Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια πρώτη: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B αναπτύχθηκαν στη Σουηδία για προστασία από πιθανή ρωσική επίθεση

Παγκόσμια πρώτη: Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B αναπτύχθηκαν στη Σουηδία για προστασία από πιθανή ρωσική επίθεση
Η ανάπτυξη των αμερικανικών βομβαρδιστικών χρησιμεύει ως μια άλλη αξιοσημείωτη ένδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σουηδίας, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Σε μια σημαντική εξέλιξη που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σουηδίας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, ανέπτυξε τα βομβαρδιστικά της B-1 στο σκανδιναβικό έθνος.
Σουηδικά μαχητικά SAAB Jas Gripen συνόδευσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά καθώς προσγειώθηκαν στη Σουηδία στις 19 Ιουνίου.
Ως μέρος μιας στρατηγικής προσαρμογής, δύο B-1B Lancers που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Dyess στο Τέξας, πραγματοποίησαν επιτυχή προσγείωση στην αεροπορική βάση Luleå Kallax στη Σουηδία.
Τα εν λόγω αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη ως μέρος μιας μεγαλύτερης εναλλαγής τεσσάρων αεροπλάνων Bomber Task Force, με την επιχειρησιακή τους βάση να είναι η RAF Fairford στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ανέφερε: «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις και εκπαίδευση στην περιοχή της Αρκτικής, αλλά η απόβαση ενισχύει όχι μόνο τη φιλία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σουηδίας αλλά και τη συλλογική άμυνα της Ευρώπης».
Ακόμα κι έτσι, η ανάπτυξη των αμερικανικών βομβαρδιστικών χρησιμεύει ως μια άλλη αξιοσημείωτη ένδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σουηδίας, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ οδήγησε σε μια στενότερη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τη Φινλανδία να έχει γίνει ήδη το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Σουηδία θα μπορούσε να γίνει το 32ο μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αποσύρει το βέτο της.
Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, έχει τη δυνατότητα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σουηδίας.
Ο στρατηγός Bryony Terrell, αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ για στρατηγικά σχέδια και πολιτική, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και η Σουηδία έχουν μακρά ιστορία μαζί, σε ασκήσεις και εκπαίδευση, διμερή και πολυμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, με βασικό παράδειγμα το σημερινό».
Το 2020, ένα ζευγάρι B-1B Lancers από την 28η πτέρυγα βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με έδρα το Έλσγουορθ της Νότιας Ντακότα, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση στρατηγικών βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Σουηδία.
Σκοπός αυτής της πτήσης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία με τις σουηδικές υπηρεσίες εδάφους. Το γεγονός σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Η Σουηδία στοχεύει να ενισχύσει τις άμυνές της

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρωταρχικός στόχος των βομβαρδιστικών είναι να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με τον σουηδικό στρατό.
Η άφιξη των στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Σουηδία έχει χαρακτηριστεί ως «ρηξικέλευθη» στο εσωτερικό της χώρας, αντανακλώντας τη σημασία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην επίδειξη της αμοιβαίας δέσμευσης για αμυντική ετοιμότητα.
Ο υπουργός Άμυνας και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας εξέφρασαν πρόσφατα την προθυμία τους να φιλοξενήσουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ πριν ακόμη ενταχθούν επίσημα στη συμμαχία.
Η ενσωμάτωση δυνάμεων και εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη επισημάνθηκε ως ζωτικής σημασίας για την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων ασφαλείας, όπως τονίστηκε από την Air Force Brig. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης