Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωρολογιακή βόμβα το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ – Ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια επί Biden

Ωρολογιακή βόμβα το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ – Ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια επί Biden
Εκτοξεύεται κατά 500 δισ. δολάρια κάθε μήνα και θα ανεβαίνει συνεχώς τα επόμενα 2 χρόνια

Η διοίκηση Biden εκτοξεύει κατά περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ προχωρώντας σε μία αλόγιστη και άναρχη δημοσιονομική πολιτική.
Αυτός ο ρυθμός δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί παρά το ανάχωμα που προσπαθεί να βάλει ο «Νόμος περί φορολογικής ευθύνης» για τις περικοπές δαπανών.
Ακόμη και με τα ανώτατα όρια δαπανών που προβλέπονται σε αυτόν, οι συνολικές κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν δεδομένα τα επόμενα δύο χρόνια, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση των τριμηνιαίων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Κι αυτό συμβαίνει στο best case scenario που προϋπολογίζει ότι το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος θα τηρήσουν κατά γράμμα το σχέδιο δαπανών, κάτι που δεν φαντάζει και πολύ πιθανό. Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσοι ότι η επόμενη «έκτακτη ανάγκη» θα απαιτήσει και επιπρόσθετες «έκτακτες δαπάνες».
Για παράδειγμα το «στιβαρό» πακέτο βοήθειας που προορίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken για την ουκρανική άμυνα πρόκειται να αποτελέσει άλλη μία μεγάλη επιβάρυνση στον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Από πλευράς εσόδων τα πράγματα δε φαίνονται πολύ πιο αισιόδοξα, αφού τα έσοδα τάξης 307.5 δολαρίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι κατά 26,5% μειωμένα από τα αντίστοιχα του περσινού Μαίου.
Αναλογίζεται, λοιπόν, κανείς πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα των φορολογικών εσόδων σε βάθος διετίας σε περίπτωση που η Αμερικανική οικονομία εισέλθει σε φάση ύφεσης, όπως προβλέπουν αρκετοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Όμως το δημοσίο χρέος καθεαυτό δεν είναι η πλέον προβληματική συνθήκη, αφού το πιο ανησυχητικό καμπανάκι χτυπάει για τα επιτόκια.
Εκεί φαίνεται ότι παρουσιάζεται μία εκθετική αύξηση των επιτοκίων αποπληρωμής καθώς το επόμενο 12μηνο οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν 600 δισ. δολάρια μόνο για προσαυξήσεις. Ενώ οι αντίστοιχες προσαυξήσεις του περασμένου 18μηνου ήταν κάτω από 350 δισ. δολάρια.


2023-06-23_05-53-10.jpg
Με αυτά και με εκείνα, ο κρατικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ επιβαρύνεται με δαπάνες της τάξεως των 250 εκ. δολαρίων ετησίως μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το τεράστιο ζήτημα του δημοσίου χρεόυς, αν και στη δημόσια σφαίρα αποσιωπάται προκλητικά αναδεικνύεται στον τεράστιο βρόγχο της αμερικανικής οικονομίας. Kι αν δεν γίνει άμεσα αντικέιμενο προβληματισμού και κατ' επέκτασιν πολιτκών λύσεων απειλεί να συμπαρασύρει όχι μόνο το αμερικανικό αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης