεσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner να υπακούσει στην εντολή του Ρώσου προέδρου και να λύσει όλα τα προβλήματα ειρηνικά
Να σημειωθεί ότι ο Surovikin διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Prigozhin των Wagner
Σημείωσε ότι οι Ουκρανοί περιμένουν την επιδείνωση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Σας προτρέπω να σταματήσετε.
Ο εχθρός περιμένει μόνο να επιδεινωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
Δεν μπορείτε να παίξετε στα χέρια του εχθρού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.
Πριν είναι πολύ αργά, και πρέπει, να το κάνετε - αυτό είναι να υπακούσετε στη βούληση και τη διαταγή του λαϊκά εκλεγμένου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να σταματήσετε τις στήλες, να τις επιστρέψετε στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους και τις περιοχές συγκέντρωσης, να λύσετε όλα τα προβλήματα μόνο με ειρηνικά μέσα».

Η δήλωση Surovikin

«Μόλις ήρθα από την πρώτη γραμμή, όπου τα στρατεύματά μας, οι διοικητές μας, οι στρατιώτες μας, οι μαχητές μας, οι εθελοντές εκτελούν το έργο, πολεμώντας τον εχθρό μέχρι θανάτου, με τις ανώτερες δυνάμεις του εχθρού, υποφέροντας απώλειες, αλλά στέκονται τις θέσεις τους.
Απευθύνω έκκληση στην ηγεσία, στους διοικητές και τους μαχητές του PMC Wagner.
Μαζί σας περάσαμε έναν δύσκολο, δύσκολο δρόμο, έχουμε παλέψει μαζί, έχουμε πάρει τα ρίσκα, έχουμε ήττες, έχουμε κερδίσει μαζί.
Είμαστε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές.
Σας καλώ να σταματήσετε.
Ο εχθρός περιμένει μόνο να επιδεινωθεί η εσωτερική μας πολιτική κατάσταση.
Δεν πρέπει να παίζουμε στα χέρια του εχθρού αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα.
Πριν είναι πολύ αργά, πρέπει να κάνουμε κάτι – πρέπει να υπακούσουμε στη βούληση και την εντολή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που εξελέγη από τον λαό, πρέπει να σταματήσουμε τις στήλες, να τις επιστρέψουμε στις μόνιμες βάσεις και τις περιοχές συγκέντρωσης, και να λύσουμε όλα τα προβλήματα μόνο ειρηνικά, υπό την ηγεσία του Ανώτατου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Το Υπουργείο Άμυνας προέτρεψε τα μέλη της ομάδας Wagner να σταματήσουν την ένοπλη εξέγερσή τους, προτρέποντάς τους να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
«Κάνουμε έκκληση στους μαχητές των μονάδων επίθεσης Wagner PMC
Ξεγελαστήκατε από το εγκληματικό στοίχημα του Prigozhin συμμετέχετε σε μια ένοπλη εξέγερση.
Πολλοί από τους συντρόφους σας από πολλά αποσπάσματα έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις μόνιμες βάσεις τους.
Έχουμε ήδη παράσχει τέτοια βοήθεια σε όλους αυτούς τους μαχητές και διοικητές.
Δείξτε διακριτικότητα και ελάτε σε επαφή με εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ή τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό.
Εγγυόμαστε την ασφάλεια όλων»

Medvedev: Η προδοσία είναι ο δρόμος προς τη μεγαλύτερη τραγωδία

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Medvedev δήλωσε στο κανάλι Telegram ότι η διάσπαση και η προδοσία είναι ο δρόμος προς τη μεγαλύτερη τραγωδία, μια παγκόσμια καταστροφή, αλλά οι αρχές δεν θα το επιτρέψουν και ο εχθρός θα νικηθεί.
Ο διχασμός και η προδοσία είναι ο δρόμος προς τη μεγαλύτερη τραγωδία, μια παγκόσμια καταστροφή.
Δεν θα το επιτρέψουμε.
Ο εχθρός θα νικηθεί!
Η νίκη θα είναι δική μας!


Το FSB κάλεσε τους στρατιώτες του PMC "Wagner" να λάβουν μέτρα για τη σύλληψη του Prigozhin

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Yevgeny Prigozhin, του ιδρυτή της Wagner PMC, είναι στην πραγματικότητα εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης, δήλωσε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB.
«Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Prigozhin είναι στην πραγματικότητα εκκλήσεις για την έναρξη μιας ένοπλης εμφύλιας σύγκρουσης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελούν μαχαίρι στην πλάτη των Ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις».
Οι δηλώσεις για χτυπήματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εναντίον του PMC "Wagner" δεν είναι αληθινές και αποτελούν πρόκληση.

Ο Prigozhin οργάνωσε στάση κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας

«Όλες οι πληροφορίες που διαδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα εκ μέρους του Prigozhin σχετικά με τις επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες που φέρεται ότι προκλήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις οπίσθιες μονάδες του Wagner PMC είναι αναληθείς και αποτελούν παραπληροφόρηση», ανέφερε η FSB.
Επιπλέον, οι μαχητές Wagner κλήθηκαν να αρνηθούν να εκτελέσουν τις εντολές του Prigozhin, καθώς και να συμμετάσχουν στη σύλληψή του.
«Καλούμε τους μαχητές του PMC Wagner να μην κάνουν ανεπανόρθωτα λάθη, να σταματήσουν οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές και προδοτικές εντολές του Prigozhin ν και να λάβουν μέτρα για να τον συλλάβουν», ανέφερε η FSB.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται γύρω από τον ιδρυτή των Wagner Yevgeny Prigozhin, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Ο πρόεδρος Putin έχει ενημερωθεί για όλα τα γεγονότα γύρω από τον Prigozhin.
Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Νωρίτερα την Παρασκευή (23/6/2023), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε όλες τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από τον λογαριασμό του Prigozhin στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χτυπήματα του ρωσικού στρατού σε στρατόπεδα του ομίλου Wagner.
Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε τα μηνύματα αυτά προβοκάτσια, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.
Τoνίζει επίσης πώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να εκτελούν μάχιμες αποστολές στη γραμμή επαφής με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της ειδικής επιχείρησης.

Ο ισχυρισμός Prigozhin


O αρχηγός των Wagner κατηγόρησε στις 23/6/2023 τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».
«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν σύμφωνα με τον Prigozhin από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu.
Ο Prigozhin φέρεται να κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.
Είπε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.

«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα.
Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Prigozhin πριν καλέσει όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».

O ιδρυτής των Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»
Νωρίτερα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων». «Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Prigozhin από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.
«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Audio. pic.twitter.com/hnuu42JhmY — Dmitri (@wartranslated) June 23, 2023 Ποινική έρευνα από FSB για Prigozhin

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα κατά του Prigozhin, επειδή ο τελευταίος κάλεσε σε στάση κατά του στρατού
«Σε σχέση με αυτό, η FSB κίνησε ποινική υπόθεση για το γεγονός της έκκλησης για ένοπλη εξέγερση.
Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες», ανέφερε σε δήλωσή της.
Στη Μόσχα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία συνεχίζονται κανονικά.

Πού οφείλεται η διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας

Ο Prigozhin και άλλες φορές έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ρωσική ηγεσία αλλά τώρα υπερέβη τα εσκαμμένα.
Η ακραία αυτή αντίδραση σχετίζεται με την 1η Ιουλίου και τα συμβόλαια που πρόκειται να υπογραφούν με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας σχετίζεται με την εντολή που δόθηκε ούτως ώστε οι μισθοφορικές οργανώσεις, όπως η δική του, να υπογράψουν επίσημα συμβόλαια με το υπουργείο πριν από την 1η Ιουλίου.
Ο επικεφαλής των Wagner αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει κάτι και έχει έκτοτε δηλώσει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι ο ίδιος προτείνει ένα εναλλακτικό συμβόλαιο.
Υπενθυμίζεται, πως όποια οργάνωση υπογράψει συμβόλαιο αποκτά πρόσβαση στα πυρομαχικά του στρατού αλλά τίθεται υπό την ηγεσία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι οργανώσεις που δεν υπογράφουν, αποκλείονται από την πρόσβαση σε πυρομαχικά.

Τι έχει συμβεί με τον Evgeny Prigozhin των Wagner;

Στα κοινωνικά δίκτυα, εκ μέρους του επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin, άρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν θέσεις οπισθοφυλακής των Wagner σκόπιμα.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς.
Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Putin ενημερώθηκε για όλα τα γεγονότα γύρω από το Yevgeny Prigozhin.
Ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του κράτους Peskov είπε ότι «λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα».
Αργότερα, ο Peskov τόνισε ότι το Υπουργείο Άμυνας, το FSB, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ρωσική Φρουρά αναφέρουν στον Putin όλο το εικοσιτετράωρο τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις οδηγίες που έδωσε ο αρχηγός του κράτους σε σχέση με μια απόπειρα ένοπλης εξέγερσης.

Οι δηλώσεις του Yevgeny Prigozhin αποτέλεσαν τη βάση για την κίνηση ποινικής υπόθεσης για υποκίνηση σε ένοπλη εξέγερση, ανέφερε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή. Κάλεσαν τον Yevgeny Prigozhin να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι μια ποινική υπόθεση εναντίον του ιδρυτή του PMC Wagner Yevgeny Prigozhin σύμφωνα με το άρθρο 279 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με το γεγονός της οργάνωσης ένοπλης εξέγερσης κινήθηκε νόμιμα και εύλογα.
Το έγκλημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση από 12 έως 20 χρόνια.
Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι θα δώσει μια σωστή νομική αξιολόγηση των ενεργειών του Prigozhin.
Ο γενικός εισαγγελέας έκανε αναφορά στον Putin στο πλαίσιο της έναρξης ποινικής υπόθεσης και ανέφερε για τη νομιμότητα των νομικών ενεργειών.

Η αντίδραση της FSB και του υπουργείου Άμυνας

Η FSB κάλεσε τους μαχητές Wagner PMC να λάβουν μέτρα για να συλλάβουν τον Prigozhin και να αρνηθούν να ακολουθήσουν τις εντολές του.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το Κίεβο εκμεταλλεύτηκε την πρόκληση του επικεφαλής του PMC Wagner και προετοιμάζεται για επίθεση.
Ο Surovikin, αναπληρωτής διοικητής της κοινής ομάδας ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της ειδικής επιχείρησης, κάλεσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner να υπακούσει στην εντολή του Ρώσου προέδρου και να λύσει όλα τα προβλήματα ειρηνικά.

Η κατάσταση στη Ρωσία

Στο Ροστόφ, εγκαταστάθηκαν θέσεις κοντά στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης περιπολεί η αστυνομία, στα δυτικά του Ροστόφ ακούγονται οι ήχοι αεροσκαφών που πετούν.
Δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα κοντά στο κτίριο PMC Wagner Center στην Αγία Πετρούπολη.
Τα σημαντικότερα αντικείμενα της Μόσχας τέθηκαν υπό αυξημένη προστασία, τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα ενισχύθηκαν.

Οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Κριμαίας κλήθηκαν να εμπιστεύονται μόνο αναφορές από επίσημες πηγές στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ουκρανικού Κέντρου Πληροφοριών και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στις μεγάλες συνομιλίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της περιοχής.

Η κατάσταση στην επικράτεια του Κράσνονταρ παραμένει ήρεμη και υπό έλεγχο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν έλαβαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Στην περιοχή του Ροστόφ, η κυκλοφορία αποκλείστηκε στον αυτοκινητόδρομο Μ-4.

Το κύριο τμήμα του Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης στην περιοχή του Ροστόφ προειδοποίησε τους κατοίκους για fake news σχετικά με την εισαγωγή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην περιοχή, η οποία αποστέλλεται για λογαριασμό του τμήματος.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ροστόφ προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να το χρειαστεί.
Οι αρχές επιβολής του νόμου της περιοχής λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μια στήλη στρατιωτικού εξοπλισμού κινούνταν κατά μήκος του ομοσπονδιακού δρόμου M-4 "Don", ζητήθηκε από τους ντόπιους να μην χρησιμοποιούν προσωρινά τον αυτοκινητόδρομο.

Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε τη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων στην πόλη.
Η κυκλοφορία κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M-4 "Don" αποκλείστηκε στα σύνορα των περιοχών Lipetsk και Voronezh, γεγονός που οδήγησε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Οι μαζικές εκδηλώσεις ενδέχεται να απαγορευτούν στην περιοχή του Voronezh και ενδέχεται να καθιερωθούν έλεγχοι οχημάτων, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Alexander Gusev.

Αντίδραση στον κόσμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του Evgeny Prigozhin, αναφέρει το CNN.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά τις δηλώσεις του ιδρυτή της Wagner PMC.
Η Πρεσβεία του Καζακστάν στη Μόσχα απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες της με αίτημα να απόσχουν από την επίσκεψη στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος
«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θα διαβουλευτούμε με συμμάχους και εταίρους καθώς εξελίσσεται».

O Evgeny Prigozhin όταν αποκάλυψε ότι σχεδιάζει στάση εναντίον του ρωσικού υπουργείου άμυνας...
Screenshot_1-14.jpg

Οι Wagner έβγαλαν τα τανκς εναντίον του ρωσικού στρατού...
Rostov2.jpg

Rostov1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης