Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2023 - Πιέσεις σε κυβέρνηση και ΒοΕ

Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2023 - Πιέσεις σε κυβέρνηση και ΒοΕ
Ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο της Τράπεζα της Αγγλίας για 2%
Άνω των προσδοκιών κινήθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) κατά 8,4%.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- αυξήθηκε κατά 7,1% σε ετήσια βάση, από 6,8% τον Απρίλιο και το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1992, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
«Η άνοδος των τιμών για τα αεροπορικά ταξίδια, τα αγαθά και τις υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή τόσο του CPIH (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών) όσο και του ετήσιο CPI», ανέφερε το ONS.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αλλά συνεχίζει να υπερβαίνει τις προβλέψεις και παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) για 2%. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη (22/6/2023) και αναμένεται ευρέως να προχωρήσει στην 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς αντιμετωπίζει την επικίνδυνη πράξη εξισορρόπησης της συγκράτησης του πληθωρισμού χωρίς να δημιουργήσει κρίση υποθηκών και ύφεση.

Ο επίμονος πληθωρισμός και η επίμονα σφιχτή αγορά εργασίας οδήγησαν τους οικονομολόγους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για την κορύφωση των επιτοκίων και ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται πλέον να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Η επιμονή της κρίσης του κόστους ζωής της χώρας, με τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ο υψηλότερος στην G7, θα αποτελέσει επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Rishi Sunak, υποσχέθηκε να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ενόψει των γενικών εκλογών του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης