Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεφύγαμε τελείως: Ένας κάδος σκουπιδιών από 350 δολ κοστίζει... 52.000 δολ - Τι συνέβη με τους εργολάβους - πιράνχας

Ξεφύγαμε τελείως: Ένας κάδος σκουπιδιών από 350 δολ κοστίζει... 52.000 δολ - Τι συνέβη με τους εργολάβους - πιράνχας
Η ενοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας είναι ένας παράγοντας που τροφοδοτεί την εκτίναξη των τιμών
Απίστευτες ιστορίες «καθημερινής» τρέλας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού...
Η Boeing κάποτε χρέωνε περίπου 300 δολάρια για τους κάδους απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS) τύπου Boeing 707.
Μετά την εξαφάνιση αυτού του αεροσκάφους από τους πολιτικούς στόλους, ο κάδος απορριμμάτων έχασε την ιδιότητά του ως «εμπορικού» αντικειμένου, αφήνοντας την Boeing να το χρεώσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Έρευνα από το Responsible Statecraft αποκάλυψε ορισμένα κραυγαλέα παραδείγματα εργολάβων του Υπουργείου Άμυνας που αύξησαν την τιμή των προϊόντων τους κατά αστρονομικά πολλαπλάσια
«Το 2020, το Πεντάγωνο πλήρωσε στην Boeing πάνω από 200.000 δολάρια για τέσσερις από τους κάδους απορριμμάτων, που μεταφράζεται σε περίπου 51.606 δολάρια ανά μονάδα», αναφέρει ο Connor Echols του Responsible Statecraft . Το επόμενο έτος έφερε μια φαινομενική έκπτωση στον όγκο: Το 2021, το Πεντάγωνο αγόρασε 11 κάδους απορριμμάτων με «μόνο» 36.640 $ τον καθένα.
Εν ολίγοις, η τιμή για τα δύο χρόνια αγορών αντιπροσώπευε μια τεράστια αύξηση ύψους 600.000 δολαρίων σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές.

Προκλητική κερδοσκοπία

Η Boeing δεν είναι η μόνη που χρεώνει τα «σπασμένα» στους φορολογούμενους.
Το 2022, η Jamaica Bearings Company με έδρα τη Νέα Υόρκη πούλησε τα ραδιοφίλτρα Pentagon 13.
Ενώ προηγουμένως τα είχε τιμολογήσει στα 350 δολάρια το καθένα, αυτή τη φορά η Jamaica Bearings τα χρέωσε με 49.000 δολάρια το καθένα.
Η Lockheed Martin αύξησε την τιμή ενός ηλεκτρικού αγωγού για το ανθυποβρυχιακό και αεροπλάνο θαλάσσιας επιτήρησης P-3 Orion κατά 1400% κερδίζοντας επιπλέον 133.000 $ από το 2008 έως το 2015.
Στον απόηχο μιας έρευνας του Μαΐου σχετικά με την αύξηση των τιμών των αμυντικών εργολάβων, πέντε γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin ζητώντας από το Πεντάγωνο να πραγματοποιήσει τη δική του περαιτέρω έρευνα.
«Αυτές οι εταιρείες έκαναν κατάχρηση της εμπιστοσύνης που τους έχει δώσει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ως μοναδικοί προμηθευτές για ορισμένα είδη για να αυξήσουν τις τιμές πολύ πάνω από τον πληθωρισμό ή οποιοδήποτε λογικό περιθώριο κέρδους», έγραψαν οι γερουσιαστές Bernie Sanders (I-VT), Charles Grassley ( R- IA), Elizabeth Warren (D-MA), Mike Braun (R-IN) και Ron Wyden (D-OR).
Η ενοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας είναι ένας παράγοντας που τροφοδοτεί την εκτίναξη των τιμών. 
Σύμφωνα με την τελευταία επανάληψη του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει πάνω από 850 δισεκατομμύρια δολάρια για «άμυνα» το οικονομικό έτος 2023, ενώ περίπου τα μισά  εξ αυτών θα.... καταβροχθιστούν από εργολάβους - καρχαρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης