Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές ώρες για το χαμένο υποβρύχιο «Titan» - Ακτοφυλακή ΗΠΑ: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού έρχονται»

Δραματικές ώρες για το χαμένο υποβρύχιο «Titan» - Ακτοφυλακή ΗΠΑ: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού έρχονται»
Οι απελπισμένοι συγγενείς και φίλοι των πέντε αγνοουμένων του υποβρυχίου «Titan» φοβούνται ότι «χάνεται χρόνος»
Αντίστροφα μετρούν συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων του υποβρυχίου «Titan», με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως το οξυγόνο επαρκεί για 24 μόλις ώρες.
Υπενθυμίζεται πως οι ομάδες διάσωσης εδώ και τρεις ημέρες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, χωρίς όμως ακόμη να έχουν ακόμη υπάρξει επιθυμητά αποτελέσματα…
Τελευταία ελπίδα φαίνεται πως είναι η έλευση του πλοίου Atalante», το οποίο έστειλε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών, φέρει ένα επανδρωμένο υποβρύχιο που ονομάζεται «Nautile» και ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, γνωστό με το όνομα «Victor 6000».
Το «Nautile» μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων με τριμελές πλήρωμα και είναι ένα από τα ελάχιστα επανδρωμένα υποβρύχια βαθιάς θάλασσας. Διαθέτει τρία ευρυγώνια παράθυρα θέασης και προβολείς LED που παρέχουν άμεση θέα του βυθού. Μια κατάδυση του συγκεκριμένου υποβρυχίου, μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες, εκ των οποίων οι έξι μπορούν να δαπανηθούν για εργασία στον πυθμένα της θάλασσας.
Το ρομπότ «Vector 6000», το οποίο θα πρέπει να κατέβει περίπου σε βάθος 4.000 μέτρων, προσπαθώντας να αξιοποιήσει τον ενσωματωμένο εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε βάθος έως και 6 χιλιομέτρων.
Το ρομπότ συνδέεται με το «Atalante» μέσω ηλεκτρομηχανικού καλωδίου μήκους 8.000 μέτρων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το «Atlante» αναμένεται να βρίσκεται στο σημείο μέχρι τις 8 μ.μ. ώρα Παρισιού (9 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η «Le Figaro».
Τη Δευτέρα, η OceanGate Expeditions, η εταιρεία στην οποία ανήκει το υποβρύχιο, επιβεβαίωσε την εξαφάνισή του, που είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει τουρίστες στο σημείο της βύθισης του «Τιτανικού».
Στο βαθυσκάφος βρίσκονταν πέντε άτομα: ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο Γάλλος βετεράνος βαθέων υδάτων Paul-Henri Nargeole, ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας περιοδειών περί τον «Τιτανικό» Stockton Rush.
Ο Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood και ο γιος του ενδέχεται να βρίσκονται στο πλοίο, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης .

Ήχους έπιασαν τα σόναρ

Στο μεταξύ, ήχους από τα βάθη της θάλασσας που επαναλαμβάνονταν κάθε 30 λεπτά και που μπορούν να σηματοδοτούν ότι το 5μελές πλήρωμα του τουριστικού υποβρυχίου Titan που καταδύθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού είναι ακόμα ζωντανό, ανίχνευσαν τα σόναρ καναδικού αεροσκάφους.
Όπως αναφέρεται, οι ήχοι αυτοί επαναλαμβάνονταν κάθε 30 λεπτά από τη θαλάσσια περιοχή όπου το τουριστικό υποβρύχιο εξαφανίστηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής 18/6.
Ακόμα δεν είναι γνωστό, το πότε και πόσο διήρκεσαν αυτοί οι ήχοι.
«Το θαλάσσιο σκάφος Ρ8 ανέπτυξε σόναρ, τα οποία ανέφεραν μια επαφή κοντά στη θέση κινδύνου.
Το Ρ8 άκουσε ήχους από κρότους στην περιοχή κάθε 30 λεπτά.
Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα ακόμα σόναρ και τα χτυπήματα ακόμα ακούγονταν» αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι το υλικό αυτό των Καναδών αναλύθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική ακτοφυλακή, η οποία και αυτή επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για υποθαλάσσιους ήχους.

Αμερικανική Ακτοφυλακή για το υποβρύχιο: «Ακούμε ήχους, αλλά δεν ξέρουμε από πού έρχονται»

Ολοκληρώθηκε συνέντευξη Τύπου της ακτοφυλακής όπου επιβεβαίωσαν πως ακούγονται ήχοι από την περιοχή όπου αναζητούν το υποβρύχιο, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ακόμη ότι οι εν λόγω ήχοι προέρχονται από αυτό.
Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής απέρριψε τις πληροφορίες πως προέρχονται σίγουρα από το υποβρύχιο. Εμφανίζονται βέβαιοι ωστόσο, στο ότι ψάχνουν στην σωστή περιοχή για το αγνοούμενο σκάφος με τα πέντε μέλη.
«Ξέρουμε από ποια περιοχή προέρχονται οι ήχοι, αλλά όχι τι ήχοι είναι ακριβώς. Ακόμη ψάχνουμε το υποβρύχιο. Ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει, αλλά δεν έχουν βγάλει ακριβή συμπεράσματα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.
Σε ερώτηση για το οξυγόνο και πόσο μπορεί να έχουν ακόμη, δεν ήταν ξεκάθαρος.
«Το οξυγόνο και το πόσο έχουν ακόμη είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη το ψάχνουμε.
Οι δύτες μας είναι στα 4.000 μέτρα» απάντησε χωρίς να δώσει χρονικό όριο.
«Είδαμε ένα αντικείμενο, δεν ήταν αυτό που ψάχναμε.
Εχουν ακουστεί χθες διάφοροι ήχοι, αλλά βγήκαν κάποια βιαστικά συμπεράσματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε.
Δεν ξέρουμε τι ήχοι είναι και το ψάχνουμε ακόμη.
Ακούστηκαν και σήμερα απ’ ό,τι ενημερώθηκα» είπε άλλο μέλος της ακτοφυλακής στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχουν πολλοί σένσορες που επεξεργάζονται όσα δεδομένα συλλέγουν.
Οι θόρυβοι είναι ήχοι από χτυπήματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι είδους χτυπήματα είναι αυτά.
Από την εμπειρία μου λέω πως υπάρχουν διάφοροι ήχοι στον βυθό και μπορεί να είναι το οτιδήποτε.
Το μόνο σίγουρο ότι ψάχνουμε στην σωστή περιοχή για το υποβρύχιο.
Υπάρχουν αντικείμενα που βρίσκονται στον βυθό, αλλά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται» συμπλήρωσε.

Κανένα ίχνος

Πάντως και παρά τις ελπίδες που έχουν δημιουργηθεί για τον εντοπισμό του σκάφους, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν τίποτα απτό ακόμα στα χέρια τους σχετικά με το που μπορεί να βρίσκεται το υποβρύχιο.
Σε ανακοίνωση της η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει πως βύθισε ρομπότ στην περιοχή όπου ακούστηκαν οι ήχοι, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του «Titan», ενώ υπογράμμισε πως οι έρευνες θα συνεχίζονται για όσο ακόμα διατηρούνται ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 5 άνθρωποι.
11_9.JPG
Ελπίδες

Οι εξελίξεις πάντως γεννούν ελπίδες για το ενδεχόμενο οι σωστικές ομάδες να καταφέρουν να εντοπίσουν και ενδεχομένως να πλησιάσουν το τουριστικό υποβρύχιο, το οποίο αγνοείται από την περασμένη Κυριακή 18/6.
Μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά από την κατάδυση του στον χώρο του ναυαγίου του Τιτανικού, το ίχνος του τουριστικού υποβρυχίου χάθηκε.
Έκτοτε, και παρά την τεράστια κινητοποίηση που είχε ως αποτέλεσμα να ελεγχθεί μια περιοχή 20.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων, οι σωστικές δυνάμεις δεν είχαν καμία εικόνα για το που μπορεί να βρίσκεται και τι να έχει συμβεί στο υποβρύχιο Titan.
Εκτιμάται ότι αυτό βρίσκεται σε απόσταση περίπου 643 χιλιομέτρων νότια των ακτών του Newfoundland του Καναδά ενώ αναφέρεται πως το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων.
Συνολικά πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένης και της ανάδυσης, υπολογίζεται στις 8 ώρες.
12_10.JPG
«Είναι νεκροί»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τιτανικός» James Cameron, προφανώς, πιστεύει ότι το υποβρύχιο "Titan" βρίσκεται «νεκρό» στον βυθό του ωκεανού, όπως και το πλήρωμά του. Για αυτό, ο διάσημος καλλιτέχνης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ρώσο επιστήμονα Anatoly Sagalevitch, του οποίου ο φίλος είναι πιλότος στο σκάφος, είπε ο ίδιος ο Sagalevitch.
«Φυσικά, μου έστειλε τα συλλυπητήριά του, ξέρει για τη φιλία μας με τον Paul Nargeole (πιλότο του βαθυσκάφους.
<...> Λέει ότι οι φίλοι φεύγουν ένας ένας.
Πιστεύει ότι, γενικά, πως τελείωσε, νομίζω, ναι», είπε ο Sagalevitch.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Cameron δεν έκανε άλλα σχόλια για την κατάσταση με το υποβρύχιο, γιατί επίσης δεν γνωρίζει τι συνέβη και δεν καταλαβαίνει τον σχεδιασμό της συσκευής.
Ο Anatoly Sagalevich είναι ο δημιουργός των ρωσικών υποβρυχίων βαθέων υδάτων Mir-1 και Mir-2, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας «Τιτανικός» του James Cameron, που κυκλοφόρησε το 1997.

Tο τρομακτικό βάθος


Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις προσπάθειες εντοπισμού του βαθυσκάφους Titan που αγνοείται στον Ατλαντικό, δύο εντυπωσιακά animation δίνουν μια εικόνα για τα αβυσσαλέα βάθη των ωκεανών όπου εξελίσσεται το θρίλερ.
Τα δύο βίντεο της ισπανικής εταιρείας τρισδιάστατων γραφικών MetaBallStudios κατεβαίνουν σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, τα οποία συγκρίνονται με τα ψηλότερα κτήρια του κόσμου και φυσικά μνημεία όπως το Γκραν Κάνιον.
Το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, με μέγιστο βάθος 1.857 μέτρα, θα χανόταν εντελώς κάτω από την επιφάνεια, δεδομένου ότι το μέσο βάθος των ωκεανών σε όλο τον πλανήτη είναι 4 χιλιόμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης