Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνος ο Biden: Αποκαλεί τον Xi Jinping… «δικτάτορα» ενώ μόλις είχε στείλει τον ΥΠΕΞ Blinken στην Κίνα που αντιδρά με οργή

Επικίνδυνος ο Biden: Αποκαλεί τον Xi Jinping… «δικτάτορα» ενώ μόλις είχε στείλει τον ΥΠΕΞ Blinken στην Κίνα που αντιδρά με οργή
O Biden τίναξε στον αέρα τις όποιες προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Μόνο ως σχιζοφρενική μπορεί να χαρακτηριστική η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Joe Biden απέναντι στην Κίνα, αυξάνοντας τους κινδύνους για ολόκληρο τον κόσμο.
Ενώ είχε στείλει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken στην Κίνα σε μία προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping κλιμακώνοντας εκ νέου την ένταση, που λίγες ώρες πριν, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να κατευνάσει.
«Αυτή είναι στιγμή μεγάλης αμηχανίας για τους δικτάτορες, όταν δεν γνωρίζουν τι συνέβη» είπε ο Biden σε εκδήλωση δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια, αναφερόμενος στην κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου στις αρχές Φεβρουαρίου 2023.
Και όλα αυτά ενώ η αμερικανική διοίκηση με την αποστολή Blinken διατεινόταν, πως επιθυμούσε τη βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα που τώρα τινάσσονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Εάν δεν πρόκειται για αυτοκτονική πολιτική των ΗΠΑ, τότε σοβαρά θα πρέπει να εξεταστεί, για τον αριθμό των κέντρων ή των παράκεντρων εξουσίας στην Ουάσινγκτον.

Κίνα: Εξαιρετικά παράλογο σχόλιο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέκρινε το σχόλιο του Biden ως «εξαιρετικά παράλογο και ανεύθυνο».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning τόνισε ότι τα λεγόμενα του Biden «κινούνται εντελώς αντίθετα με τα γεγονότα και παραβιάζουν σοβαρά το διπλωματικό πρωτόκολλο και προσβάλλουν σοβαρά την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας».
«Είναι μια κατάφωρη πολιτική πρόκληση. Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της», συνέχισε.
«Οι δηλώσεις των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά παράλογες και ανεύθυνες», υπογράμμισε.

Από γκάφα σε γκάφα ο Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος το τελευταίο διάστημα υποπίπτει συνεχώς σε λάθη, ισχυρίστηκε πως ο Xi επέδειξε πρωτοφανή αμηχανία για το αερόστατο, το οποίο οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν κατασκοπευτικό.
«Αυτή είναι η μεγάλη αμηχανία για τους δικτάτορες, ότι δεν γνωρίζουν τι συνέβη. Αυτό δεν έπρεπε να πάει εκεί που ήταν. Ανατινάχτηκε εκτός πορείας», δήλωσε.
«Όταν καταρρίφθηκε, (σ.σ. ο Xi) ήταν πολύ ντροπιασμένος. Αρνήθηκε ότι ήταν εκεί», συνέχισε ο Biden.
Αυτό ώθησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να διαψεύσει εκ νέου τον ισχυρισμό των ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε πως το αερόστατο προοριζόταν για μετεωρολογική έρευνα και είχε ξεφύγει κατά λάθος από την πορεία του.
«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να το είχαν χειριστεί με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο», είπε.
«Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαστρέβλωσαν τα γεγονότα και χρησιμοποίησαν δυνάμεις για να διαφημίσουν το περιστατικό, αποκαλύπτοντας πλήρως τη φύση του εκφοβισμού και της ηγεμονίας», σημείωσε.

Επίδειξη δύναμης από Κίνα

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη (21/6/2023), η Κίνα έκανε επίδειξη δύναμης με τον πλου του αεροπλανοφόρου Shandong και μια ομάδα πολεμικών πλοίων μέσω του στενού της Ταϊβάν.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «το Πεκίνο έχει εντείνει τις θαλάσσιες και εναέριες επιδρομές τα τελευταία χρόνια γύρω από την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί δικό του έδαφος, αλλά η ανάπτυξη του Shandong μέσω του στενού που χωρίζει το νησί από την Κίνα είναι κάτι σπάνιο».

Ρωσία: Απρόβλεπτη η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Χωρίς συνοχή και απρόβλεπτη χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό δικτάτορας που απέδωσε στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping o Αμερικάνος πρόεδρος Joe Biden.
Σύμφωνα με τον Peskov, προκύπτει μια αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων του Biden και των προσπαθειών του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken να αποκλιμακώσει την ένταση με την Κίνα.
«Είναι πολύ αντιφατικές ενδείξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που αποτυπώνουν έναν έντονο στοιχείο απρόβλεπτου.
Από την άλλη πλευρά, είναι μια συνέχεια των πατρονικά αυταρχικών τάσεων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που είναι ήδη απαράδεκτες για πολλές χώρες
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, είδαμε αναφορές για συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Πεκίνο και μεταξύ άλλων, διάφορες συμβιβαστικές δηλώσεις
Κατόπιν, ακολούθησε μια ακατανόητη κίνηση από την πλευρά του αρχηγού του κράτους να ακυρώσει ουσιαστικά αυτές τις συμφιλιωτικές ενέργειες του Blinken.
Ωστόσο, είναι δική τους υπόθεση.
Έχουμε τις δικές μας κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πολύ καλές μας σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» υποστήριξε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης