Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά 50 μ.β. αύξησε τα επιτόκια η Bank of England - Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα

Κατά 50 μ.β. αύξησε τα επιτόκια η Bank of England - Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί καθώς προσπαθούν να σφίξουν τη νομισματική πολιτική αρκετά ώστε να καταστείλουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να προκαλέσουν μια πλήρους κλίμακας κρίση υποθηκών και ύφεση
Κατά 50 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Bank of England, εκπλήσσοντας τις αγορές που ανέμεναν μικρότερη μείωση.
Το βασικό επιτόκιο πλέον διαμορφώνεται στο 5%, με την απόφαση να έρχεται μετά από 7 ψήφους υπέρ της αύξησης και 2 κατά.
1_268.JPG
Νέα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,7% τον Μάιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εδραιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η MPC θα επιλέξει μια ακόμη αύξηση.
Οι οικονομολόγοι αύξησαν επίσης τις προσδοκίες τους για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στο μέλλον.
Το πιο ανησυχητικό για την κεντρική τράπεζα είναι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - ήταν 7,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 6,8% τον Απρίλιο και σηματοδοτεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί καθώς προσπαθούν να σφίξουν τη νομισματική πολιτική αρκετά ώστε να καταστείλουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να προκαλέσουν μια πλήρους κλίμακας κρίση υποθηκών και ύφεση, έχουν επισημάνει οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης