Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν οι Ουκρανοί: Μπορούμε σύντομα να φτιάξουμε πυρηνικά όπλα - Συλλήψεις FSB για ύποπτη αγορά ραδιενεργού υλικού

Σοκάρουν οι Ουκρανοί: Μπορούμε σύντομα να φτιάξουμε πυρηνικά όπλα - Συλλήψεις FSB για ύποπτη αγορά ραδιενεργού υλικού
Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η ρωσική FSB για την αγορά 1 κιλού του ραδιενεργού ισότοπου Καίσιου - 137 προς 3,5 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό Ουκρανού πολίτη.
Σχετικά Άρθρα
Σε μια δήλωση σοκ ότι οι Ουκρανοί μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτιάξουν πυρηνικά όπλα προχώρησε ο Alexei Arestovych, ο πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο ως εγγύηση ασφαλείας πρέπει είτε να γίνει δεκτό στο ΝΑΤΟ είτε να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.
Ερωτηθείς από τον Αμερικάνο Mark Feigin που διατηρεί κανάλι στο YouTube για το εάν η Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα, ο Arestovych απάντησε με ένα «ίσως».
Όταν του επαναδιατυπώθηκε το ερώτημα, ο Arestovych απάντησε ότι αυτό – δηλαδή η κατασκευή πυρηνικών όπλων – θα μπορούσε να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εγγυήσεις ασφαλείας

«Ως εγγύηση ασφαλείας, το Κίεβο πρέπει είτε να γίνει δεκτό από το ΝΑΤΟ μέσα σε μια ημέρα είτε να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα» υποστήριξε ο Arestovych, τη στιγμή που και η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Κίεβο θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται για δημιουργία μιας «βρώμικης» πυρηνικής βόμβας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δηλώσεις αυτές του Arestovych έρχονται σε μια χρονική στιγμή που ο Zelensky κατηγορεί τη Ρωσία ότι ετοιμάζει μια τρομοκρατική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, ενημερώνοντας για αυτό τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Πέντε συλλήψεις

Την ίδια στιγμή, η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ανακοίνωσε πως προχώρησε στη σύλληψη 5 ατόμων με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να αγοράσουν 1 κιλό του ραδιενεργού ισότοπου Καίσιου - 137 προς 3,5 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό ενός Ουκρανού πολίτη.
Σύμφωνα με την FSB, ο στόχος της επιχείρησης αυτής, ήταν να αγοραστεί η ποσότητα αυτού του ραδιενεργού υλικού (το καίσιο είναι από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου – 235), να τη μεταφέρουν λαθραία στο εξωτερικό και κατόπιν να την χρησιμοποιήσουν στη ζώνη όπου εκτυλίσσεται η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να κατηγορήσουν τη Ρωσία για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.
Όπως αναφέρει η FSB, όλοι οι ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και ανακρίνονται.

Ρωσία: Είμαστε υπεύθυνη πυρηνική δύναμη

Η Ρωσία είναι μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογες τις ανησυχίες που διατυπώνουν Αμερικάνοι γερουσιαστές σχετικά με την χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων από το ρωσικό στρατό.
Σχολιάζοντας ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας που ζητά να εξισωθεί η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας με μια επίθεση στο ΝΑΤΟ, o Antonov υποστηρίζει ότι αυτές οι ανησυχίες είναι παράλογες.
«Με μια τέτοια φτηνή ρητορική, η τοπική ελίτ δείχνει την απόλυτη ανικανότητα της στον στρατηγικό τομέα.
Η Μόσχα αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάζει οποιαδήποτε διεθνή υποχρέωση της.
Έκανε ακριβώς αυτό που κάνουν εδώ και δεκαετίες οι Αμερικάνοι που τοποθετούν πυρηνικές βόμβες στο έδαφος των Ευρωπαίων συμμάχων τους» είπε ο Antonov.

Εκδήλωση τυφλού μίσους

«Το δικομματικό σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο ως ένα είδος απάντησης στην «απειλή» που φέρεται να συνιστούν τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία είναι μια άλλη εκδήλωση τυφλού μίσους για τη χώρα μας.
Οι συντάκτες αυτής της νέας πρωτοβουλίας είναι πρόθυμοι να εμπλέξουν τις ΗΠΑ ακόμη πιο βαθιά στη σύγκρουση στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Antonov, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν «μια ακόμα τρελή πρωτοβουλία των ρωσοφοβικών Αμερικανών γερουσιαστών» και ότι είναι «ένα παράδειγμα κάποιου που πραγματικά οδηγεί τη γραμμή προς μια άμεση παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κοντόφθαλμες δηλώσεις

Όπως είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, οι προκλητικές και κοντόφθαλμες δηλώσεις Αμερικανών γερουσιαστών «οδηγούν μόνο σε κλιμάκωση της έντασης» και σε «αύξηση του κινδύνου διολίσθησης της κατάστασης σε ακόμη πιο επικίνδυνη γραμμή»,
«Η Ρωσία ήταν και παραμένει μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη, η οποία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρει ειδική ευθύνη για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» υπογράμμισε ο Antonov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης