Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση γνωριμίας του Blinken με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση γνωριμίας του Blinken με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan
Η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Τούρκο ομόλογό του
Συνάντηση γνωριμίας με τον Τούρκο νέο ομόλογό του Hakan Fidan είχε την Τετάρτη (21/6/2023) στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken στο περιθώριο της συνόδου για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν το ουκρανικό, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η συμφωνία για τα σιτηρά.
«Σήμερα, είμαστε εδώ στο Λονδίνο για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία.
Αν και οι δύο χώρες μπορεί να μην βλέπουν από την ίδια οπτική το κάθε ζήτημα, η μακροχρόνια συμμαχία στο ΝΑΤΟ και σε άλλους οργανισμούς μας αναγκάζει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», δήλωσε ο Fidan.
Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του Joe Biden δημιούργησαν στρατηγικούς μηχανισμούς Τουρκίας-ΗΠΑ το 2022 στη Μαδρίτη, o Fidan είπε ότι στόχος της συμφωνίας ήταν να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα και να διερευνήσει ευκαιρίες για βαθύτερη συνεργασία.
Από την πλευρά του, ο Blinken ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Hakan Fidan και εξήρε τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας: «Υπάρχουν τόσα πολλά που κάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία μαζί στα πιο ουσιαστικά, ζωτικά ζητήματα».
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο πλαίσιο των εξελίξεων στον Νότιο Καύκασο.
Παράλληλα με τους διμερείς δεσμούς, συζητήθηκαν και η Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης