Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέτυχε η αντεπίθεση των Ουκρανών, παγώνει προσωρινά - Zelensky: Δεν προχωράμε γρήγορα… χάθηκαν 245 τανκς

Απέτυχε η αντεπίθεση των Ουκρανών, παγώνει προσωρινά - Zelensky: Δεν προχωράμε γρήγορα… χάθηκαν 245 τανκς
Zelensky: Η αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων προχωράει «πιο αργά από το επιθυμητό»…
(upd5) Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin σε νέα παρέμβαση του αποκάλυψε ότι μετά τις δραματικές απώλειες των Ουκρανών, οι βασικές ταξιαρχίες των Ουκρανικών δυνάμεων παγώνουν τις επιχειρήσεις για να ανασυνταχθούν…
Οι απώλειες των Ουκρανών είναι συγκλονιστικές σε νεκρούς και τραυματίες από τις 4 Ιουνίου 2023 ανέρχονται σε 12.000.
Κάθε ταξιαρχία διαθέτει 4.000 με 5.000 άνδρες οπότε 2 με 3 Ταξιαρχίες ισοδυναμούν οι δραματικές απώλειες των Ουκρανών…
Το επίσης συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 245 Ουκρανικά άρματα μάχης και περίπου 678 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων από τις 4 Ιουνίου 2023…
Οι απώλειες είναι συγκλονιστικές και όπως έχουν προβλέψει ειδικοί σε 2 μήνες οι μάχιμες δυνάμεις των Ουκρανών θα έχουν αποδεκατιστεί…

Zelensky: Η αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων προχωράει «πιο αργά από το επιθυμητό»…

Η πρόοδος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης πηγαίνει «πιο αργά από ότι επιθυμούμε» ωστόσο η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος Zelensky στο BBC.
«Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή είναι μια ταινία του Χόλιγουντ και περιμένουν αποτελέσματα τώρα, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Ότι κι αν θέλουν κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να μας πιέσουν, με όλο τον σεβασμό, θα προχωρήσουμε στο πεδίο της μάχης με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο», τόνισε.
Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε ο πρόεδρος.
«Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά προχωρήσουμε στην αντεπίθεσή μας, δεν θα συμφωνήσουμε σε μια παγωμένη σύγκρουση, επειδή αυτός είναι πόλεμος, είναι μια εξέλιξη για την Ουκρανία».

Η σύγκρουση δεν θα παγώσει…

Ο Volodymyr Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στο Βρετανικό BBC ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνούσε σε πάγωμα της σύγκρουσης, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία «δεν μπορεί να σημαίνει πάγωμα της σύγκρουσης».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrob σημείωσε ότι εάν το ΝΑΤΟ είναι ενάντια στο πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τότε μπορεί να θέλουν να πολεμήσουν, και η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτό.
O Zelensky είχε δηλώσει προηγουμένως στην συνάντηση των G20 ότι «δεν θα υπάρξει Minsk-3»
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις του Κιέβου για μια διευθέτηση, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της ρωσικής πλευράς και την κατάσταση στο έδαφος αλλά το ουκρανικό καθεστώς δεν ενδιαφέρεται για συνομιλίες…

Wall Street Journal: Η Δύση θα υποχρεώσει τον Zelensky να καταπιεί το πικρό χάπι

Το καθεστώς Zelensky θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία - με περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η δυτική αρχή της βοήθειας της Ουκρανίας «όσο χρειάζεται» στην πραγματικότητα σημαίνει μόνο υποστήριξη στο πλαίσιο της τρέχουσας ουκρανικής αντεπίθεσης, με αποτέλεσμα ο Zelensky να πρέπει ούτως ή άλλως να συμβιβαστεί.
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόνο το τέλος της σύγκρουσης θα ανοίξει έναν πιθανό δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Μέχρι το τέλος του 2023, η υποστήριξη για την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός ως πρώτο βήμα προς τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα γίνει πολύ ισχυρή.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα θα γίνει πικρό χάπι για την πλειοψηφία των Ουκρανών», αναφέρει η Wall Street Journal.
Αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται, μεταξύ άλλων, λόγω της κατάρρευσης της αμερικανικής δικομματικής συναίνεσης για τη στήριξη της Ουκρανίας, καθώς και της πιθανότητας αλλαγής της πορείας των ΗΠΑ εάν ο Trump κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Εάν ο Zelensky δεν είναι έτοιμος να αφήσει το μέλλον της χώρας του στο έλεος των ιδιοτροπιών των Αμερικανών ψηφοφόρων, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάρει την καλύτερη συμφωνία από τους συμμάχους, ενώ το επίπεδο υποστήριξης είναι ακόμα αρκετά υψηλό».
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η Γαλλία άλλαξε τη θέση του για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τώρα θεωρεί αυτή τη δυνατότητα ως ανεξάρτητη εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία…

Τα χειρότερα γίνονται πραγματικότητα - Τι έδειξε η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Δυτικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι η αποτυχία της αντεπίθεσης θα κοστίσει ακριβά στην Ουκρανία.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μειώσουν τη χρηματοδότηση, τις προμήθειες όπλων και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες με την ίδια ένταση

Το σχέδιο δεν λειτούργησε

Το καθεστώς της Ουκρανίας μιλούσε για αντεπίθεση από το περασμένο φθινόπωρο του 2022.
Την περίμεναν τον χειμώνα και μετά την άνοιξη, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν μόνο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου 2023.
Ο μέγιστος στόχος θεωρήθηκε ότι ήταν η κατάληψη της Κριμαίας, ένα ικανοποιητικό σενάριο θα ήταν η κατάληψη του χερσαίου διαδρόμου προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η Washington Post αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προελαύνουν προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Στη μάχη μπήκαν μονάδες εκπαιδευμένες σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΝΑΤΟ και εξοπλισμένες με δυτικά όπλα.
Η κατάσταση είναι ακόμα ασαφής.
Αμερικανοί δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να επιτύχει ένα σαφές αποτέλεσμα.

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News δικαιολογεί τα ασαφή αποτελέσματα δύο εβδομάδων επίθεσης στα ναρκοπέδια. Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός αμύνεται καλά και κάνει ελιγμούς μεταξύ τακτικών γραμμών, κάτι που είναι δαπανηρό για τους επιτιθέμενους.
Γενικά, παρά την ευρεία χρήση δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων, η επιτυχία της επιχείρησης είναι αμφίβολη.

Η Γερμανική Bild, επισημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα στην περιοχή Zaporozhye.
Κάτω από την πόλη Orekhov, σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, η Ουκρανία έχασε τουλάχιστον 7 άρματα μάχης Leopard 2 και 12 οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Είναι αλήθεια ότι περίπου 40.000 Ουκρανοί βρίσκονται ακόμα σε εφεδρεία.

Το Reuters φοβάται ότι μέχρι να πλησιάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην κύρια γραμμή άμυνας, θα υποστούν πολύ μεγάλες απώλειες και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επίθεση.
Και το βάθος των ρωσικών οχυρώσεων είναι δέκα με δεκαπέντε χιλιόμετρα.
Ο παράγοντας του «επιχειρησιακού και τακτικού αιφνιδιασμού» θα μπορούσε να βοηθήσει της Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει πλέον.

Η Δύση....θα βοηθήσει

Αλλά ο Τσέχος, απόστρατος στρατηγός Petr Pavel είναι γεμάτος αισιοδοξία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δεν έχει πάρει ακόμη τίποτα στα σοβαρά και οι τρέχουσες εχθροπραξίες είναι μόνο ένα προπαρασκευαστικό στάδιο.
«Με βάση τη στρατιωτική μου εμπειρία, θα το ονόμαζα διαμορφωτικές επιχειρήσεις»,
Και στις 10-12 Ιουλίου, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η συμμαχία, θα παράσχει στην Ουκρανία τις ίδιες εγγυήσεις ασφαλείας με το Ισραήλ.
Δηλαδή, θα παρέχει όπλα και ανοιχτή πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού αρχηγείου της ΕΕ, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θέλει να γίνει. Επίσης, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI, είπε ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. «Δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν όλα τα εδάφη», ‘

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε τώρα εάν η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα αποτελέσει σημείο καμπής.
Αλλά όσο περισσότερο προχωρά η Ουκρανία, τόσο ισχυρότερη θα είναι η διαπραγματευτική της θέση.
Την ίδια στιγμή, η συμμαχία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για νέες παραδόσεις όπλων.

Το Politico συνδέει τις νέες παραδόσεις όπλων με τις προεδρικές εκλογές που πλησιάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από τα πρώτα αποτελέσματα της αντεπίθεσης.
Οι αρχές της Ουκρανίας διαμαρτύρονται ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν μαζί τους τις επόμενες παραδόσεις μόνο μετά το τέλος αυτής της φάσης της σύγκρουσης

«Δεν ξεκινήσαμε ακόμα»

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, Mark Milley, ανέφερε βαριές μάχες «αμυντικού και επιθετικού χαρακτήρα».
Και ζήτησε να ενισχυθεί η αεράμυνα.

Ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Zelensky, δήλωσε: «Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη μια αντεπίθεση και η Ρωσία λέει ότι έχει ήδη κερδίσει».
Σύμφωνα με τον Mikhail Podolyak, αυτή τη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιλύουν διάφορα καθήκοντα: να εξαλείψουν όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, καθώς και να εκφοβίσουν τον εχθρό με μικρές μονάδες και να προχωρήσουν σε διάφορες κατευθύνσεις.
Ωστόσο, ακόμη και στο Κίεβο, πολλοί δεν συμφωνούν μαζί του.

Αυτή δεν είναι η αντεπίθεση που περίμεναν οι δυτικοί εταίροι και οι κάτοικοι της Ουκρανίας, αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Konstantin Bondarenko.
Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να προετοιμαστούν για μια νικηφόρα εκστρατεία, αλλά για μια «ματωμένη κρεατομηχανή».
«Θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση και κριτική για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Την ίδια στιγμή, η ένταση μεταξύ του προέδρου Volodymyr Zelensky και του αρχηγού του στρατού Zaluzhny, ο οποίος, σύμφωνα με φήμες, δεν υποστήριξε την τρέχουσα επιχείρηση, γίνεται πιο αισθητή, για τον λόγο αυτό βρέθηκε στο προσκήνιο ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, Alexander Syrsky», εξήγησε ο Bondarenko.

Ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnyk πιστεύει ότι θα ήταν σκόπιμο να μιλήσουμε για τουλάχιστον κάποια επιτυχία εάν το Κίεβο καταλάβει μέρος του χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία

Μόνο την τελευταία ημέρα σκοτώθηκαν 400 Ουκρανοί στρατιώτες

Στις 21 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότερες επιθέσεις από τις δυνάμεις της Ουκρανίας απωθήθηκαν στους τομείς της Zaporizhia και του Donetsk.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η Πολεμική Αεροπορία και η στρατιωτική αεροπορία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ουκρανικών μονάδων στην περιοχή Vremenka, κοντά στο Novodonetsk, στο Storozhevoye στην περιοχή Donetsk και στο Levadnoye στην περιοχή Zaporozhye.
Ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών, ένα ουκρανικό άρμα μάχης, ένα όχημα μάχης πεζικού και τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης καταστράφηκαν
Έως και 400 Ουκρανοί στρατιώτες, ένα άρμα μάχης, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και οκτώ μηχανοκίνητα οχήματα εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Στην κατεύθυνση Krasny Liman, ρωσικά συστήματα αεροπορίας, πυροβολικού και βαρέων φλογοβόλων της Ομάδας Δυνάμεων Tsentr έπληξαν μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά σε Ploshchanka, Chervonopopovka, Chervonaya Dibrova (Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk), Yampolovka και Grigorovka (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ).

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενέργειες τριών ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης ματαιώθηκαν κοντά στο Chervonaya Dibrova στο Luhansk και στο δάσος Serebryansky.
Έως και 135 Ουκρανοί σκοτώθηκαν, ένα μαχητικό όχημα πεζικού, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα φορτηγά pick-up, ένα οβιδοβόλο D-30 και τρεις αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού Gvozdika καταστράφηκαν.
Επίσης 8 Ουκρανοί στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδόθηκαν.

Ύστατη προειδοποίηση Ρωσίας σε ΗΠΑ

Σε δραματικούς τόνους η προειδοποίηση της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ με τη μορφή του κατεπείγοντος να θέσουν τέλος στις επιθετικές τους πολιτικές, πριν οδηγήσουν ολόκληρο τον κόσμο σε μία πυρηνική καταστροφή από την οποία δεν θα υπάρξει επιστροφή.
Οι επιθετικές πολιτικές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που οδηγούν σε μια ολοένα βαθύτερη εμπλοκή στη στρατιωτική αντιπαράθεση, μπορεί να προκαλέσουν άμεση σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (21/6/2023).
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι με τις επιθετικές πολιτικές πρόκλησης στρατηγικής ήττας της Ρωσίας στην ουκρανική σύγκρουση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αυξάνουν τα διακυβεύματα και να παρασύρονται όλο και πιο βαθιά στη στρατιωτική σύγκρουση, σημείωσε η Zakharova.
«Είναι προφανές ότι μια τέτοια πολιτική, την οποία χαρακτηρίζουμε ως απερίσκεπτη, είναι ικανή να οδηγήσει σε μια άμεση ένοπλη σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», τόνισε η Ρωσίδα αξιωματούχος.
«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε για άλλη μια φορά την ουσία των στρατηγικών κινδύνων που προκύπτουν σε αυτό το πλαίσιο και τον δυνητικά καταστροφικό χαρακτήρα των περαιτέρω εξελίξεων των γεγονότων σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο», εξήγησε η Zakharova.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και εκπέμπει συνεχώς μηνύματα ανησυχίας και απογοήτευσης για τη στάση των χωρών της Δύσης.
«Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η Δύση έχει απλώς εμμονή με την αντιρωσική υστερία και έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας.
Δεν δείχνει καμία διάθεση να αντιληφθεί επαρκώς τη θέση μας.
Η όλη ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ανήκει στην Δυτικές πρωτεύουσες.
Από την πλευρά μας μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε σταθερά ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της για την ασφάλεια και δεν θα συνιστούσαμε στη Δύση να αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε η Zakharova.

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_202023_1.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_June_202023_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης