Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οικονομική βοήθεια 1,3 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

ΗΠΑ: Οικονομική βοήθεια 1,3 δις δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Πάνω από 500 εκατ. δολάρια θα δοθούν για τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
Οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της δεύτερης διάσκεψης δωρητών για την Ουκρανία που γίνεται στο Λονδίνο.
«Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken.
Όπως είπε ο Blinken, περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», τόνισε ο Blinken
Κατά τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη των ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά».
Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.

Να πληρώσει η Ρωσία, να συνδράμουν και οι ιδιώτες

Ο Blinken υποστήριξε – όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak – ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της
«Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της Ουκρανίας.
Και η Ρωσία πρέπει τελικά να στηρίξει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας» επισήμανε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, ο οποίος κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευθεί στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Αν και οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί θεσμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κινητοποιήσει το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων για να ικανοποιήσει τις μαζικές ανάγκες της χώρας», εκτίμησε ο Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης