Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 1 τρισ. οι short θέσεις στη Wall Street - Κραχ ή κολοσσιαίο short squeeze θα στιγματίσει τις αγορές

Πάνω από 1 τρισ. οι short θέσεις στη Wall Street - Κραχ ή κολοσσιαίο short squeeze θα στιγματίσει τις αγορές
Το σύνολο των short θέσεων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 πριν υποχωρήσει ελαφρώς καθώς υπήρξε μια μικρή διόρθωση
Ισχυρή αύξηση των short θέσεων κατά των αμερικανικών μετοχών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022.
Το συνολικό αμερικανικό short interest, ή το ποσό που έχουν δαπανήσει οι traders για να στοιχηματίσουν εναντίον αμερικανικών μετοχών, ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτόν τον μήνα, καθώς ο δείκτης S&P 500 επέκτεινε την άνοδό του, όπως δείχνουν τα στοιχεία της S3 Partners LLC.
Το σύνολο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 πριν υποχωρήσει ελαφρώς καθώς υπήρξε μια μικρή διόρθωση.

Έρχεται κραχ;

Τα contrarian στοιχήματα σηματοδοτούν ότι ορισμένοι traders έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ράλι του S&P 500 κατά περίπου 14% το 2023 θα εξαντληθεί και υπομένουν απότομες απώλειες καθώς περιμένουν να γυρίσει η αγορά υπέρ τους.
Στα χαρτιά, οι θέσεις έχουν χάσει περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την S3.
"Υπάρχει μια σχέση "χέρι με χέρι" μεταξύ της επιτυχίας που είχε η αγορά και της απαισιοδοξίας που δημιουργείται καθώς αυτή η πορεία συνεχίζεται ", δήλωσε ο Arthur Hogan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην B. Riley Wealth.
Η οικοδόμηση πτωτικού κλίματος μπορεί να αποδειχθεί πηγή στήριξης για την αγορά, δήλωσε ο Hogan.
Εάν οι short συνεχίσουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της διαπραγμάτευσης, μπορεί να χρειαστεί να επαναγοράσουν μετοχές για να βγουν από τις θέσεις τους (short squeeze), γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις μετοχές, είπε.

Το μέχρι τώρα ράλι

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν κερδίσει το 2023 χάρη σε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και ένα τεχνολογικό ράλι που τροφοδοτήθηκε πιο πρόσφατα από τη φρενίτιδα γύρω από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο S&P 500 εισήλθε σε μια τεχνική αγορά ταύρων αυτόν τον μήνα, αψηφώντας τις ανησυχίες γύρω από μια πιθανή ύφεση στον απόηχο της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε μια διορθωτική πορεία, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η Wall Street είναι διχασμένη σχετικά με το πού θα πάνε οι μετοχές στη συνέχεια.
Ενώ οι «ταύροι» μπορεί να εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι μετά το ισχυρό ξεκίνημα του S&P 500 στο έτος, οι «αρκούδες» όμως επιμένουν ότι οι μετοχές κατευθύνονται προς τα κάτω, με στρατηγικούς αναλυτές όπως ο Scott Chronert της Citigroup να επαναλαμβάνουν τους καθοδικούς στόχους.

Οι πιο σορταρισμένες μετοχές

Οι επιμέρους μετοχές με το υψηλότερο short ενδιαφέρον αντανακλούν μια παρόμοια άποψη ότι το ράλι τεχνολογίας που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να σταματήσει.
Μετοχές όπως η Tesla, η Apple, η Microsoft και η Nvidia βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με τους short πωλητές να προσθέτουν στις συναλλαγές τους ακόμη και καθώς οι απώλειες αυξάνονται.
Οι «αρκούδες» της Tesla έχουν ποντάρει 26 δισεκατομμύρια δολάρια εναντίον της μετοχής φέτος και φέρουν λογιστικές απώλειες άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η μετοχή διπλασιάστηκε, σύμφωνα με την S3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης