Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις αρχές του 2024 τα F-16 στην Ουκρανία – Δανία και Ολλανδία θα στείλουν αεροσκάφη

Στις αρχές του 2024 τα F-16 στην Ουκρανία – Δανία και Ολλανδία θα στείλουν αεροσκάφη
Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις αναφέρει το Politico
Στις αρχές του 2024 αναμένεται η Ουκρανία να έχει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 υποστηρίζει δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Δανία και η Ολλανδία θα είναι ανάμεσα στα πρώτα κράτη που θα προμηθεύσουν το Κίεβο με τα εν λόγω αεροσκάφη, τη στιγμή που διατυπώνονται σοβαρές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου εφόσον το Κίεβο λάβει τα F-16.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, το ακριβές χρονικό διάστημα της παράδοσης των αεροσκαφών τελεί ακόμα υπό συζήτηση ανάμεσα στους συμμάχους, αν και αρκετοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι παραδόσεις των μαχητικών θα μπορούσαν να αρχίσουν εντός των πρώτων μηνών του 2024.
Βάσει των όσων υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, θα είναι κυρίως η Δανία και η Ολλανδία – κράτη που πρωτοστατούν στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων – που θα προμηθεύσουν τα F-16 στην Ουκρανία, αν και επισημαίνεται πως ούτε για αυτό το ζήτημα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Προειδοποίηση για πυρηνικό πόλεμο

Δραματική προειδοποίηση απευθύνει ο Αμερικάνος Craig Roberts, αρθρογράφος και πρώην βοηθός υπουργός Οικονομικών υπό την προεδρία του Ronald Reagan (1981-1989), ο οποίος υποστηρίζει ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία θα φέρει πιο κοντά τον πυρηνικό πόλεμο και … την απειλή καταστροφής του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Τα τελευταία γεγονότα μας φέρνουν πιο κοντά στην χρήση πυρηνικών όπλων» επισημαίνει ο Roberts, ο οποίος τονίζει ότι τα F-16 που σχεδιάζεται να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μπορεί να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ανεξέλεγκτη διάδοση

«Αυτή η πρόκληση οδηγεί σε μια σημαντική αύξηση στην κλίμακα των εχθροπραξιών» τονίζει ο Αμερικάνος αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας πως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, υπεγράφησαν πολλές συνθήκες ελέγχου των όπλων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.
«Σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα από αυτά τα επιτεύγματα, που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την ένταση και την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου» επισημαίνει ο Roberts.

Η τρέλα της Ουάσινγκτον

«Η τρέλα της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο οδήγησε στο να εμφανιστεί το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, να οργανώσει πραξικόπημα σε πρώην σοβιετικά εδάφη και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ρωσίας, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Και αφού δεν ικανοποιήθηκε από τη μετατροπή της Ρωσίας σε εχθρό, η Ουάσινγκτον έκανε το ίδιο με την Κίνα και το Ιράν» υποστηρίζει ο Roberts, αναφέροντας πως αυτό «είναι τρέλα».
«Μπορεί να τελειώσει μόνο με την καταστροφή του πολιτισμού» αναφέρει ο Roberts.

Η ανακοίνωση Biden, η αντίδραση Putin

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ανακοίνωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία πως η Δύση θα άρχιζε την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16.
Λίγο αργότερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα συζητήσει με άλλα συμμαχικά κράτη για το ποιοι θα μεταφέρουν F-16 στην Ουκρανία.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Ρωσία δίνει μια σαφή και κατηγορηματική απάντηση.
Όπως είπε ο πρόεδρος Putin, τα F-16, εφόσον σταλούν στην Ουκρανία, θα έχουν την ίδια τύχη με αυτήν των γερμανικών Leopard.
Δηλαδή θα «καούν» όπως συνέβη και με τα γερμανικά τανκ.
Μάλιστα ο Putin προειδοποίησε ότι εάν τα μαχητικά που δοθούν στο Κίεβο, βρίσκονται σε αεροπορικές βάσεις εκτός Ουκρανίας, αλλά χρησιμοποιηθούν σε εχθροπραξίες, τότε η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει πώς και πού θα χτυπήσει αυτά τα αεροσκάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης