Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η σοκολάτα - Πάει προς εξαφάνιση; - Οι θανατηφόρες ασθένειες, το El Niño και η έκρηξη τιμών - Τι λέει η Rabobank

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η σοκολάτα - Πάει προς εξαφάνιση; - Οι θανατηφόρες ασθένειες, το El Niño και η έκρηξη τιμών - Τι λέει η Rabobank
Μέχρι στιγμής φέτος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν αυξηθεί περίπου 21%
Σχετικά Άρθρα
Είστε λάτρεις της σοκολάτας; Λάβετε υπόψη: οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη — και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της αγαπημένης για πολλούς, σοκολάτας.
Οι υψηλότερες τιμές μπορεί να είναι χρήσιμες για τους καλλιεργητές κακάο που αγωνίζονταια για να επιβιώσουν σημειώνει το https://edition.cnn.com/.
Αλλά αυτές οι τιμές, μαζί με τις υψηλές τιμές άλλων βασικών συστατικών σοκολάτας, δεν θα είναι εξαιρετικά νέα για τους καταναλωτές γλυκών που παρακολουθούν την τσέπη τους να αδειάζει κι άλλο..
Μέχρι στιγμής φέτος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν αυξηθεί περίπου 21%.
Όπως συμβαίνει συχνά, οι υψηλότερες τιμές οφείλονται στο γεγονός ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.
Αυτή τη σεζόν, οι αποδόσεις κακάο είναι υποτονικές, πιθανότατα λόγω ασθενειών των καλλιεργειών και έντονων βροχοπτώσεων. Και την επόμενη σεζόν, οι μετεωρολόγοι αναμένουν άλλο έλλειμμα λόγω του El Niño, ενός φυσικού φαινομένου στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο συνήθως φέρνει υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες - κακές συνθήκες για την καλλιέργεια κακάο.

Τι λέει η Rabobank 

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ασία, σημείωσε ο Paul Joules, αναλυτής εμπορευμάτων της Rabobank που εστιάζει στις αγορές κακάο και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αρχικά, οι μετεωρολόγοι ανέμεναν καλή προσφορά φέτος, είπε ο Joules. Αλλά πριν από μερικούς μήνες, συνειδητοποίησαν ότι η προσφορά δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες.
«Σε σύγκριση με το έτος κακάο 2021/22, η περίοδος κακάο 2022/23 οδεύει προς έλλειμμα εφοδιασμού λόγω μείωσης της παραγωγής», σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο για τον Απρίλιο .
Οι ασθένειες των καλλιεργειών μπορεί να ευθύνονται για τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
«Αυτό που είδαμε ήταν, δυνητικά, περισσότερες περιπτώσεις ασθένειας διογκωμένων βλαστών», εξήγησε ο Joules.
Ο ιός του διογκωμένου βλαστού κακάο μεταδίδεται από έντομα και χαρακτηρίζεται από διογκωμένους μίσχους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.
Εδώ και χρόνια εμποδίζει την παραγωγή στις χώρες που προμηθεύουν κακάο.
Για την καταπολέμηση της θανατηφόρας ασθένειας, οι αγρότες πρέπει συχνά να ξεριζώσουν άρρωστα δέντρα και να φυτέψουν αντικαταστάσεις. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για αυτά τα νέα δέντρα να φτάσουν στη μέγιστη παραγωγή, σημείωσε ο Joules.
Άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στη χαμηλότερη απόδοση, είπε, όπως τα γερασμένα δέντρα που δεν παράγουν τόσο πολύ κακάο.
Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον κορυφαίο προμηθευτή κακάο στον κόσμο, ενδέχεται επίσης να καθυστερήσουν τη συγκομιδή την άνοιξη και το φθινόπωρο, δήλωσε ο Οργανισμός Κακάου, προσθέτοντας ότι η βροχή και η υγρασία καθιστούν πιο πιθανό ότι οι ασθένειες των καλλιεργειών θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκομιδή.
Και πέρα ​​από τις φετινές επιπλοκές, το Ελ Νίνιο απειλεί την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν.

Το Ελ Νίνιο επιδεινώνει τις συνθήκες

Η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσε να δει την κύρια συγκομιδή κακάο της «να υποφέρει καθώς οι κλιματικές συνθήκες του Ελ Νίνιο αναμένεται να ενισχυθούν», προειδοποίησε μια πρόσφατη ανάρτηση από την Gro Intelligenc, η οποία αναλύει γεωργικά δεδομένα.
Η κακοκαιρία στην περιοχή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι υπεύθυνη για σχεδόν τους μισούς κόκκους κακάο στον κόσμο, με τη Γκάνα, το Καμερούν και τη Νιγηρία να συνεισφέρουν μαζί περίπου το τέταρτο της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με την Gro Intelligence.
Εξαιτίας αυτού, υπάρχει «υπερβολικός αντίκτυπος των καιρικών συνθηκών της περιοχής στις παγκόσμιες τιμές και προμήθειες κακάο», σύμφωνα με την ανάρτηση της Gro Intelligence.
Η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους αγρότες που αγωνίζονται.
Η Tony's Chocolonely με έδρα το Άμστερνταμ, μια εταιρεία σοκολάτας που στοχεύει να μειώσει την εκμετάλλευση στην αλυσίδα εφοδιασμού κακάο, είναι στην ευχάριστη θέση να δει τις τιμές να ανεβαίνουν.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι τιμές του κακάο αυξάνονται», δήλωσε ο Pascal Baltussen, επικεφαλής του τμήματος επιπτώσεων και επιχειρήσεων της Tony's. «Οι τιμές του κακάο ήταν πολύ χαμηλές για τους παραγωγούς κακάο της Δυτικής Αφρικής για να αποκτήσουν εισόδημα διαβίωσης».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των τιμών που καταβάλλονται στους αγρότες για το κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Με υψηλότερες τιμές στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, "υπάρχει καλή ελπίδα ότι η τιμή επιστροφής στον αγρότη θα επηρεαστεί θετικά", δήλωσε ο Alex Assanvo, εκτελεστικός γραμματέας της Πρωτοβουλίας Cote d'Ivoire-Ghana Cocoa, μιας συνεργασίας μεταξύ της Côte d'Ivoire. ή την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα που στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς κακάο και μεγαλύτερη ασφάλεια για τους αγρότες.
Οι υψηλότερες τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης είναι καλές, αλλά δεν θα διαρκέσουν πολύ, σημείωσε. «Η τιμή ανεβαίνει, [αλλά] θα πέσει πολύ σύντομα, πιθανώς», είπε, με βάση τις ιστορικές τάσεις. Για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος για τους αγρότες, ο όμιλος εργάστηκε για να αναπτύξει μια διαφορά εισοδήματος διαβίωσης, η οποία χρεώνεται πάνω από τις τιμές της αγοράς για να αντισταθμίσει τη μεταβλητότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης