Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ επιτοκίων στην Τουρκία - Ολική στροφή από τις πολιτικές Erdogan από την Κεντρική Τράπεζα, στο 20% το επιτόκιο, από 8,5%

Σοκ επιτοκίων στην Τουρκία - Ολική στροφή από τις πολιτικές Erdogan από την Κεντρική Τράπεζα, στο 20% το επιτόκιο, από 8,5%
Η Τουρκία ορίζει 4 αναπληρωτές στο υπουργείο Οικονομικών πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας
Η Τουρκία όρισε μια σειρά αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών λίγες ώρες πριν από μια κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, καθώς η χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει την ομάδα οικονομικής διαχείρισης.
Οι τέσσερις νέοι αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν όλοι προηγούμενη εμπειρία στην τουρκική γραφειοκρατία, θα αναφέρονται στον Mehmet Şimşek, τον νέο υπουργό Οικονομικών.
Η ανακοίνωση των νέων υφυπουργών - Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik και Zekeriya Kaya - έρχεται πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας σήμερα, στην οποία ο νεοδιορισθείς διοικητής Hafize Gaye Erkan αναμένεται να αυξήσει απότομα τα επιτόκια.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο ρεπό μίας εβδομάδας θα αυξηθεί σε περίπου 20% από 8,5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet - μια απότομη στροφή από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολούθησε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το spread των προβλέψεων για το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας — το οποίο τώρα ανέρχεται στο 8,5% — είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί.
Η Goldman Sachs βρίσκεται στην κορυφή, προβλέποντας τεράστιο άλμα 31,5 ποσοστιαίων μονάδων στο 40%, ενώ η Standard Chartered Plc εκτιμά μια πιο μέτρια αύξηση στο 14%.

Moody's: H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο στο 30%

Μετά τον διορισμό του Mehmet Şimşek στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών και της Hafize Gaye Erkan ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, τα βλέμματα στρέφονται στη νέα εποχή.
Και ενώ συζητείται ποια πορεία θα λάβει η τουρκική νομισματική πολιτική, η Moody’s προέβη σε ένα αξιοσημείωτο σχόλιο.
Όπως τόνισε, αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια στο 25-30%.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.
Ειδικότερα, στην έκθεση του, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα να φέρει γρήγορα το επιτόκιο πολιτικής πιο κοντά στα επιτόκια καταθέσεων TL, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται στο επίπεδο του 25-30% ανάλογα με τη διάρκεια».
Η Moody's επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συσφίξει αποτελεσματικά τη νομισματική της πολιτική και ταυτόχρονα να τονίσει την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης