Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος για ρωσικά αντίποινα σε δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, μετά την επίθεση σε γέφυρα με Storm Shadow

Τρόμος για ρωσικά αντίποινα σε δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, μετά την επίθεση σε γέφυρα με Storm Shadow
O Shoigu προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πλήξει "κέντρα λήψης αποφάσεων" στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η πυραυλική επίθεση στη γέφυρα Chongar που συνδέει την Κριμαία με την περιφέρεια Χερσώνα το πρωί της Πέμπτης έχει πλέον οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πώς και αν η Ρωσία θα προβεί σε αντίποινα.
Σύμφωνα με το Τμήμα Στρατιωτικών Ερευνών της Ρωσικής Επιτροπής Ερευνών για την Κοινή Ομάδα Δυνάμεων, ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν πιθανότατα οι βρετανο-γαλλικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που εκτοξεύονται από τον αέρα και αναπτύχθηκαν από την μεγάλη αμυντική εταιρεία MBDA.
Είναι ενδιαφέρον ότι η επίθεση έρχεται μέσα σε δύο ημέρες από τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu, ότι οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να πλήξει τη ρωσικά ελεγχόμενη Κριμαία με "αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς".
Ακόμη πιο συμπτωματικά, ο Shoigu κατονόμασε το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και το Storm Shadow ως πιθανά όπλα που θα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πλήξει "κέντρα λήψης αποφάσεων" στην Ουκρανία σε απάντηση.
Τώρα που οι προειδοποιήσεις του Shoigu και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αποδείχθηκαν σωστές, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί η Μόσχα να ανταποδώσει.

gefyra.jpg

Γέφυρα κατεστραμμένη αλλά επισκευάσιμη

Η ερευνητική επιτροπή δήλωσε: "Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, τέσσερις άγνωστοι πύραυλοι έπληξαν [τη γέφυρα]", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στη σκηνή βρέθηκαν θραύσματα πυραύλων με "γαλλικά σήματα", δείχνοντας με το δάχτυλο της υποψίας το Storm Shadow.
Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Χερσώνας Vladimir Saldo δήλωσε ότι η γέφυρα θα επισκευαστεί σε λίγες ημέρες με τη βοήθεια ειδικών κατασκευαστών από άλλες ρωσικές περιοχές
"Έχουν αποσταλεί εδώ ειδικοί και οικοδόμοι από την περιοχή του Ροστόφ. Ως μηχανικός κατασκευών, μπορώ να δω ότι η κανονική κυκλοφορία θα αποκατασταθεί σε λίγες ημέρες και τα πράγματα θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από σήμερα το πρωί", ανέφερε ο Saldo σε δημοσίευμα του TASS.
Πρόσθεσε ότι υπήρχε εναλλακτική εφεδρική διαδρομή και ότι μόνο η επιφάνεια της γέφυρας υπέστη ζημιές.
Ο Saldo είπε επίσης ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις πύραυλοι, αλλά τα βίντεο από το χτύπημα δείχνουν μόνο έναν πύραυλο να κάνει βουτιά προς τα κάτω με μεγάλη ταχύτητα, χτυπώντας τη γέφυρα.
Έχουν αποσταλεί εδώ εμπειρογνώμονες και οικοδόμοι από την περιοχή του Ροστόφ. Ως μηχανικός κατασκευών, βλέπω ότι η κανονική κυκλοφορία θα αποκατασταθεί σε λίγες ημέρες και τα πράγματα θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από σήμερα το πρωί", ανέφερε ο Σάλντο σε δημοσίευμα του TASS. Πρόσθεσε ότι υπήρχε εναλλακτική εφεδρική διαδρομή και ότι μόνο η επιφάνεια της γέφυρας υπέστη ζημιές.
Ο Saldo ανέφερε επίσης ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις πύραυλοι, αλλά τα βίντεο από το χτύπημα δείχνουν μόνο έναν πύραυλο να κάνει βουτιά προς τα κάτω με μεγάλη ταχύτητα, χτυπώντας τη γέφυρα.

Η προφητεία του Shoigu

Αναφερόμενος στα "κέντρα λήψης αποφάσεων", ο Shoigu επισήμανε βάσεις και τοποθεσίες με δυτικό και ουκρανικό προσωπικό στο ουκρανικό έδαφος που συντονίζουν τα πλήγματα στο υπό ρωσική κατοχή έδαφος.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί όπλα όπως το Storm Shadow τώρα και πριν από αυτό, το HIMARS, το High-Speed Anti-Radiation Missile (HARM) και το Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) σε ρωσικούς στόχους. Χρησιμοποιεί επίσης ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι για να πλήξει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα δυτικά όπλα υποστηρίζονται επίσης από τα εναέρια μέσα αναγνώρισης, επιτήρησης και ηλεκτρονικής νοημοσύνης (ELINT), όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B Global Hawk, τα RC-135 Rivets και το E-8 Joint Surveillance Target Attack Radar System (STARS) που παρέχουν πληροφορίες στόχευσης.
Επομένως, ο Shoigu θα μπορούσε να προειδοποιήσει αποτελεσματικά ότι οι τοποθεσίες στην Ουκρανία που έχουν δυτικό προσωπικό που εκπαιδεύει, βοηθά και συνεργάζεται με τον ουκρανικό στρατό θα αποτελέσουν στόχο.
Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις και στο παρελθόν, όπου το προσωπικό του ΝΑΤΟ ήταν ανεπίσημα παρόν στο έδαφος σε ρόλους διοίκησης, ελέγχου και τεχνικής βοήθειας για τον χειρισμό της επικοινωνίας με τα παραπάνω αεροσκάφη.
"Η χρήση αυτών των πυραύλων εκτός της ζώνης της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης θα σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα σύρονταν πλήρως στη σύγκρουση και θα συνεπαγόταν άμεσα πλήγματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο έδαφος της Ουκρανίας", δήλωσε ο Shoigu.
"Εκτός της ζώνης" της SMO σημαίνει το υπό ρωσική κατοχή έδαφος της Κριμαίας, καθώς οι άλλες περιοχές που προσχώρησαν στη Μόσχα σε δημοψηφίσματα (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) εξακολουθούν να αμφισβητούνται στρατιωτικά από την Ουκρανία. Αυτό τις καθιστά μέρος της εμπόλεμης ζώνης.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στα δυτικά αεροσκάφη ή στις νατοϊκές βάσεις εκτός Ουκρανίας σε χώρες του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενεργοποιούσε το άρθρο 5 της συμμαχίας, το οποίο τη θέτει σε ευθεία πολεμική τροχιά με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η ρήτρα αυτή δίνει νομικά την εντολή σε ολόκληρο το μπλοκ να σπεύσει να βοηθήσει τη χώρα-μέλος της οποίας το έδαφος δέχθηκε επίθεση.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι η Δύση θα επέτρεπε στην Ουκρανία να στοχεύσει τη ρωσική ενδοχώρα με τα όπλα της και τις πληροφορίες παρακολούθησης που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια απάντηση από τη Μόσχα.
Αν ο Shoigu ήθελε να πει ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί σε επίσημο ρωσικό έδαφος, θα το ανέφερε με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως το τυπικό πλαίσιο "εντός/εντός των ρωσικών συνόρων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης