Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα βόμβα στα θεμέλια της Wall Street - Ετοιμάζεται νέα κρίση όπως το 2008, με τα «σκουπίδια» CLOs

Νέα βόμβα στα θεμέλια της Wall Street - Ετοιμάζεται νέα κρίση όπως το 2008, με τα «σκουπίδια» CLOs
Η επιβράδυνση στην αγορά δανείων με junk αξιολογήσεις πλήττει τα σχέδια δανεισμού των αμερικανικών επιχειρήσεων
Την πίεση της αύξησης του κόστους δανεισμού αισθάνονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ειδικά στο μέτωπο δανείων με αξιολόγηση «σκουπίδια» (junk) ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, με τον κατάλογο των εταιρειών που αναγκάζονται είτε να πληρώσουν περισσότερα είτε να εγκαταλείψουν τα σχέδια δανεισμού να αυξάνεται.
Οι δανειολήπτες έχουν πληγεί από τις μεταβολές στην αγορά των εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων, ή CLOs, των επενδυτικών οχημάτων που κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα των εταιρικών δανείων χαμηλής διαβάθμισης των ΗΠΑ.
Μια παράταση δανείου για την εταιρεία κοινής ωφέλειας της Καλιφόρνιας PG&E αναβλήθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ η Heartland Dental, πάροχος υπηρεσιών σε οδοντιατρεία, και η επιχείρηση ψηφιακών μέσων Internet Brands αναγκάστηκαν να πληρώσουν στους δανειστές περισσότερα ή να συμφωνήσουν σε αυστηρότερη προστασία των επενδυτών σε αντάλλαγμα για την παράταση των λήξεων των δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Γενικότερα, πολλές CLOs περιορίζουν τις αγορές χρέους τους - περιορίζοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης δανειοληπτών χαμηλότερης διαβάθμισης - λόγω των περιορισμών στο πότε και τι μπορούν να αγοράσουν, καθώς και του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος.
Αυτό, με τη σειρά του, ανεβάζει το κόστος δανεισμού για πολλές αμερικανικές εταιρείες.
"Όταν μια εταιρεία πρέπει να βρει νέους δανειστές... αυτό πιθανώς έχει αντίκτυπο στο κόστος κεφαλαίου, επειδή πρέπει να το κάνεις ενδιαφέρον για τους νέους δανειστές", δήλωσε ο Rob Zable, ο παγκόσμιος επικεφαλής των στρατηγικών ρευστών πιστώσεων της Blackstone.

Η μέχρι τώρα εικόνα

Κατά την τελευταία δεκαετία η αγορά των δανείων με μόχλευση έχει καταστεί κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης τόσο για τις αμερικανικές εταιρείες όσο και για τους ομίλους ιδιωτικών κεφαλαίων που εξαγοράζουν επιχειρήσεις.
Η μετατόπιση ήταν ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι τράπεζες περιόρισαν μέρος του δανεισμού που έκαναν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Τα CLOs αγοράζουν εκατοντάδες διαφορετικά δάνεια, τα "συσκευάζουν" και χρησιμοποιούν τις πληρωμές τόκων που παράγουν για να χρηματοδοτήσουν νέα κομμάτια χρέους, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε τράπεζες, ασφαλιστές και άλλους επενδυτές.

Τα CLOs αρχίζουν να ξεμένουν από χρόνο για να κάνουν νέες επενδύσεις

Αλλά διέπονται από τους κανόνες για τη λεγόμενη "περίοδο επανεπένδυσης", κατά την οποία τα CLOs μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα που παράγουν για να επενδύουν σε νέο χρέος.
Μόλις παρέλθει αυτή η περίοδος, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Pratik Gupta, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους περίπου το 40% των CLOs θα βγει από την περίοδο επανεπένδυσης, μειώνοντας τη ζήτηση για νέα δάνεια.
Πολλά CLOs έχουν επίσης ήδη φθάσει στα όριά τους όσον αφορά τον αριθμό των δανείων που μπορούν να αγοράσουν με τριπλό C - μία από τις χαμηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που μπορούν να αποδώσουν οι μεγάλοι οίκοι.
Ταυτόχρονα, ορισμένες CLOs έχουν αρχίσει να ανησυχούν περισσότερο για το χρέος χαμηλής διαβάθμισης που ήδη κατέχουν, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία.

Ο ρόλος της Fed

Τα υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να επιβαρύνουν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει επίσης την αύξηση των εσόδων.
Με τους οίκους αξιολόγησης να προβλέπουν άνοδο των εταιρικών αθετήσεων, οι διαχειριστές των CLOs έχουν δείξει κάποια απροθυμία να αγοράσουν ιδιαίτερα επικίνδυνα δάνεια.
"Το κύριο βάρος της αύξησης των επιτοκίων αρχίζει να γίνεται αισθητό τώρα", δήλωσε ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine.
Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο είχαν επίσης αντίκτυπο.
Ο Gupta της BofA δήλωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες, παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές CLOs, είχαν ήδη "αρχίσει πραγματικά να αποχωρούν" από την αγορά μετά την ολοκλήρωση των stress tests πέρυσι.
Πρόσθεσε ότι μετά τις φετινές αποτυχίες, οι τράπεζες ήταν πλέον "λίγο πιο συντηρητικές στην απόφαση για το πώς θα κατανείμουν στο χαρτοφυλάκιο [τίτλων] τους", επειδή ανέμεναν υψηλότερες κεφαλαιακές επιβαρύνσεις.


Ορισμένοι επενδυτές δήλωσαν ότι τα προβλήματα της αγοράς θα οδηγούσαν σε αύξηση του κόστους δανεισμού έως ότου ανακάμψει η ζήτηση για νέα CLOs.
Ως εναλλακτική λύση στην αξιοποίηση της αγοράς CLO, ορισμένες εταιρείες πωλούν τώρα χρέος σταθερού επιτοκίου με τη μορφή ομολόγων υψηλής απόδοσης ή επιλέγουν δάνεια με μικρότερη διάρκεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης