Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Groningen είναι απλώς δικαιολογία... Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που θα οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση τιμών φυσικού αερίου

Το Groningen είναι απλώς δικαιολογία... Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που θα οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση τιμών φυσικού αερίου
Κάποιοι ευρωπαίοι συντελεστές ανέμεναν ότι η λειτουργία του Groningen θα παραταθεί, ίσως για μερικούς μήνες, ή ίσως για ένα ή δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν συνέβη
Το κλείσιμο του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Groningen στην Ολλανδία διαδραματίζει ουσιαστικά δευτερεύοντα ρόλο στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του καυσίμου.
Τους πραγματικούς παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε μια εκρηκτική αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά,  ανέλυσε στο FBA "Economy Today" ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Sergey Pravosudov .
Η διαπραγμάτευση  για το φυσικό άεριο στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ξεκίνησε σήμερα, 21 Ιουνίου 2023, με 37.750 ευρώ ανά MWh (424 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα).
Οι τιμές μειώθηκαν από το χθεσινό ανώτατο όριο των 560 δολαρίων, το οποίο η RIA Novosti συνέδεσε με την απόφαση της Ολλανδίας να κλείσει το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen.

Το Groningen είναι απλώς μια δικαιολογία

«Μέχρι στιγμής, είναι αδύνατο να μιλήσουμε για μια σκληρή τάση αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν κάποιες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Το κερδοσκοπικό παιχνίδι συνεχίζεται: πρώτα οι έμποροι πιέζουν για πτώση, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές πρώτες ύλες στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου (UGS) και μετά... θυμούνται το Γκρόνινγκεν, το κλείσιμο του οποίου το 2023 δεν αποτελεί πια... είδηση. Υπήρχαν απλώς εικασίες ότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να αναβληθεί», καταλήγει ο Sergei Pravosudov, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας.
Η Ολλανδία έχει ήδη αναβάλει αρκετές φορές την ημερομηνία λήξης για την παραγωγή φυσικού αερίου στο Groningen λόγω της ενεργειακής κρίσης που σημειώθηκε το 2021-2022, αλλά η άρνηση του Άμστερνταμ λόγω συνεχών σεισμών παραμένει σε ισχύ.
«Κάποιοι ευρωπαίοι συντελεστές ανέμεναν ότι η λειτουργία του Groningen θα παραταθεί, ίσως για μερικούς μήνες, ή ίσως για ένα ή δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα: οι αναλυτές βασίστηκαν σε μια εκρηκτική αύξηση της κατανάλωσης το 2023, ο ρυθμός στην Κίνα αποδείχθηκε χαμηλότερος, αλλά οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται», συνεχίζει ο Pravosudov.
Η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα σημαίνει μειωμένη προσφορά LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες λόγω της τετραπλάσιας μείωσης των προμηθειών του αγωγού από τη Ρωσική Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ράλι φυσικού αερίου στην αγορά.

Πολλά εξαρτώνται από τον καιρό

Η κατάσταση αρχίζει να μοιάζει με το καλοκαίρι του 2021, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης πρώτων υλών στην ΕΕ και στον κόσμο μετά την ανάκαμψη από την πανδημία.
«Οι προοπτικές της αγοράς εξαρτώνται άμεσα από τον καιρό, ο οποίος επηρεάζει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Τα ζεστά καλοκαίρια και οι κρύοι χειμώνες θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων τις θερμοκρασίες που θα υπάρξουν», συνοψίζει ο Pravosudov.
Μετά τον χειμώνα του 2022-2023, οι Ευρωπαίοι διατήρησαν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις UGS, που αυξάνουν τη βιωσιμότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ, αλλά δεν θα γλιτώσουν από τα προβλήματα που περιμένουν την Ευρώπη στην περίοδο θέρμανσης.
«Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί το χειμώνα γιατί το μπλε καύσιμο είναι το καταλληλότερο για θέρμανση. Οι ανεμόμυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά για τη θερμότητα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Τα μεγάλα αποθέματα στις εγκαταστάσεις της UGS έχουν επίσης διφορούμενη επίδραση στην αγορά: οι πρώτες ύλες που αντλήθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης το 2023 αγοράστηκαν από τους Ευρωπαίους σε υψηλότερες τιμές από ό,τι σήμερα», καταλήγει ο Pravosudov.
Είναι ασύμφορο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να πωλούν αποθέματα φυσικού αερίου στα 300-500 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα, χρειάζονται υψηλότερες τιμές.
«Οι επιχειρήσεις δεν βιάζονται να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους όγκους, γιατί σε τρέχουσες τιμές αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες.
Οι εταιρείες ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται και θα μπορούσαν να κερδίσουν από τις πωλήσεις, σύντομα θα αρχίσουν να ολοκληρώνουν την αγορά και θα προσπαθήσουν να φέρουν τις τιμές σε υψηλό επίπεδο. Αν αυτό πετύχει, δεν το γνωρίζω ,αλλά οι επιχειρηματίες στοιχηματίζουν πραγματικά σε ένα τέτοιο σενάριο», λέει ο Pravosudov.
Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι ανισόρροπη όσον αφορά την προσφορά, έχει μειώσει την κατανάλωση στο ελάχιστο και έχει χάσει σημαντικό μέρος των προμηθειών της Gazprom. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σήμερα, μέχρι την επιστροφή των τιμών στο όριο των 1.000 δολαρίων.

www.bankginews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης