Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγικό τέλος για το Titan - Νεκροί και οι 5 επιβάτες του υποβρυχίου - Τα δικά του συντρίμμια βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού

Τραγικό τέλος για το Titan - Νεκροί και οι 5 επιβάτες του υποβρυχίου - Τα δικά του συντρίμμια βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού
Τραγικός επίλογος...
Νεκροί εκτιμάται ότι είναιν πλέον και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου της OceanGate σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Ειδικότερα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε τον θάνατο των πέντε μελών του πληρώματος του υποβρυχίου.
«Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου.
Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής.
Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας Oceangate.
«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί», επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση.
Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό πως στο χαμένο υποβρύχιο Titan ανήκουν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού.
Η εταιρεία Pelagic Research Services επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια που ανακοίνωσε νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή εντοπίστηκαν από το δικό της υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος. 
Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η εταιρεία αναφέρει: 
«Η PRS θέλει να εκφράσει την απόλυτη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη, συντονισμένη αντίδραση διάσωσης όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν την αποστολή έρευνας και διάσωσης. 
Εστιάζουμε αυτή τη στιγμή στις οικογένειες όσων ήταν στο Titan και στην τραγική τους απώλεια».
Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.
«Τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης.
Μετά τη διαπίστωση αυτή ενημερώσαμε αμέσως τις οικογένειες», δήλωσε ο υποναύαρχος John Mauger της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο οποίος ηγείται των ερευνών για το Titan.
Υπενθυμίζεται πως στο σκάφος βρίσκονταν πέντε άτομα: ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο Γάλλος βετεράνος βαθέων υδάτων Paul-Henri Nargeole, ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Stockton Rush, o Πακιστανός δισεκατομμυριούχος Shahzada Dawood και ο 19χρονος γιος του, Suleman και οι δύο Βρετανοί πολίτες που έδωσαν από 250.000 δολάρια για αυτό το ταξίδι.
Απομένει απλώς η επίσημη ανακοίνωση... 
Εκπρόσωπος της Pelagic Research Services επιβεβαίωσε στο CNN ότι το τηλεχειριζόμενο σκάφος της (ROV), το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο OceanGate στον πυθμένα της θάλασσας, βρήκε τα συντρίμμια στον πυθμένα του Ατλαντικού, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας).
Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Τελευταία ελπίδα

Τελευταία ελπίδα φαίνεται πως ήταν η έλευση του πλοίου Atalante», το οποίο έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών.
Αυτό φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο που ονομάζεται «Nautile» και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, γνωστό με το όνομα «Victor 6000».
Το «Nautile» μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων με τριμελές πλήρωμα και είναι ένα από τα ελάχιστα επανδρωμένα υποβρύχια βαθιάς θάλασσας.
Διαθέτει τρία ευρυγώνια παράθυρα θέασης και προβολείς LED που παρέχουν άμεση θέα του βυθού.
Μια κατάδυση του συγκεκριμένου υποβρυχίου, μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες, εκ των οποίων οι έξι μπορούν να δαπανηθούν για εργασία στον πυθμένα της θάλασσας.
Το ρομπότ «Vector 6000», το οποίο θα πρέπει να κατέβει περίπου σε βάθος 4.000 μέτρων, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τον ενσωματωμένο εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε βάθος έως και 6 χιλιομέτρων.
Το ρομπότ συνδέεται με το «Atalante» μέσω ηλεκτρομηχανικού καλωδίου μήκους 8.000 μέτρων.

Σενάρια διάσωσης

Ακόμα όμως και αν το σκάφος εντοπιζόταν, κάθε άλλο παρά εύκολη θα πρέπει να θεωρείται μια επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν το υποβρύχιο είχε καταφέρει να επιστρέψει με κάποιο τρόπο στην επιφάνεια της θάλασσας, θα παρέμενε εξαιρετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς και άρα να σώσει το πλήρωμα.
Και αυτό γιατί το σκάφος είναι σφραγισμένο με μπουλόνια στο εξωτερικό του, κάτι που σημαίνει πως είναι αδύνατο για οποιονδήποτε είναι μέσα στο σκάφος να βγει από αυτό, αν δεν έχει βοήθεια από έξω.
Εάν τώρα το σκάφος είναι στον πυθμένα του βυθού, η επιχείρηση διάσωσης θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη λόγω των τεράστιων πιέσεων που ασκούνται στο σημείο αλλά και του απόλυτου σκότους που επικρατεί σε αυτά τα βάθη.
Μάλιστα, μια τέτοιου είδους διάσωση θεωρείται αδύνατη.
Εάν τώρα το σκάφος είναι λειτουργικό και απλά έχει κολλήσει κάπου, το γαλλικό υποβρύχιο ρομπότ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκόλληση του Titan.
Αν και το ρομπότ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των 9,5 τόνων, θα μπορούσε να συνδέσει το Titan με κάποιο πλοίο επιφανείας που θα είναι ικανό να το ανυψώσει.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης