Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετός συσκέψεων για Prigozhin στο Κρεμλίνο, διαρκώς ενήμερος ο Putin - Ρωσία: Προβοκάτσια τα περί επίθεσης στους Wagner

Πυρετός συσκέψεων για Prigozhin στο Κρεμλίνο, διαρκώς ενήμερος ο Putin - Ρωσία: Προβοκάτσια τα περί επίθεσης στους Wagner
Η ρωσική ηγεσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βομβαρδίστηκαν στρατόπεδα των Wagner
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται γύρω από τον ιδρυτή των Wagner Yevgeny Prigozhin, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Ο πρόεδρος Putin έχει ενημερωθεί για όλα τα γεγονότα γύρω από τον Prigozhin.
Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
Νωρίτερα την Παρασκευή (23/6/2023), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε όλες τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από τον λογαριασμό του Prigozhin στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χτυπήματα του ρωσικού στρατού σε στρατόπεδα του ομίλου Wagner.
Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε τα μηνύματα αυτά προβοκάτσια, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.
Τoνίζει επίσης πώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να εκτελούν μάχιμες αποστολές στη γραμμή επαφής με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της ειδικής επιχείρησης.

Ο ισχυρισμός Prigozhin

O αρχηγός των Wagner κατηγόρησε στις 23/6/2023 τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».
«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν σύμφωνα με τον Prigozhin από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu.
Ο Prigozhin φέρεται να κάλεσε σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.
Είπε ότι έχει 25.000 άνδρες και κάλεσε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner.
«Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα καθορίσουμε γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα. Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Prigozhin πριν καλέσει όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία».
O ιδρυτής των Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»
Νωρίτερα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».
«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Prigozhin από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.
«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε. Ποινική έρευνα από FSB για Prigozhin

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα κατά του Prigozhin, επειδή ο τελευταίος κάλεσε σε στάση κατά του στρατού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Σε σχέση με αυτό, η FSB κίνησε ποινική υπόθεση για το γεγονός της έκκλησης για ένοπλη εξέγερση.
Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες», ανέφερε σε δήλωσή της.
Στη Μόσχα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ενώ οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία συνεχίζονται κανονικά.

Πού οφείλεται η διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας

Ο Prigozhin και άλλες φορές έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ρωσική ηγεσία αλλά τώρα υπερέβη τα εσκαμμένα.
Η ακραία αυτή αντίδραση σχετίζεται με την 1η Ιουλίου και τα συμβόλαια που πρόκειται να υπογραφούν με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας σχετίζεται με την εντολή που δόθηκε ούτως ώστε οι μισθοφορικές οργανώσεις, όπως η δική του, να υπογράψουν επίσημα συμβόλαια με το υπουργείο πριν από την 1η Ιουλίου.
Ο επικεφαλής των Wagner αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει κάτι και έχει έκτοτε δηλώσει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι ο ίδιος προτείνει ένα εναλλακτικό συμβόλαιο.
Υπενθυμίζεται, πως όποια οργάνωση υπογράψει συμβόλαιο αποκτά πρόσβαση στα πυρομαχικά του στρατού αλλά τίθεται υπό την ηγεσία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι οργανώσεις που δεν υπογράφουν, αποκλείονται από την πρόσβαση σε πυρομαχικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης