Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Καζακαστάν τερματίζει τον 20ο γύρο της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Συρία

To Καζακαστάν τερματίζει τον 20ο γύρο της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Συρία
Σταματαέι να φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις η Αστάνα - Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι Ρώσοι

Το Καζακστάν θα σταματήσει να φιλοξενεί συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στην Συρία, που ξέσπασε πριν από 12 χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι - μια απόφαση που η Ρωσία χαρακτήρισε έκπληξη.

Η κίνηση πρόκειται να ταρακουνήσει σε όλες τις πλευρές που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η Αστάνα φιλοξενούσε τον 20 γύρο μίας πολυσύνθετης και δύσκολης διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες εκπλήρωσαν την αποστολή τους καθώς «οι αρχικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ζωνών αποκλιμάκωσης, του τερματισμού της αιματοχυσίας και της μείωσης του αριθμού των θυμάτων έχουν εφαρμοστεί πλήρως».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Aibek Smadiyarov, κατέδειξε την πρόσφατη επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο και τις προσπάθειες αποκατάστασης των δεσμών της με την Τουρκία ως απόδειξη ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα πέτυχαν τον σκοπό τους.

Ωστόσο, ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Συρία, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Μόσχας στις συνομιλίες, τόνισε ότι η απόφαση του Καζακστάν ήταν μία μεγάλη έκπληξη, «η κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν ήταν απροσδόκητη», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Επίσης ο Λαβρέντιεφ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των μελλοντικών συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν στη Μόσχα, την Άγκυρα, την Τεχεράνη ή ακόμα και τη Δαμασκό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023

Ο γύρος συνομιλιών αυτής της εβδομάδας ακολούθησε τη συνεχιζόμενη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Συρίας και ορισμένων αραβικών χωρών που κάποτε υποστήριζαν τις ομάδες της αντιπολίτευσης και ζητούσαν την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης